fredag 11 oktober 2013

Mycket skräpNu har jag klippt alla buskar som stod på tur och alla grenar är bortforslade med. Jag kom att tänka på hur det var när vi flyttade hit till Björnås för 40 år sedan. Då bodde det otroligt många barnfamiljer här. När min mellanflicka började skolan var det så många 7-åringar att de fyllde en hel klass...22 st. In emot skogen finns en fotbollsplan och en bit därifrån en jättestor grop. Där lade alla familjer det som blev kvar efter att ha rensat i trädgården. Det blev en rejält stor hög med grenar och kvistar, som vi tuttade eld på till Midsommar. Vilken brasa det blev! Då var det en del eldsjälar som ordnade med dans kring Midsommarstång och lekar för barnen. Festligheterna höll på hela dagen och mot kvällen till så blev det  dans för vuxna. Efter hand som barnen växte upp och en del familjer flyttade härifrån, så blev deltagandet mindre och mindre och till sist dog det ut helt. Något år har det gjorts försök med konstgjord andning, men det har aldrig blivit som för en 40 år sedan.

Vi kunde ändå fortsatt att samla grenar och kvistar i den där gropen, tycker jag. Det kunde blivit ett konstverk i stil med Nimis. Det konstnärliga värdet hade varit precis lika stort. Nimis är inget konstverk.......det är bara en bunke skräp. Det händer olyckor titt som tätt där och eftersom det ligger så illa till, så är det svårt för räddningspersonal att ta sig dit. Ibland får helikopterhjälp anlitas. Hur kan den här skräphögen, som inte har byggnadstillstånd, få ligga kvar år efter år? Visserligen är det väldigt bra PR för den som släpat dit bråtet, men knappast för kommuntjänstemännen som är så flata att de låter det vara kvar. Ifall en privatperson bygger det minsta lilla och inte har tillstånd, så får han vara så snäll och riva det...på egen bekostnad. Jag trodde i min enfald att reglerna gällde för alla.

Att göra som vi på Björnås och tutta fyr på eländet är ingen bra idé. Det kostar pengar att ha brandkåren på plats.....för det skulle naturligtvis ske under ordnade förhållanden. Men det kostar pengar med alla räddningsinsatser också. Då får någon annan vänta på att få hjälp eftersom det blir akututryckningar. Det ordnas tävlingar om allt och inget. Varför inte utlysa en tävling om bästa och ofarligaste sättet att forsla bort en stor skräphög?

18 kommentarer:

 1. Vilken uppväxt trädgård ni har!
  Håller verkligen med dig om Nimis. Tänk vad det har kostat. Vi bor nästan granne med en sortergård - jippie. Jo, men det är bra. Man kan ta skottkärran dit.
  Jag har också börjat göra litet i trädgården. Det har varit så lagom väder för just det. Hoppas vi får en fin helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vår trädgård är helt insynsskyddad, vilket jag tycker är toppen. Vi har också planerat för en trädgårdshelg.

   Radera
 2. Tiden färändrar det mesta. När vi flyttade hit så ordnade jag flera gånger under vår-sommar att vi i gatan grillade nere vid ån.Där är bänkar och grillrör.Men när jag blev akut sjuk ett år så var det ingen som ordnade grillningen.Det finns unga familjer här men ingen som orkar ta tag i det..Nu har jag bara hand om grannsamverkan...Ja visst är det konstigt att halva busken är höstklädd! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog helt naturligt att allt ändras.

   Radera
 3. Så där hade vi också i området vi flyttade till då det var nybyggt. Vi samlade allt från trädgårdarna på en grusplan i närheten och sedan samlades vi där vid valborgsmässoafton istället. Men så började folk från andra ställen komma dit och slänga allt möjligt skräp på högen. palsbunkar, gummidäck med mera. Det blev livsfarligt att tutta på... så kan det också urarta.
  Ha de Gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lät inte bra. Vårt villaområde ligger lite avskllt och högst uppe på Söderåsen, så det var lite bökigt för de som inte bodde här att komma med sitt skräp. Det var betydligt enklare att forsla det till soptippen nere i samhället.

   Radera
 4. vi/J brukar elda upp vårt ris i en tunna, det tar ju tid men det kan vara ett rätt trevligt tidsfördriv också
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Numera åker vi iväg till tippen med det som inte får plats i vår trädgårdstunna.

   Radera
 5. Var så mysigt när vi hyrde hus och eldade i en tunna. Vi hade vattenslangar i beredskap utifallatt.
  Tack, ska bli kul sen och höra hur mycket reflexhjärtan dom har fått.
  Kram och ha en bra dag.
  Pssst fin det ser ut på er tomt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir otroligt mycket skräp nu på hösten. Ganska bekvämt med det som tas omhand av sophanterarna, men det görs bara två gånger till i år.

   Radera
 6. När barnen var små och det fanns folk i alla gårdarna runtomkring Stenstugu och flera andra barn också ordnade vi gemensam valborgsmässofirande. Alla hjälptes åt med att samla ihop ris och grenar till brasan och så turades vi om att fixa med mat och dryck. Men precis som hos er dog det ut efterhand som barnen växte upp och fick andra intressen än att titta på en brasa tillsammans med en massa vuxna.
  Det var lite synd, för det var en trevlig tradition, men inga traditioner vara för evigt.

  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir ofta lite annorlunda när barnen blir äldre. Men visst kan man bli lite nostalgisk ibland.

   Radera
 7. Vilken frodig trädgård du har! Men så är det ju förstås en helt annan växtzon än den jag har hemma på andra sidan kölen.

  Det där med sophögar... Eldar man upp eländet kan det ju vara OK, som hos er med gemensam midsommarfest. Härlig tradition.
  Hos oss verkar varje kvarter ha sin egen sophög - och den eldas inte utan bara växer. Ser hemskt illa ut och luktar fruktansvärt till slut. Det snarare ruttnar än komposteras. Förstår inte varför inte var och en kan ta reda på sitt eget trädgårdsavfall. Tycker inte det är OK att lämpa av sådant utanför de egna tomterna. Förbjudet dessutom. Vi har väldigt fina återvinningsstationer där man kan lämna även denna typ av avfall om man inte kan kompostera själv och elda kvistarna. Hur svårt kan det vara??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att det är väldigt slött att bara lämna skräpet utanför tomterna. Vi har också en fin återvinningsstation där man kan lämna in skräpet gratis, men trots det finns det faktiskt de konstiga prickar som kör upp och lämpar av det inne i skogen. Det går inte att köra bil in dit, så det kan inte ha varit så enkelt att forsla det där.

   Radera
 8. Oj det ser jättefint ut i din trädgård,,bra jobbat..Jo det funkade riktigt bra med rött till korven,,smakade utmärkt..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns skönt at vi snart är klara med höststädningen. Det ska visst bli sämre väder.

   Radera
 9. Kanske en flisapparat skulle vara en bra investering?
  Kram Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja det hade blivit en hel del flis.

   Radera