onsdag 1 april 2020

Overklig verklighet


Vi försöker hålla kvar en del rutiner som vi skaffat oss genom åren, annars är det nog så att mycket har blivit omändrat. Det verkar ändå som de flesta rättar sig efter myndigheternas råd och försöker att inte träffas  så mycket.....i varje fall inte i några större grupper. Därför blev jag väldigt förvånad när jag läste en annons i tidningen som ett bussbolag satt in. De erbjöd gratisresor till Gekås i Ullared. I mina öron låter det helt idiotiskt. Först ska en hoper människor trängas i en buss (det stod inte hur många passagerare som var tillåtna på bussen) och sen ska de trängas med övriga kunder inne i butiken. Restriktionerna för hur många som får träffas samtidigt gäller ju inte affärer. Känner viruset tro av ifall det är en butik eller en teatersalong, för det är ju olika regler för mängden personer som får träffas i de olika lokalerna. Jag hoppas verkligen att alla är så pass smarta att de inte hoppar på det här bussbolagets erbjudande.


Rasmus är hemma om dagarna och sköter skolarbetet via datorn. Det går ju bra när det gäller de teoretiska ämnena, men den praktiska biten är svårare. Han löste det på ett bra sätt. Efter samtal med sin lärare åkte han och hans pappa iväg och inhandlade byggmaterial. Rasmus ska snickra ihop en odlingslåda som de ska ha i trädgården. Först ska en ritning göras och skickas in till skolan och sen ska bygget fotodokumenteras under arbetets gång.


I Luxemburg är alla skolor, förskolor och fritids stängda sen en tid tillbaka och Zoé sköter också skolarbetet via datorn. De fick även lite praktiska uppgifter och en dag gjorde hon smycken av lera.


Hemundervisning gäller även för Daniel i Dallas. Hanna passade på att plocka fram en hink med pennor och gjorde "läxa" samtidigt som Daniel hade kontakt med sin lärare.

Man brukar efter en tid vänja sig vid det mesta, men jag hoppas att vi ska kunna leva som tidigare inom en snar framtid. Detta känns onekligen lite "instängt". Förhoppningsvis ska Corona-viruset tacka för sig så fort det bara går och inte bita sig fast över hela sommaren och hösten. Annars är risken stor att årets julklapp kommer att bli en bal toapapper.


28 kommentarer:

 1. En sådan lycka för hemundervisade barn att ha stöttande föräldrar. För oss i landsbygdsskolor känns livet ganska normalt. Inte ens ovanligt många sjuka längre. Men visst får man tänka sig lite extra för vad man gör. Åka till Ullared? Heldumt! Hoppas på en fin sommar, med en värld som inte bara handlar om Corona. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hemundervisningen fungerar visst jättestora, men som du säger så fodras det klart att föräldrarna också engagerar sig, men det bör de göra annars med, tycker jag.

   Radera
 2. Det är kanske bäst att hamstra julklappspapper redan nu? ;)
  Ja, säg hur ska det bli? Om ett år är det förmodligen historia allt det här och vi sitter här med facit i hand. Förhoppningsvis. Man pratar om andra och tredje vågen också....men vi bestämmer väl oss för att det ska gå över snabbare än så allt detta elände.
  Hoppas bara att folk förstår att hålla avstånd, på det sättet kan vi bidra till att vården inte blir överbelastad. Att plana ut kurvan nu är viktigt.
  Tänk så bra det ändå är att barnen kan ha kontakt med sina lärare över Internet. Här är skolorna stängda till och med 13 maj men sen får vi se hur det går. Cafeer, restauranger och barer ska hålla stängt t.om. 31 maj. Sen får vi se...Så många blöder rent ekonomiskt i vårt samhälle just nu, ja, i hela världen. Så snabbt det kan ändra, bara med en fingerknäpp ungefär.
  Också här har ett privat bussällskap erbjudit resor på Åland nu i dagarna. Och många gillar det. Jag sitter här med öppen förvånad mun och förstår inte alls hur folk tänker. Läste också igår på någon blogg att någon skulle fara på utförsäljningsrea till en stor affär. Man kan ta sig i pannan för mindre. En del tycks inte förstå alls vidden av vad en smitta av den här sorten kan ställa till med.
  Var rädda om er !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar som en del tror att de är immuna mot smittan. Undras var de fått den idén från? En del verkar inte vilja ge avkall på någonting och struntar i hur stor skada det ställer till. Helkorkat!

   Radera
 3. Det verkar verkligen utomordentligt korkat att åka på en sån resa! Hur tänker bussbolaget? Är det bara pengar som räknas?
  Så bra att det funkar med hemundervisning för barnbarnen - och så bra att Rasmus kan göra även praktiskt arbete - det blir säkert en riktigt bra odlingslåda.
  Ha det så bra det går och var rädda om er!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror säkert att bussbolaget har ett avtal med Gekås och att de får ersättning för att de kör dit. Så är det i varje fall med en del bussar som kör vinresorna till Tyskland. De måste inom Bordershop varje gång fastän de redan varit i Burg med resenärerna och shoppat betydligt billigare.

   Radera
 4. Det där uttrycket ur led är tiden passar mycket bra nu för tiden.
  Hur i led den vill komma återstår att se, instämmer med din rubrik overklig verklighet.
  Den värker.
  Tack för dagens Gunnel! Vi tar en dag till :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det bästa är att ta en dag i sänder och göra det som känns rätt då.

   Radera
 5. Håller helt med om att bussresor inte är lämpliga i dessa tider. Det är inte läge för resor överhuvudtaget. Fattar inte att folk inte fattar. Situationen är ju verkligen allvarlig. Men en del tycks tro att de är odödliga. (Vad förvånade de ska bli när liemannen dyker upp så småningom.) :/
  Alla måste vi nu visa omtanke och hänsyn mot andra.
  Ha en bra "lill-lördag"! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland förvånas man över hur en del resonerar.

   Radera
 6. Det är väl nästan bara Sverige nu som inte har stängt ner grundskolorna. Just nu är det nog inte aktuellt men beredskapen finns. Vi får väl se hur det går... Jag längtar i alla fall när allt återgår till det normala men det gör nog de flesta.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. En helt vanlig, normal dag står nog överst på de flestas önskelista.

   Radera
 7. Det känns som om hela Sverige stannar. Det är så tragiskt för alla små affärer och restauranger som måste stänga.
  Då jag fyllde 50 år fick jag en spahelg med Stefan och ungdomarna. Vi skulle ha åkt förra våren, men Stefan ville inte åka innan Therese och Christian var färdiga med sitt hus. Och jag ville åka på våren.
  Så vi bokade spa i Falkenberg den 2-3 maj. Sofie började fundera redan för 2 veckor sedan om vi verkligen ska åka. I fredags bestämde vi oss för att avboka. De blev väl inte jätteglada, missa hotellövernattning, mat, och spa-behandlingar för sex personer. De undrade om vi inte skulle boka ett nytt datum, men Sofie ville inte det, men sa att vi kommer då corona har lugnat sig.
  Usch, det är jobbigt och trist, sitta i halv karantän. Måtte det snart vara över.
  Många än så länge friska-Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir många avbokningar på allehanda evenemang, men det känns tryggast så.

   Radera
 8. Det är mycket som är konstigt nu, men den där bussresan borde någon anmäla till Folkhälsomyndigheten. Det är ju helt barockt!
  Visst är det bra att barnen kan jobba hemifrån de också, men man får hoppas att det inte blir under alltför lång tid.
  Ha en fin dag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas verkligen att ingen anmäler sig till den bussturen.

   Radera
 9. Jag reagerade också på bussresan! Heltokigt, men vad gör de inte för att tjäna pengar i dessa dåliga tider.
  Ha det så bra, det blir bättre!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helsnurrigt att bara fundera på att åka iväg i dessa tider.

   Radera
 10. Smart av Rasmus att fixa "hemläxan" på det viset!
  Det är mycket som är annorlunda nu!!Man får göra det bästa av det.Men att sätta mig i en buss och sen trängas i en affär verkar idiotiskt!
  Det blir på och av med jackan!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir inte mycket umgänge numera, och det klarar vi av det också. Hälsan är viktigast.

   Radera
 11. Idiotiskt av bussbolaget att annonsera ut en sån resa!!! Jag vet inte om jag har fel men jag tyckte mig läsa nånstans om att butikerna inte får ta in hur många kunder som helst nu, jag hoppas jag inte har fel!
  Duktiga barn som verkligen tar det här på allvar och att dom fixar sina arbeten, jag är imponerad <3
  Ha det så gott nu, så hoppas vi att det här eländet går över fortare än vi tror <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade verkligen varit bra om det blev en striktare hållning när det gäller butiker också.

   Radera
 12. Detta med Ullared verkar ju helknasigt. Men hoppas folk begriper. Det står ju inte en skylt på varenda flugsvamp ute i skogen att de är giftiga. Men folk vet det ändå. Så borde det ju vara med en bussresa till Ullared. Och sen kan man ju fråga hur butiken tänker. Snarare inte tänker.
  Fint att Rasmus kan göra en del praktiskt jobb även hemma. Här i Stockholm är alla kommunala grundskolor öppna. Och barnen är i skolan om de är friska.
  Och de andra barnbarnen jobbar på. Men så trist att de inte kan var ute och leka för rörelse är ju viktigt.
  Håller tummarna och hoppas att eländet ska ta ett slut.
  Jag är i varje fall tacksam för att vi här kan röra oss fritt ute. Tycker många är varsamma och försiktiga med avstånden.
  Och att röra sig motverkar ju sjukdomar.
  Ha det så bra du kan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man tycker det skulle vara en självklarhet att inte ens fundera på en nöjesresa med buss. men tydligen är det inte så. Att pengar styr vet vi ju, men hälsan måste alltid komma i första hand.

   Radera
 13. Bussbolagen är lika desperata som alla shopping centra verkar det som. Helt idiotiskt. Okej, är det bara 6 personer på bussen må det ju gå an, men det lär ju knappast vara lönsamt. Däremot tro jag inte på en större trängsel på Gekås, för i Täby Centrum är det totalt dött, antar att det även gäller Gekås.
  Idiotiskt hursomhelst.

  SvaraRadera
 14. Jag hoppas att bussbolagets annons hade bestämts långt innan coronavirutsets framfart var känd. Men man vet inte. OM nu bussen går som planerat så hoppas jag att ingen sitter i den...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är möjligt att annonserna redan varit inlämnade, för de gick att läsa flera dagar på rad. Jag hoppas precis som du att bussen får köra tom.

   Radera