fredag 16 december 2022

Lucka 16

Siden

Efter 12 års äktenskap firar man sidenbröllop. Det gjorde vi för 42 år sen. Siden är ett naturmaterial med helt unika egenskaper. Först och främst har det en fantastisk lyster. Det värmer vid kyla och svalkar vid värme, och i förhållande till sin vikt är det starkare än stål.


Framställningen av siden går från ägg till larv och vidare till kokong och silkestråd. 

Silkeslarver äter endast blad från mullbärsträdet. De får maten serverad och blir väl omhändertagna. När larven är redo att spinna in sig i kokongen har den ömsat skinn 5 gånger och är ungefär 10 000 gånger större än när den kläcktes från ägget. Då slutar den att äta och och arbetar med att spinna in sig i kokongen. Larven rör huvudet i en åttaformig rörelse och bygger upp själva kokongen av en endaste silketråd som kan vara ända upp till 1600 meter lång. Det tar ungefär två dagar att spinna klart. Inuti puppan börjar nu nästa fas innan larven blir en fjäril eller mal som mullbärsspinnaren är.

Här har larverna spunnit in sig i kokonger och och placerats på specialflätade fat där de får utvecklas i lugn och ro. De ser ut som ostbågar, men de kan även ha andra färger.


Kokongerna läggs i kokande vatten  och då dör puppan. Den supertunna silketråden som är lika tunn som spindeltråd måste fångas upp med flera andra trådar för att kunna hasplas av till en enda lång och fortfarande tunn tråd. Pupporna äts upp eller används inom kosmetik och hudvård, så inget går till spillo. En del spinnare får kläckas så att de ska kunna lägga ägg till nästa generation silkeslarver. 


Silket färgas och det sker ofta med helt naturliga råvaror som blommor, växter och bark. 

I Sverige gör vi skillnad på råvaran silke och den färdiga produkten siden. Sidentyget finns i olika kvalitéer såsom chiffong, crepe de chin, duchesse och organza.

Enligt sidenlegenden ska en kinesisk kejsarinna ha fått en silkeskokong i sin tekopp . Hon ska därefter ha sett hur silkestråden löste upp sig i det heta vattnet och förstått att man skulle kunna göra fina tyger av detta. Till en början hade kejsaren och hans familj ensamrätt på användandet av siden. Det första silket kan spåras tillbaka till den yngre stenåldern. Silket spreds när Tangdynastin skapade ett internationellt handelsvälde. Det äldsta fragment av kinesiskt siden som man funnit är en bit väv från omkring 2750 f.Kr. 

Innan polyestern uppfanns använde man silke som material i luftballonger. Idag experimenteras mycket på siden inom brandskydd och hållfasthet i bl.a. skottsäkra västar. 

33 kommentarer:

  1. Här är människan och naturen helt oslagbara tillsammans. Sidentillverkningen är snudd på ofattbar men mycket fascinerande. Tack Gunnel, ett mycket givande inlägg. Jag märker att siffran 12 återkommer i din julkalender på de mest oväntade sätt. En fin fredag önskas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är fantastiskt att kunna få ett så fint tyg som slutprodukt.

      Radera
  2. Tack för en mycket intressant information. Siden har verkligen unika egenskaper. Sedan gled mina tankar över till Sidensvansarna som en gång om året åkte till Sverige och Österlen och köpte Kurt Wallanders pappas tavlor.
    Kram MR B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu gör du mig förvirrad. Pappan målade väl en tjäder ibland. Jag minns inga Sidensvansar.

      Radera
  3. Det skedde i månad 12 att luckskaparinnan klädde siffran i siden! Det är inte lar-vigt alls. Från början ägg-ar det. Så till puppa och kokong. Silkeslen är ordet. Färgas av naturen.
    Siden scarfe i 16 färger till dig :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Tove! Jag funderar faktiskt på att klä om matbordsstolarna, men inte i siden.

      Radera
  4. Vilket arbete. Silkets egenskaper går ju att jämföra med ull. Nog för att det tar tid att få fram ylle också, men något smidigare är det ju. Ha en fin fin fredag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ligger mycket jobb bakom tillverkningen.

      Radera
  5. Tänk vilket fantastiskt arbete för att få fram silket. Ett fint hantverk.
    Kram Lisa

    SvaraRadera
  6. Trodde att siden och silke var två olika tyger.
    Har nog haft något enstaka plagg i siden. Inget i garderoben numera
    Ska läsa om tillverkarna.. larverna.. En gång till. Tack för denna lucka. Kram //Anna-Lena

    SvaraRadera
  7. Började fundera på om jag har något plagg i detta fantastiska material. Det har jag nog. En sidenschal, tror jag i alla fall. Intressant att läsa om tillverkningen. / Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. En sidensjal är perfekt att ha för den är användbar i stort när som helst

      Radera
  8. Verkligen fascinerande hur det går till - naturens underverk kan man kalla detta material! Jag har två sidensjalar färgade med olika svampar (rödskivig kanelspindling och ärtröksvamp)
    Ha en fin fredag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du själv färgat dem eftersom du vet vad som använts? Låter spännande.

      Radera
  9. Tillverkningsprocessen är verkligen intressant. Frågan är om jag har något plagg av siden i min garderob. Skulle möjligen vara någon sjal...

    Önskar en fin fredag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sjal är nog det vanligaste. Det har jag med en i min garderob.

      Radera
  10. Intressant läsning om siden.
    Ha en bra dag!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en spännande tillverkningsprocess.

      Radera
  11. Så intressant och fint sammanfattat. Så trevligt att få veta detta om siden och hela processen.
    Tack och trevlig helg.
    Varm kram från Wiolettan

    SvaraRadera
  12. Är det inte fantastiskt hur det går att överhuvud taget komma på en sådan process. Visst har jag läst om det förut men inte så intressant sammanfattat som det du skrivit. Du är verkligen duktig på att hitta ämnen som fängslar. Stort tack för ännu en intressant lucka.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack, Anita! Jag skriver om det som intresserar mig och då är det alltid kul om någon annan också tycker om det.

      Radera
  13. Siden är verkligen ett otroligt vackert tyg och tillverkningen från mask till tyg är fascinerande. Tack för ett intressant inlägg!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också förundrat mig över att det över huvud taget kunde bli ett tyg.

      Radera
  14. Intressant läsning! Jag älskar siden, mjukt och skönt mot huden, värmer när det är kallt och kyler när det är varmt. En nackdel bara, det är besvärligt att stryka men man lär sig.
    Ha en skön fredagskväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller helt med dig om att det är svårt att stryka siden.

      Radera
  15. Tror inte att jag någonsin ägt ett plagg gjort av siden. Men så otroligt intressant läsning - igen! Även om jag blir smått hysterisk vid åsynen av larver...;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle inte heller vilja komma i närheten av de där småkrypen.

      Radera
  16. God förmiddag!
    Missade helt din lucka igår. Men nu har jag öppnat den och njutit. Så härlig läsning! Jag har en hel del plagg av siden som jag sytt upp i KIna och även i Thailand. Olika typer av siden. Plagg som jag "älskar" och som är tidlösa. Båda klänningarna jag hade på Nobelbanketten var av siden; en i turkost thaisiden och den andra i en mer klarblå färg sydd i chiffongsiden.
    Är så fascinerad av framställningen och tillverkningen. Har under åren varit på ett par sidenfabriker och med stort nöje.
    Tack, för en vacker lucka.
    Varm kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det måste ha varit intressant att besöka sidenfabrikerna. Det är ett underbart material och festklänningar passar perfekt att sys i siden.

      Radera