torsdag 25 april 2013

Den närsynte bofinken Knut och hans vänner


Nu är cafésäsongen över. Det har varit fullsatt så gott som varje dag. De små bevingade varelserna visade tydligt att någon caféflytt var de inte intresserade av, så jag fick snällt flytta bakverken till det gamla fiket. Här har de dykt upp tidigt på morgonen och käkat frukost och sen återkommit med jämna mellanrum hela dagen. Jag önskar att jag också hade kunnat fika lika ofta som de har gjort, utan att det synts på figuren. Det är intressant att studera dem. Ibland visar de nästan lite mänskliga egenskaper, som kanske inte är så trevliga alla gånger. Egoismen har varit stor bland besökarna. 

Nu är fågelbordet borttaget, men det dyker fortfarande upp lite strögäster ibland. De sätter sig på häcken och tittar så bedjande in genom köksfönstret. Men jag har semesterstängt nu, och öppnar inte upp igen förrän till hösten.


Det är inte bara Knut och hans vänner som har besökt fiket. Både gladan och sparvhöken har synts till. Gladan seglar bara här över och alla småfåglarna flyger in i häcken och gömmer sig. Samma gäller när sparvhöken kommer. Den är lite fräckare, för den sätter sig i träden och väntar. Men då far jag ut och flaxar med armar och ben. Chockad flyger den iväg och undrar säkert vad det var för en rugguggla som kom farande. Höken är ingen välkommen gäst varken på fiket eller i vår trädgård över huvud taget. Han är nämligen lika förtjust i brevduvor som Göran, men på ett annat vis.

25 kommentarer:

 1. Jag har haft en trevlig stund här med dina blogginlägg, som jag har "missat". Jag har varit dålig att kommentera men tack för att du inte glömt bort mig.
  Jaså du har stängt dit Café och det är ju riktigt. Fåglarna ska ju lära sig att söka föda själva. Det var många olika besökare du haft och du har fått dem på bild också. Det är inte det lättaste.
  Ha det bra.
  Kram Viola

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt avkopplande att sitta och studera fåglarna. Det är inte alltid man känner för att kommentera. Jag måste erkänna att jag är lite dålig på det vissa perioder. Men det roligaste tycker jag är att någon tycker om och vill läsa det jag skriver. Jag ser ju i besöksstatistiken att det är betydligt fler som läser än som kommenterar hos mig

   Radera
 2. Härligt!
  ja, dina fåglar är säkert stammisar som vet var du brukar ha ditt café och därmed basta:D.
  Så är det här också, ändra inte på någonting så där bara...många sorters gäster har du haft och säkert har. De kommer i klasar nu, så snart ett gäng har ätit sig starka efter flytten så drar de vidare och då dimper ett nytt gäng ner. Vår stackars bil som står en bit ifrån är prickig...vi tvättar och så blir den prickig igen, men snart är den här tiden också förbi.
  Förstår att ni inte gillar sparvhöken fastän den också har samma intresse som Göran:)
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så kul den här perioden för det dyker upp så många olika sorters fåglar som vi aldrig ser annars. Jag har knappast tid att göra annat än sitta bakom köksgardinen med kameran beredd.

   Radera
 3. Är du inte lite grinig nu som stänger för säsongen? ;) Du har ju ett bra kundunderlag. Men de kanske tar en flygnota lite för ofta ;)

  Skämt åsido, näst sista bilden (är det en gröngöling? Jag är gröngöling på fågelarter.) är men favorit, kanonfin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag får kanske tänka om. Kundunderlaget kan jag inte klaga på, men jag är van vid sen jag jobbade i skolan att ha ett långt sommarlov, och det är svårt vänja sig av med. Ärligt talat vet jag inte vad det är för en fågel. Har aldrig sett den här tidigare.

   Radera
 4. Vilka förnäma cafégäster du har haft. Och så stänger du lagom till alla andra caféer öppnar sina uteserveringar! Småfåglarna är nog det jag saknar mest nu då vi flyttat till lägenhet. Jag satte visserligen ut ett matställe och talgbollar på balkongen men de verkade inte duga, eller rättare sagt så hittade fåglarna inte hit. Kanske vill dom inte upp till tredje våningen för att äta?
  Ha en fin vårhelg, hoppas hälsan är på bättringsvägen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har varit fullt ös varje dag på fiket. Jag kommer säkerligen att sakna dem, men nu kan de i varje fall själv hitta föda i naturen. Tack! Jag har fått medicin, så det ska nog bli bra snart.

   Radera
 5. Vad många olika gäster du har i din trädgård..Joo jag känner av att jag klarar av mer för varje dag! Den översta blomman är sällsynt! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har varit en del olika typer här. Kul och höra att det går framåt.

   Radera
 6. Tack för besöket hos mig i min blogg, glad för din kommentar, tack tack! Kram♥ Gerd

  SvaraRadera
 7. vad roligt att få så många fågelgäster och så olika sorter också, jätteroligt
  Sv: jo, det är en sådan där lampa som man kan hissa upp och ner
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så praktiskt. Det hade jag i min första lägenhet. Undrar var den lampan tog vägen.

   Radera
 8. Härligt att ha så många olika sorters gäster i restaurangen!
  Hoppas dom förstår att det blir käk i höst iden...
  Även om höken har lite knepiga böjelser så år han ju rätt vacker också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Höken är visst en ståtlig fågel, men han behöver kanske inte var precis här i vår trädgård.

   Radera
 9. Hejsan Gunnel !

  Åh så trevligt få se de små bevingade vännerna.
  Min granne förbjöd mig mata med frö, förstår nu
  varför jag aldrig såg de vanligaste. Den med gult
  streck utmed ryggen vad heter den.

  Inte ens en ärla har jag sett ännu.Kanske på Lördag
  om jag går till Maxi.Om vädret är skapligt.
  För nu får jag snåla på bussremsan. Det finns inga nya att köpa.
  Måste ha ett ACCESS kort man laddar.

  Idag handlar det om grodor på Mitt i naturen.
  Inte så himla intressant.

  Kram Mi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om det kan vara grönfinken du menar. Jag är absolut ingen fågelexpert. Tycker bara det är så kul att titta på dem.

   Radera
 10. Så många fina bilder du tagit av dina matgäster. Den fine lille rödhaken är med den också.
  På Stenstugu hade jag massor av småfåglar och jag tror att alla de du presenterar fanns där. Sparvhöken gjorde sina räder vid fågelbordet och Åke ville skjuta den, men det fick han inte. Höken ska ju leva den också, men jag tyckte ju att den kunde ta vägen någon annanstans. Jag fick några riktigt bra bilder av den när den tog en koltrast. Det var nätt och jämt den orkade flyga iväg med trasten.

  Ha en fin fortsättning på veckan!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den jagar ju för att få mat, så det är naturligt, men det är inte så kul när den tar brevduvorna.

   Radera
 11. Så många olika fåglar du har vid din utfodring. Fina bilder har du också lyckats få.

  SvaraRadera
 12. Många härliga bilder på dina matgäster! Här har vi sparvhök som varje dag tar ett par rundor kring fågelbordet...
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den behöver klart få nåt i sig den med.

   Radera
 13. Svar
  1. Ja, jag gillar verkligen småfåglarna.

   Radera