torsdag 30 oktober 2014

HälsoundersökningHäromdagen läste jag i tidningen om att 2 miljoner tyska bin snart skulle flytta till Småland. Deras ägare hade ett hus i Hultsfred och nu ville han ta med sig 40 bikupor dit. Det var tyvärr inte så enkelt att bara packa ner dem i bagaget och flytta. De måste först ha ett hälsointyg som är högst 10 dagar gammalt.

Jag vet att när Santos ska åka hit så måste han ha ett intyg från sin veterinär och alla vaccinationer ska vara gjorda som behövs för att vistas i Sverige. Det är nog inte bara vårt land som är så noga med säkerheten, för jag minns hur det var när han skulle emigrera. En del vaccinationer lyckades inte och de måste göras om. Katarina var tvungen att flytta ner till Luxemburg och börja på sitt jobb, men Santos fick stanna kvar hos mig. Det skulle gå en viss tid innan vaccinationen kunde göras om och sen var det till att vänta på provsvaret. Allt som allt så tog det några månader innan han blev godkänd.

Biodlaren tyckte att de svenska reglerna var lite väl stränga, och sa att hans bin blivit undersökta av en tysk veterinär och att han fått beskedet att de var friska. Jag blev lite nyfiken. Hur undersöker man 2 miljoner bin? Man kan ju inte åka till veterinärmottagningen och sätta sig i väntrummet med dem. Det måste ta en evighet att undersöka så många bin. Jag gissar att veterinären bara tog stickprov.

20 kommentarer:

 1. Haha! Ja det undrar jag också hur man undersöker så många bin......
  Ha en fin torsdag!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Ojoj, men varför ta med sig bina, när man kan köpa bisamhällen i Sverige? Ibland gör man det krångligt för sig.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske var nåt speciellt med de här bina.

   Radera
 3. Ja det undrar jag också. Han får nog också åka hit i förväg, för läkarundersökningen lär ta sin tid. Han måste tycka om sina bin. Och måste han verkligen ha med sig allihop. Kommer de hit så lär de väl stå i våra tidningar också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland undrar man var alla uppgifter kommer ifrån. Verkar inte som det är en världsnyhet direkt, men ändå platsade den i tidningen. Hade kanske varit intressantare om det var med i en Smålandstidning.

   Radera
 4. Ja du det undrar jag också Tar man blodprov lyssnar på hjärtat isf hur??????????........................♥ välkommen du också !! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får väl skaffa undersökninginstrument från leksaksavdelningen.

   Radera
 5. Det var en rolig fråga! Undersöka bin! DNA?
  Ha en bra dag!
  Kram Karin

  SvaraRadera
 6. Stickprov är ju ett lite roligt ord i samband med bin :)

  SvaraRadera
 7. Jag instämmer i din fundering. De är inte speciellt samarbetsvilliga, de gör som de vill.... de behöver nog ha mycket lugnande medicin innan undersökning.... och hur ges det så att inte vissa dör av det? Ja, mycket frågor runt detta?

  SvaraRadera
 8. Att förflytta bin från ett land till ett annat kräver en hel del när det handlar om smittosamma sjukdomar. Bl.a varroakvalstret ställer till det rejält. Därför måste de små liven undersökas noga per samhälle. Man flyttar bina i färdiga samhällen (bikupor) och är ett samhälle smittat så får de inte lämna ett land för ett annat. Så är lagstiftat och tack och lov för det, för kommer ett smittat bisamhälle till ett annat land med smittorna så
  dör alla bin förr eller senare i landet.
  Det går med en rasande far, för de flyger och far och träffar andra bin, så förhållningslagarna, reglerna är stentuffa och måste så vara. Hur de gör hälsokontrollerna känner jag inte till men troligen med stickprov, för finns t.ex varroakvalstret på ett bi så har alla det. Man ger inte medicin vad jag känner till om ett samhälle är smittat, det förstörs helt och hållet. Så har det varit men det kan ha ändrat en del sedan jag var biodlare:)
  Det är ingen liten bisak detta med bin:), men vi är väldigt, väldigt beroende av dem och deras pollinationer
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket intressant att läsa. Jag visste inte att du varit biodlare. Jag tycker det är viktigt att djur undersöks innan de får komma hit....hur små de än är. Vi behöver ju inte hjälpa till att få in oönskade sjukdomar.

   Radera
 9. Kunde han inte ordnat bivakt?
  Kram

  SvaraRadera
 10. En bivaktare passar ju bara bina när de svärmar, så det var kanske inte vad han tänkt sig. Undrar hur det kommer att sluta.

  SvaraRadera
 11. Tänkte detsamma som du när jag läste om biflytten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite ovanligt att ha sådana problem.

   Radera