torsdag 8 december 2022

Lucka 8

Storfamilj

När jag gick i skolan hade vi ett ämne som hette kristendom. Idag kallas det religionskunskap och stämmer bättre med det som lärs ut. Förr lärde vi oss inget om andra religioner, men som det är idag med så mycket invandrare är det en fördel att få veta lite mer om bakgrunden och värderingarna inom andra religioner. Det blir kanske lättare att då förstå andra människor. Vad jag minns mest från kristendomslektionerna är allt vi skulle lära oss att rabbla utantill, som psalmer t.ex. Det har jag glömt bort idag, men något som sitter fast i hjärnan är namnen på Jakobs 12 söner: Ruben, Simon, Levi, Juda, Dag, Naftali, Gad, Aser, Isaskus, Sebulon, Josef och Benjamin. Jakob hade två fruar, Lea och Rakel, men de är inte mammor till alla barnen, utan även några tjänarinnor är inblandade. Det fanns döttrar med i familjen, men de talas det inte mycket om.

Det påminner om mormonernas levnadssätt. Det har visats en amerikansk TV-serie om en familj där mannen hade 4 "fruar", men han var bara lagligt gift med en av dem, eftersom månggifte inte var tillåtet i den staten. De olika fruarna bodde i var sitt hus och mannen flyttade där emellan. Jag har absolut ingen förståelse för ett sådant levnadssätt och fattar inte hur kvinnorna kunde komma överens. Det är lite som en hönsgård där tuppen struttar runt mellan hönorna. Familjen hade en hel drös med barn och hur de kunde få ekonomin att gå ihop är för mig en gåta. Serien har visats i många år och jag antar att de dragit in en hel del pengar den vägen.

För ett tag sen såg jag ett annat liknande program. Det var gifta par som annonserade efter en "systerfru". Något som förvånar mig är att mannen i förhållandet verkar ha en mycket gammaldags syn på det mesta. Det vill till att kvinnorna inte är alldeles för mesiga om de ska få bestämma något. Det går inte att jämföra med kvinnomisshandel, men enligt mitt synsätt är det inget önskeliv för en kvinna.

34 kommentarer:

  1. Det kan inte vara lätt då man beblanda alla olika religoner.. Då jag åker med serviceresor är det ofta utländska chaufförer. En kille berättade att han hade 8 barn, ville ha mera. Han hade 14 syskon, och hans pappa hade 4 fruar. Vilken röra. Men jag vet inte om pappan med alla fruar är i Sverige eller i sitt hemland.
    Phu, jag är glad att jag har Stefan och att vi har våra tjejer, svärsöner och det viktigaste av allt våra barnbarn.
    Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Månggifte tycker inte jag är acceptabelt.

      Radera
  2. De där tolv kan jag också "rabbla" genom en sångramsa jag lärde mig i söndagsskolan i slutet av 70-talet. Att leva i det där kollektivet du beskriver - näe stackars kvinnor.
    Men jag gillar bilden från Sven Nordqvist måste väl vara från Pettson och Findus?
    Ha en fin torsdag 11 kalla grader idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Konstigt att en del sitter så fast i hjärnan. Allt annat jag lärde mig rabbla har jag glömt bort. Ja, bilden är från Pettson och Findus. Jag älskar de berättelserna.

      Radera
  3. Det är mycket med det jordiska! Man kan vara storfamilj på så många olika sätt och på trevligare sätt än att det ska vara många fruar till en enda man inblandade. De måste ju vara hjärntvättade på något sätt.
    Storfamilj för min egen del är när flera familjer bor i samma hus, som förr i bondgårdarna, då generationer bodde tillsammans och levde sida vid sida. Hönsfamiljen i Pettsson och Findus gillas skarpt. Kloka hönor finns det i den! :)
    Trevlig torsdag Gunnel!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den slags storfamilj du beskriver gillar jag med. Men idag är väl tyvärr inte generationsboende så vanligt. Tänk vilken fördel det var för både gamla och unga och vilken hjälp de kunde få av varandra, för att inte tala om så mysigt det var för barnen med att få träffa någon ur den äldre generationen lite oftare.

      Radera
  4. Jag frågade någon som just var på väg ut till halkan. Hon kunde rabbla alla tolv i åldersordning. Men jag kan Lea och Rakel. Förekommer ofta i korsord.
    Orättvisan mellan könen har jag alltid stört mig på. Männens gräns för vad kvinnan får göra och titta på är begränsad. Där är det helt andra regler. Här sitter jag och raljerar. Vad är det för dag idag? Torsdag eller? Då är det Mirian och jag. Det gäller att hålla reda på veckodagarna. Igår gick jag till Sofia fast det var Maggans dag... ;)
    Kram från ön där det idag på första sidan i tidningen står "Planer på en större gotländsk moské".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Ja, vilka problem. Jag tycker var och en får välja vilken religion de vill tillhöra, men det jag inte gillar är när någon ska försöka påverka mig. Religion kan vara farligt. Det ser vi bevis på i historien på alla krig som startats p.g.a. religionsåsikter.

      Radera
  5. Minns också de tolv sönerna, men kom inte ihåg alla. Var kanske inte så intresserad då och inte nu :)
    Härlig bild från hönshuset!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan inte påstå att jag var så intresserad av det i skolan, men min lärare var jättesträng så det fanns inget annat alternativ än att lära sig rabbla allt. Det som förvånar mig mest är att det fortfarande finns kvar i nåt litet hjärnutrymme. Det blir som att trycka på en knapp så kommer alla namnen. Nåt i stil med Pavlovs hundar.

      Radera
  6. ja, jisses! För mig var de tio budorden samt trosbekännelserna och några psalmer uppradade utantil. Bra att kunna för konfirmationen - jag ville ju så gärna bli vuxen och då det var ju att klara av konfirmationen. Stor familj jaa, det finns många varianter och hur mår människorna? Tack för ännu en bred intressant lucka!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den slags storfamilj som visades på TV tror jag inte är så bra alla gånger för barnen. De har ju inte valt det levnadssättet, och många av barnen som intervjuades tänkte inte leva så här när de blev vuxna.

      Radera
  7. Bilderna är jättefina!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Pettsons hönor är härliga och smarta.

      Radera
  8. Minns det där med att lära sig psalmer utantill. Någon i klassen fick äran att framföra den. Skrev ibland stödord på fingrarna för att minnas ifall det skulle bli jag. En del av psalmerna har fastnat men det har av någon anledning däremot inte Jakobs 12 söner.
    Tack för lucka 8!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var nog ganska vanligt förr att man skulle lära sig psalmer utantill. Varför förstår jag egentligen inte. Det fanns ju psalmböcker.

      Radera
  9. Jag fick också lära mig en massa psalmer utantill.Man kan ju undra till vilken nytta!
    Ha en bra dag!
    Kram!

    SvaraRadera
  10. Nä, dom sönerna lärde jag med aldrig. Men tyska prepositioner, dom kan jag . Utan att vara dyker på hur de används...
    Storfamilj! Fy tusan för att samsas med andra fruar. Då hade jag allt skaffat mej ett eget "undantag".
    Ha det gott! Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här ...vilka som styr dativ och ackusativ. Konstigt vad som stannar kvar i hjärnan. Jag hade aldrig gått med på att leva som de kvinnorna gör.

      Radera
  11. Kommer ihåg några psalmer som jag lärde mig rabbla i skolan men Jacobs söner kan jag inte. Men det kan min man så jag frågar honom vid behov.
    Storfamilj i form av månggifte tar jag helt avstånd från. Det får väl vara någon måtta på galenskaperna.
    Härlig bild från hönshuset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är precis vad det är...galenskap.

      Radera
  12. Att kunna namnen på Jakobs 12 söner — tala om helt onödig kunskap! Kunde han dem ens själv? Jag kan dem inte. Men de dyker ju upp i korsord ibland. Månggifte är en hemsk form av kvinnoförtryck. Och det ska ALDRIG tillåtas i Sverige! Samma med barnäktenskap. Vidrigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jakob behövde nog inte bekymra sig om barnen. Det gjorde alla hans kvinnor.

      Radera
  13. Jag tycker att jag haft stor glädje av alla de där psalmerna som man fick lära sig utantill. De sitter i ryggraden precis som så mycket annat "värdelöst vetande".
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kommer tydligen ihåg så olika saker från rabbeltiden. Undrar vad det kan bero på egentligen.

      Radera
  14. När jag började skolan hette det kristendomskunskap men sedan bytte det namn till religion. För övrigt ett av mina favoritämnen genom hela min skoltid. Jag minns inte att vi behövde kunna Jakobs tolv söner men en del utantillkunskaper var det, kunskaper som sitter kvar fortfarande.

    Den sortens leverne förstår jag verkligen inte och jag har svårt att förstå att kvinnorna accepterar det, i alla fall dagens moderna (?) kvinnor. Minns när vi var i Dubai. Många av männen som bodde på hotellet hade två fruar och det kändes lika märkligt varje gång man mötte dem.

    Önskar en god torsdag nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan inte heller förstå hur månggifte får förekomma. För mig är det inte normalt.

      Radera
  15. Håller med levnadssättet där mannen har fler kvinnor/Fruar låter i mina öron helt sjukt.
    Vi hade ett par grannar förut som var muslimer.. grannens man hade gått till en kompis och kvinnan jag fikade hos ringde flera olika telenummer för att be mannen handla något..jag säger hur många fasta hemma telefoner har den där kompisen egentligen? Hon svarade han har många fruar jag vet inte hos vilken av dom han skulle till..jag svarar vad sjukt hur förklarar ni det för myndigheterna..hon svarar dom uppger bara en fru sen kallar dom resten för syster kusin med mera..som sagt helt sjukt..ha en fin kväll nu kram Nicki..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker det är helt horribelt att leva så och kan inte för mitt liv begripa hur man kan försvara ett sådant levnadssätt.

      Radera
  16. Måste ha sovit under religionskunskap eller vad den hette då. För jag kan inte minnas att jag hört talas om Jakobs 12 söner... Ooooops! Månggifte är ju fortfarande rätt vanlig bland annat i arabländerna. Och där har ju kvinnor inga rättigheter ändå...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker det är konstigt det är så pass många ändå som accepterar sådana äktenskap idag. Trodde kvinnor var mer självständiga.

      Radera
  17. Är lite sen så det blir dubbelt idag-
    Minns så väl ämnet kristendom och jag vet att jag var road av det. Och minns också många namn.Vad gäller religion var det också ett ämne jag gillade. Hade spanska vänner som var katoliker. Och i början av 60-talet en iransk väninna som var muslim.Jag var 11 år och visste inget om islam- Var mest förundrad över att jag hos dem alltid fick lamm, kyckling och ris.
    Minns också Lea och Rakel som barn men fattade aldrig sammanhanget och ingen förklarade.
    Väldigt tänkvärt det du tar upp och i den muslimska världen är det ju fullt tillåtet med månggifte.
    Ett horribelt sätt att leva där man och kvinna inte lever under lika villkor. I allt .
    Även idag finns det ju tyvärrr kvinnor som inte klarar sig själva och som lever i ett förhållande just för att de inte annars klarar sig-
    Intressanta att så många än idag accepterar att leva så här.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det måste ha varit spännande att som barn få träffa andra barn med olika religioner. Idag är det mer vanligt och det verkar inte som det är ett hinder för kompisarna. Problemen blir mer när, i de flesta fall, papporna lägger sig i. Många länder accepterar en hemsk kvinnosyn. Man önskar att det gick att vända trenden så det i stället var männen som drabbades. Då hade det snabbt blivit en förbättring

      Radera