torsdag 3 oktober 2013

Salong Pantertant


Det har varit frisörvecka hos mig. Efter att jag grävt upp en del skabbiga buskar, återstod uppfräschning av resten. Till de lövfällande buskarna plockade jag fram sekatören och klippte dem efter konstens alla regler. Det är nästan som mitt hår, för det växer så det knakar och helt plötsligt är det inte snyggt längre.  Det finns även en del thuja och cypresser som har brett ut sig något makalöst. Vi köpte en batteridriven trimmer, som jag trodde skulle vara väldigt enkel att hantera. Det stod att batteriet skulle vara i 40 min innan det behövde laddas på nytt. Jag vet inte om det stämde, för jag glömde ta tiden, men jag tyckte de här 40 minuterna gick väldigt snabbt. De första tre gångerna skulle trimmern efter laddning bara komma upp i 85%, stod det i instruktionsboken. Nu hade jag inte ett sånt tålamod så jag kunde vänta tills den blev omladdad, så jag letade upp vår häcksax och fortsatte att klippa. Själv var jag laddad till 100% så det gick alldeles utmärkt.

Stegen fick åka fram igen, för en del buskar är uppe i takhöjd, och så lång och ståtlig är inte jag. Då kom jag helt plötsligt att tänka på en sak. Det finns alla möjliga och omöjliga slags redskap för trädgårdsskötsel numera som är antingen el eller batteridrivna. De flesta klipper nog häcken med en elektrisk klippare i stället för en gammaldags häcksax. Vi ska inte behöva anstränga oss över huvud taget verkar det som. Det måste absolut finnas en minilyftkran för villaträdgårdar. Jag menar en sån där med en korg längst upp som de har som byter lampor när någon gatlykta slocknat. Inte ska man väl behöva klättra för egen maskin uppför en svajig stege! Det kan vara direkt livsfarligt! När jag ser en sån lyftare ute i handeln ska jag köpa en bums.

 När omfånget minskat betydligt på buskarna så började jag med finslipningen. Då använde jag sekatör och en liten räfsa....precis som frissan.....men hon kallar det för sax och kam. Slutresultatet blev faktiskt riktigt bra. Nu blev det lite större plats i trädgården och jag hittade en del växter som jag inte visste fanns där. Tidigare var det nästan så man fick navigera sig fram med karta och kompass. Den här trädgårdsrenoveringen var verkligen nödvändig.

Kvar på gräsmattan ligger en stor hög med avklippta grenar. Det är lysande röda grenar från Kornellbusken. De få löv som finns kvar ska plockas bort och sen ska jag klippa grenarna i längder som passar till mitt pyssel. Efter det är det ormhasselns tur att bli klippt, men jag väntar tills den tappat alla sina löv. Då är det så lätt att se var jag ska klippa.

18 kommentarer:

 1. du är ordentligt i klippartagen hör jag :) men ansar du ormhasseln också? det har jag aldrig gjort, mer än att jag klippt bort de raka grenar som ju inte få ta över busken, jag har två, varav den ena har röda löv, den med gröna löv har blivit riktigt stor nu
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig sett några raka grenar på min ormhassel, som har gröna löv. Däremot brukar jag klippa bort de grenar som växer ner mot marken och ut över gräsmattan. Ibland blir den aningen för bred också. Den ser mer ut som en rund buske, för någon stam syns inte till i röran. Det märks egentligen inte när jag har klippt den förutom att jag har en stor hög med snurriga grenar på gräsmattan.

   Radera
 2. Vad redig du varit nu! Och så har du fullt med "fågelben" till pyssel. Hoppas man får se någon höna någon gång. Vår trädgård är inte så bevuxen att vi behöver stegbil, men det är klart att då vore det bra om man kände någon i branschen.

  SvaraRadera
 3. Klart det följde med något hem, fast inte just från alptoppen. Jag hade nog med att ta mig ner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tänka mig att man fick hålla tungan rätt i mun.

   Radera
 4. Jättebra blogg som vanligt och låter som om du hade det både jobbigt och roligt..
  Ha ett fint slut på vecka nu och en fin helg ifall jag inte hinner in mer..
  Kram Nicki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fina vädret gör ju att det är betydligt roligare att jobba även med sånt som kanske inte är så kul. Ha en fin helg du med.

   Radera
 5. Jag håller också på att frisera i trädgården. Det är ju så roligt när det är så fint väder och sedan blir det ju fint i trädgården också!
  Kram Inger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns skönt att den här städningen vara lite.

   Radera
 6. Ja det är inte bara människor som behöver "friseras" ibland. Själv tycker jag faktiskt bara det är skönt att inte ha någon trädgård längre. Hinner njuta i skogen istället :-) Ha de Gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är både för och nackdelar med att ha en trädgård, och det är inte alltid det är så kul att jobba i den. Men när det då är sommar och man sitter där ute och njuter, så glömmer man allt jobb man haft.

   Radera
 7. Jag tror att du har gröna fingrar ,du är så duktig med din trädgård.Jag har buskar som behöver klippas Vill du ha adressen ?Stege har jag! . kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Om du lovar att hålla i stegen så kommer jag.

   Radera
 8. Så härligt det låter och jag kan föreställa mig hur tjusigt resultatet blev. Visst är det skönt att få jobba riktigt ordentligt med kroppen ibland. Och skönt att ladda upp sig sedan igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kände mig nöjd när jag var klar. Det här fina vädret inbjuder riktigt till trädgårdsjobb.

   Radera
 9. Var försiktig vid klättringen! Det är inte lätt att stå på en stege och samtidigt klippa eller såga!!
  Kram Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag märkte det. Nästa gång får det bli säkerhetslina fast förankrad i väggen.

   Radera