onsdag 24 april 2013

Ett gammalt lekrum
När våra barn var små gjorde vi om ett stort rum nere i källaren till lekrum åt dem. Det var väldigt praktiskt när de alla hade kompisar inne och lekte samtidigt. Dessutom var det plats att vara flera där än i deras egna rum. Jag plockade ihop ett antal överblivna madrasser och kuddar som jag sydde överdrag till och filtar och annat som gick att bygga kojor av var inte så svårt att få från bekanta. De samlade gärna ihop sånt de ville bli av med, och jag kunde bara välja och vraka. Nu kom det till nytta igen. Vi hade även ett litet tyghus som barnen "bodde" i och t.o.m. sov över i någon gång. För mig kändes det tryggare än att de skulle tälta i trädgården, som var önskemålet från början. Små stolar och bord och ett litet kök med spis och vask användes flitigt. I takt med att de växte så ändrades givetvis inredningen i rummet.

Det var inga dyra saker som behövdes och vi hjälptes åt att pynta och dekorera. På golvet målade jag en hage, så de kunde hoppa inomhus med, och på gamla lakan ritade och applicerade vi olika slags figurer, som vi sen hängde upp längs väggarna. Det blev lite färggladare då. Jag målade också tre större planscher som vi fäste upp på väggen. Till Peter målade jag en med Kalle Anka och hans brorsöner. Katarina, som är och alltid har varit ett stort Bamsefan, fick naturligtvis en plansch med Bamse och hans vänner. Till Ulrika som alltid varit svag för Rasmus Nalle, eller Rasmus Klump som han heter på originalspråket, målade jag givetvis en plansch med den lille nallen i sina prickiga byxor. Han är precis lika mysig som "riktige" Rasmus. När jag var och hälsade på Zoé fick jag se att Bamseplanschen hängde inramad över hennes säng.


22 kommentarer:

 1. Så gulligt. Vad duktig du är och var. Vad är rummet nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Göran har det som snickarrum nu, och Rasmus tycker om att vara där, så det är ju delvis ett lekrum fortfarande.

   Radera
 2. Vad roligt att den kommit till användning igen och pryder platsen över sängen.
  Har du kvar rummet som lekrum nu, när barnbarnen kommer på besök?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rasmus tycker om att låna morfars snickargrejor. Det återstår att se om de två minsta också kommer att gilla det. Jag har ett tyghus och en låda med leksaker som jag plockat fram när Rasmus var liten, så det får jag nog göra i fortsättningen också. Huset går ju att sätta upp var som helst...inne eller ute....så det behövs inget direkt lekrum längre. Men det var praktiskt när mina egna barn var små.

   Radera
 3. Vilka fina minnen dina barn och barnbarn har.Idag vilar jag. Mia hämtar Thaimat! Solen är här så den äter vi ute i trädgården.!!. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att de använder allt gammalt. Sol här med, så vi kanske också kan äta ute då.

   Radera
 4. Så mysigt ditt lekrum måste ha varit. Grattis till vinsten med "text på grytlappen" /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både mina egna barn och deras kompisar gillade det. Tack! Grytlappen är jättefin.

   Radera
 5. Jättefint Gunnel..
  Vilken fin mamma du måste vara och även en fin mormor/farmor numera..
  Önskar dig nu en ortsatt skön vår och vecka..
  Kram på dig Nicki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Nicki! jag önskar dig detsamma.

   Radera
 6. Det där lekrummet var nog värt bra mycket mer än alla dyra leksaker som ligger hemma och skräpar hos många barn. Hos mina sicilianska barnbarn såg det ut som i en leksaksaffär, men inte hade de speciellt roligt med alla grejorna.

  Ha en skön vårdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har alltid gillat att pyssla och det smittade klart av sig på barnen. Även deras kompisar hjälpte till. Med lite fantasi kan man tillverka mycket själv.

   Radera
 7. ett riktigt paradis för barnen med ett alldeles eget lekrum, är det du som målat den fina planschen? du är superduktig
  Sv: tack för att du håller tummarna
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den Bamseplanschen jag målade till Katarina när hon var liten.

   Radera
 8. Det låter helt underbart! Vilken dröm för barnen och deras kompisar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var lika kul för mig. Jag har alltid tyckt om att ha barn omkring mig.

   Radera
 9. Du är verkligen skicklig i ditt skapande och hantverkande. En säker hand, ett säkert öga.
  Och jag förstår dig bra, det bästa är när man vet var man har de små nära och kära. Lekrummet måste ha varit helt förträffligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det användes flitigt i många år. Man vill ju gärna ha lite koll även om det är på avstånd.

   Radera
 10. Vad klokt tänkt av er. Sådant glömmer era barn aldrig. Till och med deras kompisar som fick kommma dit bör ha glada minnen av deras äventyr där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi brukade ha pysselkvällar där nere. Skogen har vi alldeles in på knuten, så gratismaterial hade vi i massor.

   Radera
 11. Himla smart att inreda ett lekrum åt barnen när de var små. Och du är ju himla duktig att måla! Har du gjort bilderna på fri hand eller med hjälp? Är barnen lika bra på bild o pyssel som du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade ett Bamsepussel som förebild när jag gjorde planschen. Alla barnen har glädjande nog ärvt intresset för att måla. Min son har gått på konstskola också. Både min mor och min morfar målade tavlor, så det finns väl i generna. Båda mina döttrar är likadana pysseltokar som jag.

   Radera