tisdag 6 december 2022

Lucka 6


Tolv bröd

Skådebröd, eller "närvarons bröd", är de bröd som i judiska sammanhang alltid fanns på ett särskilt avsett bord i templet i Jerusalem som ett offer till Gud. Brödet kallas "närvarons bröd" eftersom Bibeln kräver att brödet hela tiden ska vara i Guds närvaro. Skådebröd kallades tidigare även för ansiktsbröd eftersom de var avsedda att offras och visas för Guds ansikte. Bröden förnyades varje sabbat och prästerna åt upp de gamla. Bröden var tolv till antalet och de lades i två staplar med sex i varje. I tredje Moseboken kan man läsa en del av receptet. Av siktat mjöl ska man baka tolv bröd och använda fyra liter mjöl till varje. Det låter som lite väl mycket mjöl, tycker jag, som inte är någon superbagare.

Skådebröd är även en svensk tradition där det tillverkas både som dekoration och för att senare ätas upp. Till jul lade man förr bröd i olika konformade julhögar som ibland toppades med en ost eller korv, lite smör och ett rött äpple. Det visade på bondgårdens välstånd. Alla i familjen fick en egen julhög med nybakat bröd, som åts under helgen. Senare i tiden tillkom att runt högen samla pepparkakor i form av grisar, bockar eller andra figurer, gärna med glasyr på.  

En variant av skådebröd är såkaka som bakades till jul. Helst skulle kakan bakas med mjöl från den siste sädeskärven man skördat på veteåkern. Efter helgen förvarades brödet i sädesbingen tills det var dags för sådd på våren. I samband med vårplöjningens början åts brödet av arbetare och hästar eller grävdes ner i åkern för att ta del av brödets kraft. Det är en gammal sed att gräva ner bröd i åkern. På 1000-talet gjorde anglosaxarna på detta viset. Det skulle helst vara vetedeg kryddat med saffran och russin. Jag kanske borde gräva ner en lussekatt i trädgården för att få många blåbär till sommaren?

31 kommentarer:

  1. Mycket intressant läsning och vad du har jobbat Gunnel! All heder åt dig som lär oss som öppnar dina luckor en hel massa nytt. Det låter onekligen som väldigt mycket mjöl till en kaka bröd, säger jag som f.d. bagare. Bröden kanske var bamsestora? Mjölet kanske var väldigt lätt och flyktigt? Frågor uppstår som inte får svar.
    Jag tycker absolut att du ska gräva ner en lussekatt så du får mycket blåbär i sommar. Tron gör underverk, det vet vi ju alla!
    Tack igen för ett jättefint inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Karin! Jag tycker reeceptet verkar lite underligt, men jag har i och för sig inte testat det.

      Radera
  2. Oj, en sådsn massa mjöl. Blir ju en jättekaka. Synd att man inte kunde frysa ner lite. För bröd är ju godast när det är färskt.
    Testa med en lussebulle. Kan ju funka! 😊😊
    Tack för ny kunskap! Kram //Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lussebullar är gott, men jag får kanske offra en till trädgården, för blåbär är också gott.

      Radera
  3. Ansiktsbröd var en helt ny term för mig som nästan enbart håller mig till surdegsbröd.
    Då smyger jag väl ut nu när det fortfarande är mörkt och gräver ner lite gammalt bröd.
    Kram från ett snöande Visby

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går kanske att gräva ner gammalt bröd som man ändå inte är så sugen på att äta.

      Radera
  4. Håller med om att det låter som lite väl mycket mjöl. Och då är det väl även för mig läge att spara en av saffransbullarna och gräva ner i trädgården till våren. Nu är det tjäle i jorden för vi har minus 8 ... burr!
    Tack för lucka 12 delat med 2 d.v.s. 6! Intressant som vanligt.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Anita! Den sifferkombinationen har jag inte tänkt på för dagens lucka, men det stämmer bra. Vi har ingen tjäle här än så jag får kanske skynda mig.

      Radera
  5. Tolv bröd; skådebröd och närvarobröd! Därtill ansiktsbröd!Jag säger då det att min bildning växer när jag läser vad du har i din kalenders luckor! Det är kalanderfröjd! Med jobb bakom!
    Skådebröd sades ofta förr om de sju sorters kakor som bakades till julen i stora mängder, men som nästan ingen åt av eftersom övrig mat åts i mängder. Eller ut och in kakorna som en kollega till mig sa. Gräv ner en lussekatt :-) Bröd är inte bara mat- det är symbol också!
    Tack tack tack Gunnel!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ut och in-kakor var en bra benämning. Jag undrar om jag inte ska testa med en lussekatt som gödning i år. Jag måste ju se om det jag skriver om verkligen stämmer.

      Radera
  6. Det blir rejäla brödkakor på 4 liter mjöl.......
    Ja du vi borde nog gräva ner varsin lussebulle=)
    Ha en fin tisdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör vi...och sen jämför vi våra resultat till våren.

      Radera
  7. Jag tror inte att det hjälper att gräva ner en lussekatt för att få många blåbär!
    Ha en bra dag!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det vet man inte förrän man har testat.

      Radera
  8. Gräva ner bröd i åkern har jag aldrig varit med om. Den seden var nog försvunnen när jag blev bondhustru. Men varför inte följa din idé och gräva ner en lussekatt i rabatten. Då kanske jag inte ens behöver någon gödning?
    Kram och trevlig tisdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Om det fungerar kommer det att hamstras saffran och russin i fortsättningen.

      Radera
  9. Du är suverän att hitta intressanta saker att visa i dina luckor! Inget undantag idag ... intressant och lärorikt! Tack för det!
    Kram

    SvaraRadera
  10. Undrar om bröden är tolv till antalet för att spegla Israels tolv stammar. Sedan att gräva ner bröd har jag hört talas om så jag tycker absolut att du ska jorda en lussekatt för att vara på den säkra sidan.

    Kram och god tisdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror också det har ett samband med stammarna. Så spännande att du hört om nedgrävning av bröd. I vilket sammanhang så? Kan vara bra att veta så jag inte gör fel.

      Radera
    2. Om jag inte minns fel så berättades det om det i en film som vi såg i skolan men större än så är inte mina kunskaper :D

      Radera
  11. Försöka duger! Gräv du ner en lussekatt i trädgården och hoppas på det bästa!
    Väldigt intressant och lärorikt luckinnehåll! Tack!
    Ha en skön tisdagskväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag tror faktiskt jag ska testa, även om jag mest tog det på skoj från början. Jag kan ju inte påstå att det inte fungerar ifall jag inte försöker.

      Radera
  12. Intressant och lärorikt. Mycket av detta hade jag ingen aning om. Tack för allt jobb du lägger ner så vi får lära oss nya saker om gamla seder och bruk.
    Trevlig tisdagsafton.
    Varm kram från Wiolettan

    SvaraRadera
  13. Din adventskalender är extremt "allmänbildningshöjande":-) Tusen tack för det!

    SvaraRadera
  14. Vad roligt att få veta mer om Skådebröd- Så roligt att öppna dina luckor dagligen och få kunskapsförrådet påfyllt. Hade hört talas om Skådebröd i den judiska traditionen och har för mig, som Znogge, att ev kunde de 12 stammarna också vara med här.
    Och Skådebröd här hemma har ju funnits i olika sammanhang, men nu vet jag mycket mer.
    Stort tack för idag! Och vilket enormt jobb du lägger ner på din kalender för att glädja oss.
    Varm kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blir så glad av att höra att så många gillar kalendern. Jag har ju själv haft enormt skoj när jag höll på att sammanställa den.

      Radera
  15. Jag har alltid tyckt om att baka, men detta tänker jag inte testa. Och mina lussekatter tros jag att vi ska äta upp. Älskar dessa bullar, har tom funderat på att baka släta bullar av lussekattsdegen, för då kan jag ha dessa året runt.
    Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag bakar lussekatter året om, men gör samma form på dem som till Lucia.

      Radera