måndag 13 december 2021

Lucka 13

Helgonet från Syrakusa


Idag är det Lucia, men att hon är ett helgon är inget vi tänker på i vardagslag. Ett helgon är en helig person som är föremål för vördnad särskilt efter sin död. Helgonkultens ursprång är firandet av martyrerna. När förföljelseperioderna, som startade med kejsar Neros förföljelser runt år 60 e.Kr. var över i början av 300-talet byggde man ofta kyrkor över deras gravar. Med tiden delade man på martyrernas kvarlevor så flera kyrkor kunde få en helgonrelik. När allt färre dog martyrdöden började man helgonförklara munkar, nunnor och sådana som levt ett särskilt heligt liv och försökt göra gott för sina medmänniskor.

Det fins ett flertal svenska helgon. Mest känd är Heliga Birgitta som blev helgonförklarad av påven och är utnämnd till särskilt skyddshelgon för Europa. I Skåne finns tre kvinnliga helgon, nämligen Sankta Ragnhild av Fulltofta, Sankta Sissela av Borrby och Sankta Tora av Torekov. De är vad man kallar lokalhelgon, vilket betyder att de främst varit vördade på ett lokalt plan. Av dessa tre är det endast Ragnhild som man vet är en historisk person. 


Det finns några legender om Tora och hennes syskon. En av dem är denna: En kung och en drottning hade tre barn. Drottningen dog och kungen gifte om sig. Den nya drottningen tyckte inte om barnen och kom överens med en fiskare att han skulle ta med barnen ut till havs och se till att de inte kom levande tillbaka. Barnen flöt i land på olika platser. Längst upp på Själland hittade man Gilles döda kropp där Gilleleje idag är beläget. Arild flöt iland vid Arild och Tora hittades på den väldiga stenen på stranden i Torekov. En blind man fann flickan och lovade henne en kristen begravning om han fick synen åter. Miraklet skedde och mannen kunde se igen. Några bybor hjälpte till att bära kroppen till kyrkan, men ju längre de gick desto tyngre blev kistan med flickan. De såg det som ett tecken att de borde vända. Mycket riktigt så blev kistan lättare när de närmade sig stranden. Där begravde de Tora och reste ett kapell. Tora blev snabbt ett lokalt helgon över sjömän och kvinnor som föder barn. 

I ruinen av kapellet står eller ska det stå en staty av Tora, men tyvärr fick en del suspekta individer med för mycket fritid för sig att vandalisera statyn i somras. Hon tillbringar nu vintern med att bli restaurerad. 

27 kommentarer:

  1. Det var tråkigt att läsa om vandaliseringen av Toras staty. Hoppas att det går att restaurera den. Här i Södertälje har vi också ett skyddshelgon, Sankta Ragnhild av Tälje. Här benämns mycket efter henne, kyrkan vid stora torget heter S:ta Ragnhilds kyrka. Det finns ett gymnasium, en gata, apotek, skidbacke mm och naturligtvis ingår hon i vårt stadsvapen.
    Och idag ska jag tänka på Lucia av Syrakusa när jag tittar på Luciamorgon från Tällberg.
    Tack för lucka 13!

    Kram och fin Luciadag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska åka dit igen till sommaren så jag kan at ett foto av Sankta Tora. Förhoppningsvis är hon då helt lagad igen.

      Radera
  2. Man blir så ledsen på vandaler.
    Fin historia om Tora.
    Glad att vi importerat Lucia till Sverige. Luciafirande är så vackert. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har alltid tyckt om Luciafirandet. Det är så lugnt och mysigt.

      Radera
  3. Fler borde tänka på att HON är ett helgon. Vad manliga figurer har med henne att göra har jag aldrig förstått.
    Extra intressant att läsa om trion i Skåne. Namnet Tora kände jag naturligtvis till. Helst under de åren när jag var där ca 5 gånger i veckan. Men storyn behövde jag få höra igen. För mycket fritid är det alldeles för många som har.
    Kram från ett mörkt Visby

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas hon får vara ifred för onda människor i fortsättningen. Varför inte använda sin överskottsenergi till något vettigt i stället?

      Radera
  4. Det är något med helgon och legender tycker jag. Hemska i många fall, men spännande hur de uppstår!
    Förföljelsen varade länge.
    Med denna luckas "budskap"ska jag nu intaga frukosten och se något luciafirande eller om jag bara sjunger sången och bär runt ett ljus.
    Det är vacker med Lucia.
    Luciakram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns så många spännande berättelser och legender om olika helgon. Lucia är nog den jag aldrig tröttnat att läsa om.

      Radera
  5. Trevligt inlägg som alltid ... ja, förutom vandaliseringen av Tora.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte det var så onödigt. Hoppas hon står där igen till sommaren så jag kan ta ett foto av henne.

      Radera
  6. Intressant med lokala helgon. Har inte hört att det finns här uppe. Men jag kan ha missat det eller vara för dåligt påläst. :/
    Jag tänker att när "någon" gjorde Toras kista allt tyngre så kunde väl "någon" sett till att vandalerna fått statyn över fötterna så de inte kommit loss. Tagna på bar gärning. Vilken underbar rättvisa!
    Trevlig Luciadag!

    SvaraRadera
  7. Lucia och Syrakusa har jag koll på för där har jag varit och besökt kyrkan. Däremot så var jag pinsamt nog sämre uppdaterad när det gällde våra lokala helgon så det var intressant att få veta mer om dem.

    Kram och ha en fin Lucia!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter intressant att ha varit i Syrakusa.

      Radera
  8. Vad man blir less på dessa vandaler. Så onödigt och kostsamt.
    Och så tragiskt med barnen, hur bara kunde de göra så??
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Synd att förövarna sällan blir fast för de skulle naturligtvis få betala restaureringen.

      Radera
  9. I din adventskalender får jag ofta lära mig nya saker. Era helgon i Det var intressant.

    SvaraRadera
  10. Era helgon i Skåne kände jag inte alls till, ska det stå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns säkert många lokala helgon över hela landet. Jag vet faktiskt inte hur många fler det finns i Skåne.

      Radera
  11. Vad roligt att få veta mer om de lokala helgonen och höra legenden om Tora. Har hört namnet i varje fall på Sankta Tora och Sankta Ragnhild men Sankta Sissela var en ny bekantskap för mig.
    (Apropå helgon så är jag det också; https://akker.blogg.se/2013/november/benedicte-ett-helgon-2.html (Alltså till namnet inte i övrigt. Benedikte)
    Stort tack för det jag fick lära mig idag. Du har verkligen gjort en fantastisk research.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Ditte! Inte dåligt att vara ett helgon. Gunnel betyder stridsmö och det är inte så helgonlikt precis.

      Radera
  12. Jag har varit i Siracusa och i kyrkan där statyn av helgonet Lucia förvaras, men jag fick inte se henne, för hon förvaras inlåst, men det fanns mycket annat i kyrkan som påminde om henne.
    Ha en fin Luciadag!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skulle vara kul att höra mer om den kyrkan. Varför är statyn inlåst? Får ingen se den?

      Radera
  13. Intressant att läsa om helgon. Man lär sig en hel del i din blogg, du måste lägga ner mycket tid på dina inlägg. Tack snälla!
    Jag tittar in hos dig dagligen men det är inte alltid jag kommenterar.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul dia gillar mina inlägg. Det är roligt att leat information så det känns aldrig jobbigt. Jag gör som du ...läser en massa bloggar men det är inte alltid jag kommenterar, och så tycker jag det får lov att vara.

      Radera
  14. Hade skrivit ett långt svar till dig och det försvann =( skriver ett kortare nu då det kanske också försvinner i cyberrymden... Den heliga Birgitta var inte den helgonlika kvinna som hon beskrevs som, hon förtalade konungen Magnus Eriksson och beskyllde honom som homosexuell och var allmänt otrevlig mot hans drottningfru Blanka, "sången rida, rida ranka, hästen heter Blanka" skrevs efter det hon gungade sonen på foten som jaf förstått... Hon kom som 14-åring från Flandern och är den yngsta drottning vi haft... Blev svårt berörd av berättelsen om barnen som dränktes =`( Tack för din adventskalender även om jag varit frånvarande en tid...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns nog inga helt genomgoda människor, tyvärr.

      Radera