fredag 10 januari 2014

Ja må han/hon (inte hen) levaEfter att ha jobbat med barn i hela mitt vuxna liv, känns det lite svårt att bara släppa det helt. Jag tycker fortfarande att det är intressant att läsa om allt nytt som planeras inom både förskola, skola och fritids. En del kan jag väl tycka är mindre genomtänkt, men det fanns många sådana förslag under tiden jag jobbade med. Då kunde man mer vara med och diskutera och kanske ändra så det passade på det ställe man jobbade. Nu är det bara att nicka instämmande eller slita sitt hår.

Innan jag slutade var det redan på gång med genustänket, och det finns mycket bra idéer där som går att arbeta vidare med. Men det får inte gå till överdrift. Jag läste om en förskola i Stockholmstrakten där genuspedagogiken enligt mitt sätt att se nog hade spårat ur en aning. Det är bra att man uppmuntrar flickor och pojkar att göra och leka sånt de normalt inte gör, men de ska definitivt inte hindras från att nån gång återgå till det "gamla, invanda" systemet. Det är inte skadligt. Om man vill att pojkar och flickor ska leka samma lekar och göra samma saker i förskolan, borde man nog se till att verkligheten såg så ut också. Hur är det egentligen ställt på våra arbetsplatser eller i hemmen? Är det så likvärdigt där för kvinnor och män? Nej, långt därifrån. Här finns mycket att göra, och vi vet ju att barn gör som vuxna gör och inte som de säger.

Det jag reagerade mest på var faktiskt deras syn på födelsedagsfirandet. Det diskuterades om det var rätt att fira födelsedagar eftersom ålder är en diskrimineringsgrund. Jag är mållös!!!! Barnen är i förskolan fram tills de är 6 år och jag tror knappast de märker av nån åldersdiskriminering under de här första åren. Vänta tills de kommer upp i medelåldern eller ännu värre pensionsåldern. Då kan man börja prata om åldersdiskriminering. Hur skulle det vara om det gjordes något åt den? På en avdelning hade man slutat fira födelsedagar och på en annan där barnen var 3-5 år så firades med fruktsallad men medaljen, som de tidigare fått, hade dragits in...till barnens stora förtret. Inte konstigt alls. Visst katten ska man fira födelsedagar...och de ska firas rejält. Det är ju något speciellt med den dagen man är född och självklart ska den uppmärksammas!!!!

I slutet av sommaren fyller jag 68 höll jag på att skriva, men jag blir faktiskt 69. Men som Joan Collins lär ha sagt: "Ålder är bara en siffra. Helt irrelevant såvida du inte är en flaska vin". Jag håller helt med henne. Naturligtvis ska jag ha ett stort kalas då och jag ser fram emot måååååååånga presenter. Det hade varit kul att få en medalj också.

28 kommentarer:

 1. Jag glömmer aldrig den medalj jag fick av "mina" dagisbarn då jag fyllde 46 år. Åldern har som sagt ingen betydelse, men på den medaljong de egenhändigt hade gjort åt mig så stod det Gratis Karin, 96 år!
  Jag sparar nästan ingenting, men den gåvan släpper jag inte ifrån mig:)...när en mamma senare på dagen hade frågat sin telning om hur mycket jag fyllde, så fick hon till svar: att det var väl 73 år??
  Ålder spelar ingen roll, men födelsedagarna ska firas så länge man fyller år! Och för ett barn är det desto viktigare! Man ska kalasa och det heter hon eller han, jag håller med. Man behöver inte släta ut livet på alla sätt och vis.
  Jisses, nu fick du igång mig med Gunnel!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Barn är inte alls så åldersfixerade som vuxna. Det är väl charmigt med olikheter. Annars blir allt en grå massa.

   Radera
 2. Klart som tusan att man ska fira födelsedagar!
  Vad är det för dravel - har ju inget med diskriminering att göra.
  Eller som tomteverkstan på julafton som inte får tillverka färgade dockor.
  Och inga tomtar i luciatåget..... Hmmm - vart bär det hän egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Genuspedagogik i all ära, men ibland är det bättre med vanligt sunt förnuft.

   Radera
 3. Det var väl i alla fall det knasigaste jag hört! Får inte förskolebarnen fira sina födelsedagar!!
  Vad är det som händer i det här landet? Måste vi lägga oss alldeles platt för alla påstådda anklagelser om diskriminering hit och diskriminering dit!
  Sedan till ordet hen - det tycker jag är riktigt bra. I stället för att skriva hon/han eller man när man menar båda könen är väl hen alldeles utmärkt.
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns diskrimineringar som absolut måste motarbetas men födelsedagsfirande tillhör definitivt inte den kategorin. Jag är så gammaldags att jag tycker det låter bättre med han eller hon eller t.o.m. man. Hen får mig bara att tänka på hönor.

   Radera
 4. Du skriver så klokt. Tokigt att man inte ska fira födelsedagar på förskolan. Men jag har hört att de på flera förskolor vill att förskolan står för firandet eftersom många föräldrar vill bjuda alla på glass, tårtor och liknande. Och det är många barn, så det kan bli litet för ofta med sådant. Bättre kan jag tycka att förskolan gör fruktsallad, men att födelsedagsbarnet blir firat med kanske en speciell stol och att man hurrar.
  Det handlar ju absolut inte om någon åldersfixering. Den kommer nog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det viktigaste tycker jag är att födelsedagen firas och inte vad man bjuder på. Men den som fyller år måste få känna sig speciell just den dagen.

   Radera
 5. jösses, säger jag, det blir ju bara tokigare och tokigare, undras vad som kommer härnäst
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det finns säkert fler tokiga förslag på gång.

   Radera
 6. Jag slutade att fira vid 30 år!! :-) nu är jag 30+.............SVAR:.Man klipper till tuppen innan han gal för mycket! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag firar med kalas varje år, men däremot är jag inte så noga med hur många år jag fyller. Det är inte alltid jag har nån större koll på det. Lättast de åren man fyller jämnt.

   Radera
 7. Ålderfixerat när man fyller år som barn ???
  Nu förstår jag ingenting, klart att barn ska firas när dom fyller år,
  dom längtar ju efter sin dag och att få bjuda kompisar och leka lekar och få paket.

  Själv har vi i familjen slutat fira födelsedagarna, vi skickar sms eller ringer till varann,
  men inga paket, undantag när man fyller jämt.
  Då blir det ju inte så ofta, men skitkul när det blir.
  Sen de gånger vi är ALLA tillsammans under året då firar vi allt sammans.
  Men barnbarnen firas på sina dagar..helt klart.

  Men det där får man ju alldeles bestämma själv, och det är ju himla bra !!!

  Tjingelingen kära du önskar Rantamor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har slutat med julklappar och lägger allt krut på födelsedagspresenter i stället. Alla måste få fira på det vis som passar bäst men barn måste alltid firas på sin dag, tycker jag. När man är liten är varje år viktigt.

   Radera
 8. Men herregud!!! Vem kommer ens på något så dumt? Klart att barnen ska firas!!!
  Jag som du tänker fira min födelsedag och bannemej tror jag att jag ska begära medalj av gästerna bara för att:)))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är man värd en medalj på sin födelsedag.

   Radera
 9. Ibland blir saker alldeles för mycket... Enligt min mening skall barn uppmuntras att prova andra lekar än det de brukar göra och att man inte pratar om att något är typiska flicklekar/pojklekar. Sedan måste man få välja efter eget intresse. Alla är vi olika personligheter utan att ta fasta på att vi är olika kön. Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barn är i regel nyfikna och vill prova på det mesta. Ibland blir det för mycket inblandning av vuxna, och då blir det i ofta inte naturligt.

   Radera
 10. Klart man ska fira födelsedagar. Om två år blir jag lika ung som dej.
  Nu är tomten på min Blogg.
  kram

  SvaraRadera
 11. Angående genusdebatten så har det helt spårat ur. De som kommer att lida mest av den är dom som är barn idag. Feministerna må skrika bäst dom vill (dom som startade genusdebatten) ordet hen kommer aldrig att komma över mina läppar. Inte heller kommer jag nånsin att förneka att det finns kvinnor och det finns män och det ÄR skillnad på oss..framförallt fysiskt. Sen att det finns områden där det INTE är nån skillnad är jag den första att hålla med om...dock ej så pass att jag förnekar att människan består av två olika kön. Ha en trevlig helg..skönt att läsa att det finns nån mer som insett det tossiga med genusdebatten. Tyvärr är det inte många som "vågar" ha en egen åsikt om det hela "offentligt". Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får hoppas att många snart vaknar upp och inser att det har gått till överdrift.

   Radera
 12. Hej Gunnel och tack för din kommentar på min sida wendelainorberg...Jag håller också på att födelsedagar skall firas och helst namnsdagar också. Världen är så mycket trist i så det är ju bra vi får ha lite kul också..
  Själv fyller jag 68 i oktober och om jag känner mig pigg (det gör jag oftast) blir det kalas...Ha en fin helg från wendela i norberg...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker precis som du att man ska fira så mycket man nånsin kan och försöka ha det lite festligt även till vardags.

   Radera
 13. Men... tror inte de är kloka! Det är klart att barnens födelsedagar måste firas!
  Själv har jag slutat fira men barn och barnbarn de firas i alla fall :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barns födelsedagar är årets stora händelse.

   Radera
 14. Har inte firat egen födelsedag på länge, utan tillsammans med min dotter och två barnbarn. Vi fyller år inom loppet av 2 veckor alla 4. Men man ser ju att åren går, i varje fall när man tittar sig i spegeln.
  Klart att barn ska fira födelsedagar, förväntansfulla och tindrande barnögon är väl det bästa som finns.
  Hoppas att foten bättrar sig, även om jag är tveksam till diagnosen artros. det brukar väl inte komma som akut smärta? Men nu är du inne i rullorna, och det är bra!
  Kramar fr Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har dragits med den här eländiga foten i flera år från och till, men inte fått nån diagnos. Hoppas nu detta stämmer.

   Radera