måndag 8 april 2013

Att vara miljövänlig


Det märks att alla längtar efter våren nu. Alla man möter pratar inte om annat och i tidningen står spalt efter spalt om allt som man måste börja tänka på nu när våren snart är här. I söndagsbilagan stod om hur härligt det är att torka tvätt utomhus. Visst är det! Det luktar så otroligt friskt och gott när man plockar in den. När vi flyttade in i vårt hus för 40 år sedan, så hängde jag ut all tvätt i trädgården sommartid. På vintern och regniga dagar fick den hänga i tvättstugan. Med tre små barn fanns det inte en chans att gå och vänta tills det blev uppehållsväder. Tvättmaskinen hade jour alla dagar. Jag har aldrig kunnat dra några linor mellan träd så tvätten hängt och fladdrat så där romantiskt i vinden. Vi har alltid bara haft ett plommonträd, så det fick bli torkvinda i stället. Egentligen mer praktiskt, för då kunde barnen ha hela gräsmattan att springa runt på utan att vimsa in sig i tvätten.

På den tiden tänkte jag väl inte så mycket över tvättsituationen. Tvättstugan har jag i källarplan och först fick jag bära upp den våta tvätten och hänga ut i trädgården, sen skulle den plockas ner igen och ner i källaren för strykning och mangling och till sist upp för trappan igen så att all färdig tvätt kunde läggas på plats. För 40 år sen var jag ung, smärt och pigg. De tre epiteten stämmer inte alls in på mig nu. Därför är det också en annan ordning på tvättandet nu. Jag har fortfarande tvättstugan i källarplan, men det blir inget rantande upp och ner för källartrappan med våt tvätt mer. Jag plockar ur tvättmaskinen, lyfter den några decimeter upp och slänger in i torktumlaren. Det är naturligtvis inte lika miljövänligt som det jag gjorde förr, men man kan vara miljövänlig på så många olika sätt. Och skulle någon tycka att jag verkar för bekväm av mig, så får jag väl ta till den gamla vanliga ursäkten:


Idag har jag har inte kunnat hänga ut någon tvätt för jag hade inget snyggt att sätta på mig som matchade tvättkorgen.24 kommentarer:

 1. Hänger tvätten ute när vädret tillåter... på torkvinda... vilken tur att jag inte har några grannar som ser vad jag har på mig :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hög häck runt hela trädgården, men jag har kasserat torkvindan, så jag slänger fortfarande in tvätten i torktumlaren...klädd i mysdress.

   Radera
 2. Hejsan Gunnel !

  Barndomsminnen. Då tvätten hängdes ute.Sommartid.
  Annars var det tvätteriet som skötte om all tvätt
  både hotellets och den privata.
  Vi tre syskon, våra kläder tvättades nog hemma.
  Förr var det mycket kläder som skulle kemtvättas, det behövs ju inte
  längre, nu kan man slänga in nästan vad som helst i maskinen.
  Dock ej tumla allt. Tumlaren sliter ut, det ser vi på allt ludd som blir.

  Den klädseln tjejerna har med var sin tvättkorg, kul. Så har jag aldrig
  någonsin klätt mig till tvättstugan.Bättre när vi bodde i huset, vi hade
  som Du.

  Kul och trevligt inlägg.

  Kram Mi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är betydligt enklare när man tvättar nu, och skönt är det.

   Radera
 3. Håller med dig om att det ser mysigt ut med tvättlinor mellan träden. Jag kämpade länge emot torkvinda.
  Men mycket mer praktiskt är det. Numera bor vi på ett plan och då är det härligt att hänga ut tvätten när det går. Annars ställer jag en torkställning i uterummet. Har ingen torktumlare.
  Mycket tjusig och lämplig bild du har hittat. Själv är jag väl inte riktigt klädd så heller, när jag hänger tvätt. Ej annars heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den sortens kläder finns inte i min garderob heller. Verkar lite opraktiska med tanke på vad de håller på med.

   Radera
 4. Hej
  Är det du som är Sigrid-Gunnelsblogg. Som jag har försökt få ta på dig för att tacka för dina kommentarer, men kommer till en sida där jag kan läggar upp en blogg.
  Nu skrev jag bara namnet utan blogspot och hamnade här. Så nu vet jag.
  Tack snälla för dina kommentarer.

  Ja jag hoppas det här snöandet nu bara är tillfälligt. Det håller på idag också och är kallt som bara den. Men det ligger ingen snö kvar. Ännu.

  Nu ska jag skriva in dig på den här bloggen som jag har bland favoriter.
  Ha det gott

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer med Sigrid-Gunnel. Konstigt att det blir så, men det händer mycket konstigt som jag inte fattar när det gäller datorer

   Radera
 5. Hejsan Sigrid-Gunnel! Såg att du hade skrivit i min blogg, ser att det finns hur många bloggar som helst, men kanske de inte är i våran ålder!!!!
  Lustigt att jag skrev att jag gömde blommorna till min man i tvättstugan, (han fyller 80 i morgon).
  Jag håller också på att tvätta, men har ingen möjlighet att hänga ute, för att vi har så mycket snö kvar än, det dröjer nog någon månad till, skulle jag tro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du fullt upp nu kan jag tänka. Jag har bara ett par små plättar med snö kvar i trädgården.

   Radera
 6. jag har också tvättstugan i källarplanet, visserligen står torktumlaren bredvid tvättmaskinen men jag använder den inte, jag hänger tvätten på torkställningar i midjehöjd och därnere är det så varmt och gott nära pannrummet så tvätten torkar snabbt
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag torktumlar inte heller all tvätt utan har ställningar att hänga en del på. Men jag är en ganska flitig användare av tumlaren.

   Radera
 7. Jag torkar helst ute när det går. men för några år sedan tittade en väninna till mig på min vinda och utbrast förskräckt: Hänger du underkläder på vindan? Vad ska grannarna tänka???
  Ja inte vet jag...Kanske tänker de: Idag tvättar Susan sina underkläder.Så idag går hon nog utan;))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Ja det tänker de säkert.

   Radera
 8. Nej, det är ett återkommande problem det där med matchning av outfit och tvättkorg!
  Däremot har jag varken brist på träd eller kvadratmeter på tomten. Så här fladdrar tvätten så snart snön smält tillräckligt mycket för att inte nå upp till det hängda.

  Tack för ett härligt inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det jag kan sakna nu är att jag missar den goda doften av utetorkad tvätt. Tumlardoften är inte i samma klass.

   Radera
 9. Men tänk att den ursäkten har jag aldrig använt! Tack för den. Fast jag gillar att hänga ut tvätt - men jag har inga trappor att ranta i. En tröskel ska passeras men det tar som träning ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog för att jag hade behövt träning, men......nä, jag skippar den.

   Radera
 10. Jag fuskar. Jag kommer att hänga ut tvätt. (Ingen dum trappa) men jag tar inte på mig något särskilt när jag gör aktiviteten. :) Jag tycker verkligen det är stor skillnad när det hängt ute eller skvalpat runt i torktumlaren som det gör resten av året. Doftar så fräscht. Påminner om barndomens somrar. Jag brukar gå och sjunga för mig själv. Hoppas att inte grannarna skrattar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle gärna vilja ha tvätt som torkat ute. Problemet är bara att hitta någon som vill hänga ut den till mig....och gärna plocka in den med.

   Radera
 11. Att kunna hänga tvätten ute är jättehärligt, men sänglinne torkar jag inne hela våren för att slippa få pollen på dem. Annars kan det bli nysanfall i sängen.

  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter inte särskilt kul. Byxor, jackor och tröjor jag använt på dagen låter jag hänga ute över natten på altanen. Det blir som en slags kemtvätt.

   Radera
 12. Är det någon som har klippt av en bit av dina skärp? ;) Så fräckt!

  Tack själv!

  SvaraRadera