lördag 11 oktober 2014

Lady Marmalade


Vi har plockat många tomater i sommar från egna plantor. De smakar helt annorlunda än de man köper i affären. Solmogna tomater är bland det godaste som finns. Till sist ville de inte mogna mer på plantan och då plockade jag av en del och la i köksfönstret för att mogna vidare. En del skar jag i skivor och panerade och stekte. Jag tänkte på filmen Stekta gröna tomater medan jag höll på. Filmen var jättebra och man kan se den om och om igen. De flesta "gröningar" gjorde jag Grön tomatmarmelad av. Det är så gott. Den smakar inte lika sött som annan marmelad även om jag har socker eller Stevia i den.

Flera gånger i sommar har jag delat och frusit in stjälkar av rabarber som jag ska använda i rabarberpajer under höst och vinter. De sista stjälkarna som var kvar kokte jag Falsk pumpamarmelad av. Den består av rabarber som smaksättes med ingefära....precis som man gör med vanlig pumpamarmelad. Även denna marmelad är väldigt god; speciellt på scones.


Jag hade en hel del morötter också, som jag måste ta hand om. Det blev en orange marmelad med kanelstänger i. Jag älskar marmelad, och tycker det är kul att prova lite nya recept. När jag letade på nätet hittade jag en blandmarmelad. Man kunde använda morötter och rabarber tillsammans. Perfekt! När jag köper morötter blir det alltid en hel del över och till denna marmeladen gick det lika bra med frysta rabarber. Då kan jag koka marmelad mitt i vintern om jag känner för det.

Överskriften på dagens inlägg är kanske lite malplacerad. Tjejerna som sjöng låten Lady Marmalade i filmen Moulin Rouge hade säkert inte marmelad i tankarna, och jag är betydligt sedesammare klädd när jag kokar marmelad.

18 kommentarer:

 1. Åh, så gott det låter med alla dina olika marmeladsorter. Och roligt när man kan prova lite nytt också :)
  Haha! Ja, man kanske ska ett litet förkläde på sig när man kokar marmelad i alla fall ;)
  Ha en trevlig lördag!
  Kram

  SvaraRadera
 2. du är ju en riktigt husmor Gunnel ! det är inte jag, hihi...
  och tomater i affären är inte alls goda, det säger jag med, för mina egna smakar mycket godare !
  (vi har en liten grönsaksland)
  Och jag saftar eller syltar inte heller,
  men jag fryser ner allt sånt som man kan frysa ner !

  ha en bra dag kram !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kokar bara marmelad. Andra sorters inläggningar händer väldigt sällan att det blir nåt här. Ibland får jag en idé om att det skulle vara kul och testa ett nytt recept, men att koka in bara för att det förväntas att man ska göra det har jag inte gjort sen mina barn var små. Frysen är toppen!

   Radera
 3. Här blir det inte mycket marmelad ätet, men visst är det gott. Jag tänkte på att jag förr ofta gjorde falsk apelsinmarmelad. Helt falsk var den inte, för det var apelsin i också, men mest morötter.
  Jag läste nyss ett recept på grön tomatmarmelad som jag nog ska göra. En bit getost med marmelad är inte fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Morötter och apelsiner låter gott. Det får jag nog prova någon gång.

   Radera
 4. Vad flitig du är!! Jag tycker att det var bra att både hjälpa till och att ge våra barnbarn ett armband som de kommer ihåg! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det händer lite då och då att jag är lite extra energisk.

   Radera
 5. Så duktig du är, jag har aldrig gjort marmelad. Har aldrig haft tid eller så kallat intresse.
  Nu som pensionär borde jag hinna, men 'icke sa nicke', jag tror jag är mera lat.
  Men de recepten verkar mkt goda och speciella, har heller aldrig smakat.
  kram/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är nog också lite lat och gör bara det jag tycker är kul.

   Radera
 6. Hej, jag är rätt besviken på tomater nuförtiden, tycker de inte smakar nåt, varken på sommaren eller vintern. För att få dem söta och goda brukar jag numera köpa körsbärstomater som jag sedan steker några minuter tills dem mjuknar. Då kommer den goda sötman fram mycket bättre än att äta dem råa. Jag fick en burk tomatchutney av en väninna, den har jag inte avsmakat ännu. Den är väl tänkt till en god köttbit, något jag sällan numera äter.
  Marmelad är ingen favorit, men numera finns det såna som inte är så söta och som passar bra med en god ost
  Kramen

  SvaraRadera
  Svar
  1. En liten klick marmelad på osten är gott.

   Radera
 7. Så arbetsam du varit idag och samlat i ladorna inför vintern... Du är väl värd något riktigt gott ikväll, eller något riktigt kul! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rasmus ska sova över i natt så vi har varit och handlat lite lördagsgodis. Jag valde lakrits, som är min favorit.

   Radera
 8. Marmelader är gott...jag brukar göra apelsinmarmelad, men det är nog allt numer. Egna tomater är bäst... de som finns i affären på vintern smakar bara vatten - alltså ingenting. De gröna tomaterna brukar jag sylta med ättika, socker, kanel och kryddnejlikor - det är gott till "söndagssteken" :)
  Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bra idé. Låter som något jag borde testa.

   Radera
 9. Här äter vi väldigt sällan marmelad, men det vore kul att få göra sin egen och blanda lite hur man vill. Låter väldigt spännande med smakerna du beskrivit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här äts väl marmelad periodvis, men då är det bra att ha hemma i skafferiet.

   Radera