tisdag 16 april 2013

Allt går igen


När jag var ung och slutat realskolan gick jag på nåt som hette Husmodersskola. Där fick man lära sig att ta hand om ett hem som man gjorde förr i tiden med tvätt, mangling, matlagning, sömnad, barnpassning m.m. När jag tänker tillbaka så tycker jag att mycket av det var helt onödigt att lära ut. Som t.ex. när det gällde tvätten. Vi fick lära oss att krusa örngottsbanden, för att det skulle se snyggt ut i linneskåpet. Jag har aldrig haft något speciellt linneskåp och krusa några örngottsband har jag inte gjort sen den där kursen. Inte ens min farmor gjorde det, så jag undrar egentligen när den läroplanen skrevs. Men jag tycker det är väldigt kul att få ha varit med om det, och vem vet...det blir kanske modernt igen.


Det som jag tycker jag kanske har haft lite nytta av är hur man dukade och dekorerade ett middagsbord. Det finns otaliga sätt att vika servetter på och det tyckte jag var skoj. Jag gillar origami och servettvikning påminner lite om det. Det är nu väldigt populärt med fluffiga bollar som dekoration...i alla slags material. När min äldsta dotter döptes för mer än 40 år sen gjorde jag en servettboll. Jag klippte av ytterkanten på servetten och vek den som ett dragspel. Med en sytråd band jag om på mitten så vecken hölls på plats. Sen drog jag försiktigt upp lager för lager på servetten mot mitten. Det liknade till sist en näckros. Det såg väldigt tjusigt ut på tallriken. Nu ser jag lite varstans tips på att göra sådana bollar. Idag hittade jag en beskrivning på hur man gjorde en i silkespapper som man kunde hänga upp som pynt. Häromdagen såg jag en tyllboll som gjorts efter samma princip och som gick att använda när man duschade. Även om tipsen är gamla går de att förnya i det oändliga.

På loppis har jag ibland haft turen att hitta gamla veckotidningar. Det är sanslöst roligt att läsa husmorstipsen där. Det är nästan så man tror att man lever på en annan planet nu, för jag tror inte att någon idag hade tagit efter de här råden. Det beror klart delvis på att vi har så många elektriska hjälpmedel nu och att medlen vi använder för rengöring och annat är så mycket mer effektiva. Det kan inte ha blivit så mycket egentid över för dåtidens husmödrar. Även om de flesta kvinnor inte förvärvsarbetade på den tiden, så var deras arbetsdag minst lika lång som den är för dagens moderna kvinnor.

Jag har en bricka med texten: Jag utför inget hushållsarbete på dagar som slutar med G. I dagens jämställda samhälle borde man ju i stället kunna säga: Vi hjälps åt med hushållsarbetet alla dagar som slutar på G.


26 kommentarer:

 1. Vika servetter fint skulle jag vilja lära mig. Det fick inte vi lära oss på hushållskunskapen i skolan och det saknar jag ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många tips att ta efter på nätet med små instruktionsvideos, så ibland kikar jag där.

   Radera
 2. Så läcker! Du kan verkligen ge Jante en rak höger och säga: Jag är jättebra på att vika servetter!

  Det är lite lustigt det där, tycker det verkar som om många gamla husmorsknep kommer igen eftersom många av dem är bra mycket miljövänligare än nutida metoder. Och det är ju bra.

  Tack snälla du för dina ord om min bok - de värmde gott. Så gulligt av dig att rekommendera den - tack igen!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Men han blir inte bjuden på nån middag hos mig. En del gamla metoder är inte alls så tokiga.

   Radera
 3. Ja så klart att jag ställer upp när behov finns och jag kan..Kul att det gamla som var bra,kommer igen.,.Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns mycket gammalt som var betydligt bättre och enklare än det vi har nu.

   Radera
 4. Mycket vacker näckros! En annan sak är att man säkert behöver ha en annan servett bredvid att torka sig med,för inte skulle jag nännas använda en så vacker blomma:)
  Det är intressant, verkligen, när man betänker hur allt har förändrats på rätt så kort tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska egentligen ligga en grön servett under blomman så det ser ut som ett blad....men det glömde jag.

   Radera
 5. Ja, tänk så allting har förändrats. Det där med krusade örngottsband - jag tror att mamma gjorde det, för jag kan precis se för mig hur det såg ut när man öppnade linneskåpet. Själv har jag aldrig gjort det i alla fall.

  Allting har förenklats idag. När vi tre töser flyttade hemifrån hade vi full uppsättning med sänglinne med handvirkade spetsar och handbroderade monogram, högar med handfållade och namnade handdukar, allt tillverkat av mamma. I

  Inte fick mina barn det av mig!

  Ha en fin fortsättning på dagen!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tiderna har verkligen förändrats. Jag tycker det är kul att många yngre vill ta vara på gamla saker. Jag har själv en del från min mormor och morfar och det ska jag ge vidare till mina barn. Allt gammalt får inte bara försvinna.

   Radera
 6. Jag gick också på husmodersskola i Malmö..Det var kul att träffa sånggruppen.jag fick många kramar av dom. tack för samtalet idag . och krya på dej! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag blev jätteglad när du ringde.

   Radera
 7. krusade örngottsband, det trodde jag var för väldigt längesedan, visst har hushållsarbetet förändrats radikalt och nuförtiden är vi ju inte så noga med allting heller, som man var förr menar jag
  Sv: det är en skönlitterär bok som jag läser, däri hittade jag de två orden
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också det är väldigt längesen man krusade örngottsband. Vi fick bara lära oss det som en kul grej.

   Radera
 8. Tror nog att krusade band kommer igen också!
  Allt kommer igen, som nu när jag och mina systrar river runt i kartongerna med mammas kläder från 60 & 70-talet=))
  Tycker det är lite mysigt jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också en del från förr, men jag vill gärna ha kvar dagens bekvämlighet.

   Radera
 9. Kanske ska tillägga att jag tycker att det är mysigt så länge det inte finns några måsten, som att mangla dukar och lakan för sånt avskyr jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så tycker jag med. Man ska göra det för att man gillar det och inte av tvång.

   Radera
 10. Bra att bilen blev godkänd.Hoppas att du snart får igen rösten... nattikram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får nog försöka vara lite tyst i några dagar.

   Radera
 11. Hejsan!
  Mamma krusade örngottsbanden när hon hann. Det var väldigt fint i hennes linneskåp! Jag har inte heller haft något direkt linneskåp och inte krusat vare sej örngottsband eller någon annan!!!
  Kram Inger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst ser det fint ut, men vilken tid det tar och inte ser man n åt av det fina sen när man sover.

   Radera
 12. Nostalgitripp att höra om karriären först realskola o sen husmodersskola. Exakt så gjorde jag också. Husmodersskolan var ett år. Vi lärde oss allt om näringsinnehåll i mat, kaloriberäkning (himla nyttigt, jag minns massor fortfarande!) , innehållet i tvättmedel, hur man lagar egen spädbarnsvälling, om barns utveckling och hur man syr en bäbisutristning osv. Jag var skoltrött just då o tog det här året för att återkomma till mer studier senare. Himla roligt hade vi i alla fall och de flesta tjejerna bodde ju på elevhemmet. Om jag minns rätt så var det landstinget som drev den här utbildningen. Flera som gick den skulle senare bli barnskötare o det blev jag också inna jag läste vidare.
  Kul att läsa om detta o minnas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer att landstinget stod för Husmodersskolan. Jag sökte också till barnskötarutbildningen efter den skolan. Det är omkring 50 år sen nu, men konstigt nog känns det inte så länge sen.

   Radera
 13. Oj vad du har mycket kommentarer. Jag ska nog försöka bli litet aktiv.
  Angående krulliga örngottsband, så känns det rysligt längesedan. Mamma o mormor hade inte, kanske farmor för hon var litet mer pedantisk o hade inte så många barn.
  Men husmorsskolan var säkert en rolig erfarenhet, liksom tillskärarakademin. Inte konstigt du får till det till Zoe´.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man lär sig alltid nåt matnyttigt på alla kurser man går. Du syr också till dina barnbarn allt mellan himmel och jord.

   Radera