måndag 14 oktober 2013

Semesterresor


Tidigare har det tagit 55 miljoner år för att åka till Mars, men om ca 30 år kan man göra resan på 90 dagar. Det är då för väl. Då hinner jag göra den turen innan jag blir för gammal för att ge mig iväg ut på äventyr.  Det finns många nya ställen att åka till när man är ledig. När jag var ung var det nästan uteslutande Mallorca som gällde för alla semesterfirare. Sen kom Kanarieöarna till och dit åkte vi när barnen var små.

De flesta somrar hyrde vi dock en stuga en vecka eftersom vi då kunde ha Milou med oss. Vi valde ut ett nytt landskap varje sommar där vi letade efter någonstans att bo. Många gånger var det villor som var till uthyrning, och när vi var på Gotland så hyrde vi en gammal bondgård. Så mysigt det var alla de här åren. Planeringen var precis lika kul som själva vistelsen. Vi läste på om landskapet vad som var intressant att besöka och sen fick var och en välja ut något önskeställe. I regel var det aldrig så svårt att komma överens. Jag kan inte minnas någon gång som vi var missbelåtna med vårt val. Husen vi hyrde höll väldigt hög standard och de var ändå aldrig särskilt dyra.

När barnen kom i tonåren blev det mer en eller tvådagarsturer som gällde. Föräldraumgänge stod inte lika högt på prioriteringslistan då. Det var kompisar och olika sportaktiviteter som var viktigare. Jag har åkt på bussturer med ett barn i taget också och det är riktigt kul. Inte barn om man tänker åldersmässigt förståss, utan ung vuxen. Jag har alltså varit i Lubeck 3 gånger, Skagen två gånger (det var inget som Peter var intresserad av), Paris tillsammans med Ulrika och London tillsammans med Katarina. Till London tog vi flyget.

Numera är det Göran och jag som åker tillsammans. Det finns två ställen som är väldigt lockande att resa till; nämligen Luxemburg och Dallas.

16 kommentarer:

  1. Kul att läsa om hur rsor/semestrar ofta varierar med barnen. När mina var yngre var det också hyra stuga som gällde men då nära mormor o morfar och vänner. Vi satsade på en härligt vintersemester istället varje år. Det var dyrt redan då med allutrustning,liftkort mm MEN hälsosamt och stärkande i fjällen det tyckte vi att det var! Sen har jag också rest ensam med killarna, buss till Italien,flyg till London, Legoland inte att förglömma......ja det är härliga minnen det/M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är kul att resa. Vintersemester har vi aldrig åkt på eftersom ingen av oss är någon vinterälskare, men det ser väldigt fint ut på foton från skidorterna.

      Radera
  2. Gomiddag! Tidens gång förändrar vem som följer med på resorna...Humor är viktigt !!!! ha en bra dag! Kram!

    SvaraRadera
  3. Jag förstår att det är dom resmålen som lockar mest. Och det är ju väldigt långa resor o ni har säkert inte sett allt. Där vet ni också att ni inte blir besvikna.
    Vi har nog aldrig hyrt stuga, jo, när vi var med barnen på läger bodde vi med dem i stugor, daghem, skolor o liknande. Många byter ju boende med varandra o är väldigt nöjda, de jag känner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi upptäcker nya saker varje gång vi hälsar på barn och barnbarn. Att byta boende är nog inte något som jag är så sugen på.

      Radera
  4. Jag känner igen det där att när barnen var små så blev det bara småturer. Jag vet att vi tälta i Ystad sandskog någon gång. Men det var inget särskilt för min del men barnen tyckte det var kul. Sen blev det bara "gubben " och jag. Jag förstår dig att det är de resmålen som lockar mer än något annat. Ha det bra. Kram/Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ganska kul att åka till olika landskap varje sommar. Som längst norrut var vi nog i Härjedalen tror jag.

      Radera
  5. Så spännande att besöka landskapen på det sättet! Det finns verkligen härliga semestermål på hemmahåll också men de är så lätta att glömma bort trots vårt vackra, varierade land.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är så typiskt att när man får gäster som inte bor i närheten, först då kommer man iväg och tittar på allt fint hemmavid.

      Radera
  6. Sv: Jag kokar inte slånbären, då blir saften gärna besk. Istället kokar jag upp vatten, ca 7 dl per kg bär och slår över bären. De får sedan stå och dra i ett dygn. Då är det dags att sila dem. Sedan kokar jag upp sursaften och slår återigen över bären. Alltemellanåt ger jag dem en omgång med rotfruktsstöten.
    Efter upprepad procedur silas saften igen och kokas upp med socker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har bara kokat saft med bären direkt och det blev inget gott. Får kanske prova på ditt vis en gång. Synd att inte ta vara på bären.

      Radera
  7. Mors,Ja resa är ett stort intresse även hos mig,,jag startade min resekariär 1965 till Tunisien,,sen Bulgarien,Teneriffa ett par gånger,Lanzarote likaså,,Florida en gång..Sen 1999 blev det Cypern,,då blev det som att komma hem,,nu är det bara Cypern som gäller,,senast i april var min 28:e resa dit..Och jag planerar nu för nästa resa i april,,snart är jag där,Igen...Haé Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är så bekvämt att resa numera vilket ressätt man än väljer. Har förstått att du gillar Cypern. Jag ska snart packa inför en tur till Luxemburg.

      Radera
  8. Hej, tur man åkte på lite resor som yngre för nu som sjukpensionär är plånboken tunn och hälsan sviktar och långresor lockar inte. Jag har varit i Leningrad, i USA, i Tunisien, på Sardinien, i Italien, Mallis, Bulgarien, Rumänien och bilat omkring i Europa. Fick jag välja idag skulle jag åka till Island, Norge eller Skottland.
    Jag är glad åt den nya tekniken med google o annat som gör att man kan se många sevärdeheter sittande i sin stol, även om det förstås inte är samma sak. Att hyra stugor har varit vår melodi, förutom åren med husvagn.
    Kan nästan gissa vad som drar åt Dallas och Luxembourg
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Island har alltid varit ett drömresmål för mig. Förhoppningsvis kommer jag dit någon gång.

      Radera