torsdag 22 december 2022

Lucka 22

Tolvslaget

När vi pratar om tolvslaget är vi nog många som genast tänker på klockan tolv på nyårsafton. Det är något magiskt med det klockslaget. Efter det börjar ett nytt år, som vi inte vet ett dugg om, men alla har säkert många önskningar som förhoppningsvis kommer att slå in. Nyårsklockan är en dikt av Alfred Tennyson, med svensk text av Edvard Fredin. Den är starkt förknippad med nyårsnatten. Första gången dikten lästes upp på Skansen var vid nyåret 1895, och då var det Nikolaus Bergendahl, en anställd på Skansen, som läste den. Året därpå var det snökaos och firandet blev inställt. 1897 deklamerade Anders de Wahl Nyårsklockan för första gången. De första decennierna lästes dikten bara för besökarna på Skansen, men från 1928 kunde man även höra den på radio. Det förekom även andra som läste dikten, men Anders de Wahl läste flest gånger. Jag minns när jag var barn hur vi samlades runt radion för att lyssna på uppläsningen. Efter att Anders de Wahl gått bort 1955 låg traditionen nere länge.

Inför årsskiftet 1977/1978 bestämde dock Sveriges Television att man skulle återuppta traditionen och TV-sända den i programmet Tolvslaget på Skansen. Georg Rydeberg fick uppdraget, vilket blev en succé. Efter honom kom Jarl Kulle, Jan Malmsjö och Margaretha Krook. Från 2014 har det varit tradition att byta uppläsare varje år. I år får vi lyssna till Lena Olin.

Om man lyssnar noga på texten så har den många bra uppmaningar. Jag har samlat några utdrag ur dikten som jag tycker att alla och särskilt en del makthavare borde tänka lite extra mycket på.

Ring lögnens makt från världens gränser ut, och ring in sanningen till oss som famla. 

Ring hatet ut emellan rik och arm och ring försoning till jordens släkten.

Ring ut, ring ut de tusen krigens år, ring in den tusenåra fredens rike!

28 kommentarer:

  1. Någon gång får du berätta hur du väljer ut dina texter/inlägg bakom luckorna. Jag menar blandningen är ju helt suverän och har ingen röd tråd. Inte som jag ser det i alla fall.

    Såg precis "jippot" med presskonferens och talet inför kongressen med Biden och Zelenskyj. Dina citat hade inte kunnat mera passande...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enda kravet för att inläggen ska få vara med är att de kan på något vis kopplas till 12 eller december. Då kan det bli en väldigt långsökt blandning......du är nattrånare ser jag.

      Radera
  2. "Din tolva" av idag är mera angelägen än någonsin, ring ut, ring ut de tusen krigens år, ring in den tusenåra fredens rike!
    Ha en fin dan, före dan, före dopparedan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr är det väl en önskan som vi får leva med väldigt länge.

      Radera
  3. Verkligen aktuella ord även idag!
    Kram

    SvaraRadera
  4. Mitt första tolvslag på Skansen, jag var ny i Sverige när året gick över tiil 1975; Georg Rydeberg - mäktigt , tidlöst och just nu i år kommer den att bli "i tiden" så aktuellt. Ja, de där första som du räknar upp gillas ju lite extra, men de som kommer till gör det ju också bra. Att höra samma flera gånger har en viss betydelse för mig!
    Klockelangskram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den dikten hör till i nyår. Allt annat kan bytas ut, men den är tradition och känns lite hoppingivande.

      Radera
  5. Den texten var långt före sin tid..... men undrar när vi ska ringa in freden. Ha en bra dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man kan verkligen undra om det någon gång går att ändra på den texten. Det är troligtvis en utopi.

      Radera
  6. Det talet med de utvalda fraserna borde gå som ett eko över hela världen. Etsa sig fast i de onda hjärnorna. Bli som ett inbördeskrig med oljud som inte tystar förrän...
    Förr tyckte jag det var mer magiskt. Minns mest Georg Rydberg. Men undra hur många tankar och planer som jag funderat på skulle hända nästa orörda år? Jag stannade till en stund och funderade bakåt. Kom på väldigt många olika sätt att fira nyår på, som jag upplevt genom åren. Dessutom ett högt antal olika orter. Men aldrig utomlands. Dina luckor skapar osynliga luckor i mitt inre som jag varsamt öppnar. Du har verkligen lyckats i år också.
    Kram från Halmstadsonen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack, Bosse! Kan väl hålla med dig om att jag också tyckte det var lite mer magi över nyårsafton förr. Kanske för att man hade fler drömmar om framtiden då....fast det har jag egentligen nu med. Idag snurrar allt på så snabbt så det kanske förtar det magiska lite.

      Radera
  7. Dom orden skulle kunna vara skrivna idag ... så aktuella.
    Minns inte Anders de Wahl och samlingarna runt radion vid tolvslaget men däremot berättade min mamma om det. Kändes säkert högtidligt.
    Tack för lucka 22!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. De orden borde inte behöva vara aktuella fortfarande. Fast jag var barn minns jag den högtidliga stämningen. Alla vuxna var så andäktiga och vi barn fick inte prata och störa när dikten lästes.

      Radera
  8. Vilket bra inlägg verkligen träffande med texten du citerade den satt verkligen.. Tack för det..ha en riktigt fin dan före dan nu Kram Nicki..

    SvaraRadera
  9. Dom orden är mycket aktuella! Alla borde följa dom!
    Svar..Ja det kan bli språkförbistring.
    Ha en bra dag!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trist att de orden alltid tycks vara aktuella.

      Radera
  10. Oh, minns Anders de Wahl som barn från radion och som läste in det nya året. Minns alla som läst dikten och var och en på sitt sätt.
    Du har verkligen fått med de tänkvärda raderna. Ett budskap att hoppas på inför det nya året.
    Varm kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. En gammal tradition med uppläsningen på nyårsafton som jag tycker är väl värd att bevara.

      Radera
  11. Tänk om vi verkligen kunde ringa ut alla tråkigheter, och ringa in fred och glädje. Det ligger mycket i dina väl valda citat idag!
    Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är något säkert alla människor hoppas på.

      Radera
  12. Det finns verkligen många kloka ord som hela världen borde ta efter men så väl blir det nog inte...

    Kram och god torsdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, tyvärr kan vi nog inte hoppas på det.

      Radera
  13. I den bästa av världar skulle de citerade versraderna kunna bli verklighet. Men det kommer nog aldrig att ske så som världen ser ut.
    Ha en skön torsdagskväll!

    SvaraRadera
  14. Det har varit många bra uppläsare, men jag tror Anders de Wahl ändå var den bästa av dom alla.

    SvaraRadera