onsdag 9 oktober 2013

Ny hjälpredaEftersom det är vardag och skoldag så kunde inte Rasmus komma och hjälpa mig, men en annan liten kille anmälde sig frivilligt....nämligen rödhaken. Han följer efter mig hela tiden när jag klipper. Det blir väl snart dags att börja servera lite mat till de små flygarna. Det kanske var det han ville tala om.


Aroniabusken lyser som eldflammor nu, men den är lite annorlunda mot förr om åren. Det brukar aldrig finnas några bär kvar den här tiden. I år har det tydligen varit så mycket så både jag och koltrastarna blivit nöjda. Fastän jag klippt bort en hel del grenar med bär på så finns det fortfarande massor högst upp. Jag har inte plats till mer i frysen, så jag hoppas att fåglarna förbarmar sig över de som är kvar.


Det är inte bara rhodedendron som blommar nu. Vi har två buskar vid altanen som har blommat med rosa blommor hela sommaren, och nu har de börjat om på nytt.


Det har benveden också gjort. Den har aldrig blommat tidigare, men idag såg jag fullt med blommor. Det är cerisefärgade blad som sitter som en stjärna och under hänger en orange liten kläpp...ungefär som en klocka.


In mellan spireabuskarna hade en berberis börjat växa. Hur den hamnat där vet jag inte, men nu drog jag bort den. Bären har jag plockat av och ska försöka torka som man gör med rönnbär. Det ska bli spännande att se om det lyckas.

18 kommentarer:

 1. Godmorgon! Min rödhake ville inte hjälpa till. Hur har du dresserat dom??Det verkar som om hösten står still!! Ja Ingmar spelar bra .Ha en bra dag! Kramen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror den såg hur jag slet och ville vara hjälpsam.

   Radera
 2. Vilken tjusig liten hjälpreda du har!! Klart att du måste bjuda den på något matnyttigt!
  Din Aronia är verkligen vacker. full med bär dessutom... Inget jag har fått i år på min. Lite bladverk också.
  Funderar på om det är dags att klippa ner busken helt och låta den komma upp med nya skott.
  Vi har å andra sidan inte fått några rönnbär heller i år. Kanske har något sammanhang....
  Blommande Rhododendron nu - och benved - vilken höst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste klippa min Aronia varje höst annars tar den över hela trädgården. Hösten har inte bara färggranna löv i år, men jag tror det blivit nåt fel med blommorna.

   Radera
 3. Vilken söt hjälpreda. Borde också haft en sådan, som kunde locka ut mig i trädgården. Har bara en stor hare, men det ser inte ut som han vill resa sig ens. Så någon hjälp därifrån får jag nog inte.
  Vilken fin rosa knop, på vadå? Det ser ut som kornell men det är det ju inte förstås. Benved är häftiga - vilka färger. Har ingen själv. Kan man äta berberis-bär?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Busken heter prakttry. För många år sen gjorde jag likör på allt i stort sett och hittade även ett recept på berberis. Sen läste jag att det eventuellt kunde ge nervskador, så jag hällde ut det, men det måste vara riskfritt att torka bären och ha som dekoration....om det nu lyckas.

   Radera
 4. vilken söt liten hjälpreda du har :) ljuvlig bild
  jag har fyllt frysen med aroniabär, det var nätt och jämt att jag fick plats med dem alla
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har tydligen varit ett bra aroniaår.

   Radera
 5. Nejmen du måste plocka aroniabären å stoppa i frysen.
  Sen ska du koka godaste gelèn att ha på kött, det har jag gjort...
  Dom bär ju på så mycket vitaminer dom bären så dom är värdefulla.

  Söt liten pippi...ävenom jag tror att du hade mera hjälp av Rasmus.

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har fryst in rejält med aroniabär, och ska faktiskt testa att göra gelé i år.....annars brukar jag mest göra saft av dem. Rasmus jobbade faktiskt mer effektivt.

   Radera
 6. Tidigare hade jag ett fågelbord i min trädgård och en liten Rödhake var återkommande gäst år från år. För det måste ha varit samma fågel. Tycker de är så granna!
  Jag har bara ätit Aronia sylt och den var makalöst god. Du kanske gör sylt av dina bär i så fall önskar jag att jag var granne med dig......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar göra både sylt och saft. Det blir väldigt gott. Vi har också en rödhake som kommer varje år. Konstigt att det bara är en.

   Radera
 7. Rödhaken är en så trevlig och social fågel. Den fanns på Stenstugu och den fanns här på Odvalds i vintras också.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är verkligen söt, och inte särskilt rädd av sig.

   Radera
 8. Men så söta hjälpredor du lyckas få!!
  Ha de´

  SvaraRadera
 9. Vilken söt hjälpreda... men kanske inte lika stark som Rasmus :) Så mycket vackra färger på buskar och bär... härligt!

  SvaraRadera