måndag 21 oktober 2013

Jag känner mig lite skör idag


eller...nåja...nåt ditåt. Jag har den stora förmånen att nästan aldrig vara sjuk så jag behöver bli sängliggande. Det gäller inte bara allvarliga sjukdomar utan även infektioner över huvud taget. Själv tror jag att det till stor del beror på mitt goda immunförsvar att jag så sällan blir förkyld, och det kan jag nog tacka jobbet för. Sedan 20-årsåldern har jag jobbat med barn från för tidigt födda barn till barn på mellanstadiet. Det är konstaterat att barn har massor av baciller som vi vuxna tål mycket sämre. Tänk bara när någon börjar lämna sitt lilla barn på dagis. Det är inte bara barnet som blir sjukt den första tiden, utan även föräldrarna får sin beskärda del. Givetvis blev jag förkyld ett antal gånger under de här åren jag jobbade, men då kunde jag i regel lägga mig och sova bort eländet.

Jag har faktiskt märkt en stor skillnad efter att jag slutade mitt jobb. Jag träffar inte lika många barn dagligen. Rasmus ser jag ofta, men han har ju inte hela skolans bacillarsenal i sin väska och tömmer ut över mig, så jag är lite mer mottaglig nu. Något annat som också har förändrat sig är att jag kan känna mig däckad av en vanlig förkylning, och att det tar betydligt längre tid innan jag känner mig som mitt gamla vanliga jag.

När man nu ändå är förvisad till sängen, kan man lika gärna försöka utnyttja tiden till något vettigt. Jag laddade inte nattduksbordet med enbart varm saft och böcker, utan jag plockade också dit iPad och kalender. Jag har redan bokat in en resa till Zoé inom den närmaste framtiden, men det går ju alltid att planera in fler resor. Dessutom har jag letat runt på nätet efter mönster av allehanda slag för virkning och stickning, och inredningsideérna från olika bloggar snurrar runt i skallen på mig nu bland alla andra bra ideér. När man ligger där i sängen som en pascha får man lätt den känslan av att bara jag kommer upp så ska jag sätta igång med att........om inte att flytta berg, så näst intill. Det räcker att man sen sätter fötterna på golvet och lämnar sängen, så fattar man att allt man föresatte sig kanske får vänta nån dag. Jag känner mig som sagt lite skör idag.

32 kommentarer:

  1. Att vara skör...den meningen gillade jag!
    Fortsätt med sängläge, Du, och planera vad Du ska göra när Du blir frisk. Rätt som det är så sover man och känner sej redan piggare när man vaknar till igen!
    Kram och krya!
    Inger

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag känner mig redan lite bättre.

      Radera
  2. Hej Gunnel..
    Så rätt du har när Daniel började på dagis så blev jag jättesjuk jag fick bihåleinflammation för första gången i mitt liv sen kom en öroninflammation och en massa annat smått och gott skulle inte vilja ha tillbaka den tiden för allt smör i Småland.. Så nu säger jag krya på dig och hoppas du slipper fler infektioner på ett tag.. Kram // Nicki

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja barnbaciller kan vara aggresiva.

      Radera
  3. Kan bara sälla mig till din skara just nu och lägga mig i sängen jämte dig...
    och du får Rantafar plats också ???
    Vi hostar och harklar och jag in på tredje veckan just nu...
    lång och sedraget alltså.
    Men jag säger som du jag,
    när jag blir pigg ska jag bara.....

    Tjingelingen från Rantamor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får väl tränga ihop oss. Det blir stressigt sen när man kommer ur sängen ifall man ska hinna med allt man planerat.

      Radera
  4. Krya på dig! En kopp te med honung är inte fel....../M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Honungste är gott. Det funkar alltid.....även utan förkylningssymptom

      Radera
  5. Jag förstår hur du känner dig. Jag är också väldigt sällan sjuk, vilket man får vara tacksam för. Bra att du har litet finheter att titta på i sängen. Vad letar du efter för virk-o stickmönster?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Zoé ska få en Skrållandocka i julklapp så jag tänkte göra lite kläder till henne. Sen slötittar jag på alla andra mönster med och inbillar mig att jag ska göra de här sakerna nån gång.

      Radera
  6. Du får krya på dig Gunnel och var rädd om dig!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det känns betydligt bättre idag.

      Radera
  7. här har J just börjat få bukt på sin förkylning, över tre veckor hostade han
    jag har ju autoimmuna sjukdomar så jag får vara lite extra rädd om mig
    fortsätt nu kryapåandet
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är visst väldigt många som hostar och är sjuka för tillfället.

      Radera
  8. Gomiddag!Du tror inte att det kan bero på att man blir äldre och att man då tål mindre baciller.NÄÄä inte du !!! Du har inte åldern inne. Du får be att få komma till dagis för att få din dagliga dos av baselusker!!!! Så snäll du är som ger mej beröm.. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen dum idé. Jag kan kanske sticka in näsan på dagis lite då och då så slipper jag vaccinera mig mot influensan.

      Radera
  9. Krya på dig! Jag brukar också sova bort mina förkylningar. Sömn och mycket vätska och en och annan vitlöksklyfta. Det är grejer det :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vi har ju egenodlade vilökar. Jag borde kanske testa det.

      Radera
  10. Trist med förkylning... du får kanske hålla dig i sängläge några dagar till...
    Strykjärnet är en f.d. textilfabrik - numer Arbetets Museum... väl värt ett besök! Butiken var egentligen inte någon butik utan mer en verkstad, men hade lite teaterkläder i fönstren... kanske hade de mer undangömt någon annanstans... :)
    Krya på dig!

    SvaraRadera
  11. Jaha, det blir så alltså när man slutar jobba med barn? Har också, peppar, peppar, klarat mej rätt bra sista åren från riktiga elaka förkylningar. och nu har jag funderingar på att gå i pension nästa år. Men var ofta sjuk i början av dagiskarriären. Idag har jag varit till "frissan" och blivit kammad med en stjärnfrukt i plast och en liten plasttallrik. Sprayen bestod av en rejäl nysning i nacken. Så jag får väl se om ett par dagar vad sprayen hade för effekt.
    Krya på dej och ha det så skönt o mysigt i sängen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Du har visst hittat en toppenfrissa. Den behandlingen verkade ju helt underbar.

      Radera
  12. Jag hoppas verkligen att du snart få bli frisk även att du så flitigt använder tiden till att planera. Vad härligt att resa till barnbarnet.Det är du sannerligen värd efter denna duvning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Zoe' hinner komma hit några dagar på besök innan jag åker till henne. Kul när det inte blir så långt mellan besöken.

      Radera
  13. Förkylning är ett gissel. Jag hör till de lyckligt lockade som sällan blir det. Jag spelar ju bridge och motspelarna hostar och nyser men det biter inte på mig -- ta i trä.
    När jag arbetade och var tvungen stanna hemma några dagar för bl.a. ont i halsen, då passade jag på att lappa och laga allt som låg i sykorgen. Sådant som det var svårt att hinna med annars.
    Idag var det solsken, varmt och gott på balkongen. Vi passade på att "städa" bort alla vissna växter.
    Nu ska det bli ljung och tallkvistar i krukorna.
    Krya nu på dig.
    Kram Viola

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Skönt att det inte händer så ofta att man blir sjuk.

      Radera
  14. Inget kul med förkylningar och de har en tendens även här att ta längre tid att bli fri från. Jag pratade med några av mina grannar om just det här och att det var bättre förr för då gick de över snabbt. De verkar inte ha med åldern att göra heller. Gammal som ung drabbas. Vi får väl skylla på kemikalierna i maten och i luften. Visst är det lite mysigt att ligga någon dag i alla fall
    Krya på dig
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Blir det inte för länge, så tycker jag det kan vara ganska skönt att ta en paus från det vardagliga.

      Radera
  15. Förkylningar har vi haft här också. Bättre nyheter kan du läsa i mitt blogginlägg ;)

    SvaraRadera
  16. Då hoppas jag att du kryar på dig snart/fort.
    Jag har inte ens haft en förkylning sedan 80-talet så jag känner mig fullt nöjd. Men så ska man nog inte säga för då kommer det väl något. Men det får man ta som det kommer.
    Tur man har dator att pyssla med. Vad gjorde man tidigare? Läste, löste korsord. Det går ju bra det med. Men roligare med en laptop.

    Som sagt Krya på dig så du får din resa till Zoé

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag mår redan betydligt bättre.

      Radera