tisdag 9 april 2013

Lergökastan


Så kallas Ängelholm ofta. Staden har en lergöksorkester som funnits sedan 1966. Lergökar lär finnas i många länder och i Köln anordnas varje år en lergöksfestival. Jag läste att lergökarna kan se ut på olika sätt både när det gäller färg och form. Det har även funnits en slags fåglar som man delvis fyllde med vatten och blåste i så det hördes som fågelkvtter. Jag minns att jag hade en sådan när jag var liten, men den var inte av keramik utan av glas. I Luxemburg anordnas varje år Annandag Påsk en keramikmarknad som på luxemburgiska heter Emäischen. Jag ville naturligtvis besöka den. Alla barn man mötte gick och blåste i en  liten keramikfågel, Peckvillercher. Det satt ett band fäst vid fågeln, så den kunde hänga som ett halsband. I en liten by som heter Nospelt tillverkas den här lilla fågeln och det blir en ny modell för varje år med årtalet stämplat i botten.


Det fanns även andra sorters fåglar och djur på marknaden. Vid ett stånd var utställt fullt med smala, långhalsade katter i skarpa färger. Det var väldigt färgglatt. Men tyvärr stod där en skylt att fotografering var förbjuden. Som tur var så såg jag inte många sådana skyltar utan jag kunde klicka fritt.

Jag såg fantasifåglar precis överallt: tjocka, magra, långhalsade, långbenta och i de mest skrikiga färger som tänkas kan. Det gick inte att missa dem. Även icke flygkunniga djur var representerade såsom ödlor och grodor.

Det var en väldigt ovanlig keramikmarknad. Den påminde inte om någon jag varit på tidigare. De här jättestora och ibland riktigt fula djuren passade säkert jättebra att ha som dekoration på restauranger, barnsjukhus, affärer, skolor eller teatrar. Det är mycket tveksamt ifall de hade platsat i ett vanligt hem. Jag hade blivit mörkrädd av att ha ett sånt föremål hemma hos mig, men på marknaden var det väldigt charmigt. Saker och ting måste inte alltid tas på så fullt allvar, och det var en riktig bli-glad-marknad. Man gick med ett leende på läpparna hela tiden och tittade på den ena skapelsen tokigare än den andra.


Även keramiksmycken såldes och de var mycket tjusiga. Det fanns lite lokala varor också som man kunde köpa, som honungssnaps och olika slags godis. Marknaden var på ett stort torg inte långt från palatset, som ligger mitt inne i stan. Man kan nästan missta det för ett vanligt stort, påkostat hus. I utkanten av marknaden såldes även blommor. De hade placerat allt i en cirkel och det var nästan  synd att köpa något, för då fick man förstöra lite av skyltningen. Men det rättades givetvis till snabbt.

25 kommentarer:

 1. Trevligt inlägg och så vackra blommor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en mycket annorlunda och kul marknad.

   Radera
 2. Vilken härligt inlägg och så fina bilderna är. Blommorna är verkligen vackert exponerade.

  Men jag fick läsa rubriken flera gånger innan jag fattade vad det rörde sig om.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha! För en skåning är det en självklarhet, men jag förstår att det kan verka lite förvillande för andra. Borde kanske tagit med en bild på en Ängelholmslergök också.

   Radera
 3. vilka fantastiska lergökar :) jag har en lergök som jag köpte i Skåne en gång och så har jag två lergökar från Finland
  härliga bilder
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte vetat tidigare att lergökar var så populära i många länder. Man hittar mycket nytt på nätet.

   Radera
 4. Vad roligt att se något annorlunda. Vilken tur att du inte såg så många förbudsskyltar.
  När vi var i Ängelholm på trädgårdsvisningar, spelade en lergörksorkester på torget. Fina små små barn, som också spelade. Det ser ju inte lätt ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barnen är verkligen skickliga och de har ju uppträtt på Skansen bl.a.

   Radera
 5. Du där skulle jag varit jag älskar keramik som är färgglad och annorlunda. Det blev nostalgi när du skrev om lergökar. Jag hade en brun utan lasyr. Jag var helt säker på att de var en ytdöd art.
  Ha en vecka
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Zoé fick en liten brun Peckervillchen. Den var jättesöt.

   Radera
 6. Så härliga tippor!:) Riktiga gladtippor!
  Där skulle jag gärna ha varit. Tur att du visar en del av hela härligheten så vi andra också får njuta.

  God fortsättning på tisdagen!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantasin flödade verkligen på den här marknaden.

   Radera
 7. Vilken härlig marknad och upplevelse i ett!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att gå på lite annorlunda marknader.

   Radera
 8. Så trevligt det ser ut där på marknaden... så mycket fint! Vi köpte lergökar åt barnen när de var små ... de kunde blåsas med eller utan vatten och lät ganska fint... hm... undrar var de kan finnas nu?
  Härliga bilder!
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kul när man har kvar gamla saker, men tyvärr går det ju inte att spara på allt. Då får man väl till sist hyra in sig hos grannen.

   Radera
 9. Hejsan Gunnel !

  Oh så trevliga fåglar, det skulle min väninna gilla.
  Hon älskar fåglar, först var det bara svanar, men nu gäller det alla.

  Ska till henne på lunch i morgon.Kanske det kan bli lite att berätta om.
  Fast det gör jag ju nu, skinkpaj skulle det bli sallad.

  Alla dessa vårblommor, hoppas få se lite av det på Torget i morgon.

  Kram Mi

  SvaraRadera
  Svar
  1. där var fantasifåglar i alla storlekar och färger. De lyste lång väg.

   Radera
 10. tillägg Lergökarna glömde jag ju säga något om, tror alla hade en när vi var små.En tonig sång från dom.Undrar vart min tog vägen, dalahästen har dottern.Skattkammarens sagoböcker likaså

  SvaraRadera
 11. Vilken spännande marknad och mycket roligt att titta på. Köpte du något med dig hem som minne?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fastnade mest för alla smycken. Där var ett stort utbud så det var verkligen svårt att välja.

   Radera
 12. Åh så mycket kul saker det fanns på den marknaden! Men - som du skriver - allt passar inte i ett hem. Men glädjas eller rysa kan man ju göra fritt där ute...
  Skoj med traditioner!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också traditioner, och det är alltid kul att få uppleva hur det är i andra länder.

   Radera
 13. Marknader är så roligt! Och vilka fina blommor o vackra formationer! Jag hade ruinerat mig på blomköp, kan inte stå emot frestelsen. Hoppas du får en bra dag idag torsdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nåt visst med marknader.

   Radera