fredag 3 december 2021

Lucka 3

Fredskalla

Fredskalla är en av de mest klassiska krukväxterna i svenska hem. Den har stora gröna blad som ser ut som om de har ådror. De vita blommorna sitter på höga stänglar. Det är först ett stort hölsterblad som liknar ett segel och det omger en gul kolv. På engelska heter växten "peace lily "och man hör ofta att den kallas för fredslilja här med. 

Det är en sumpväxt som härstammar från Centralamerika. Kallan ska vattnas ofta så den alltid är fuktig. Torkar den ut dör den genast. Det går bra att placera växten inne i rummet där det är lite skugga. Visserligen blommar den oftare om den står ljust, men den tål inte direkt solljus.

På 1980-talet fick NASA i uppdrag att undersöka om det gick att bygga bostäder för astronauter som skulle bo lång tid ute i rymden på olika basstationer. Det skulle vara ett helt slutet ekologiskt system där luft och vatten togs om hand inne i bostäderna. Forskarna byggde en experimentbostad helt i plast och andra syntetiska material. Människor som vistades därinne fick snart samma symptom som vid "sjuka hus-sjukan", nämligen sveda och värk i ögonen, ont i halsen och svårt att andas.

Prover togs på luften och det visade sig att det fanns gott om farliga ämnen i luften. Då plockades in en del olika växter och vid nästa provtagning hade de giftiga ämnena minskat. När människorna nu började vistas i de här modulerna drabbades de inte längre av de tidigare symptomen.

Nästa projekt var att ta reda på vilka växter som drar åt sig mest farliga ämnen. Fredskällan var en av dem som kom med på listan. Den tar upp många giftiga ämnen från luften som t.ex. aceton, alkohol, bensen och formaldehyd. Dessutom hjälper den till att öka luftfuktigheten. 

Förr hade jag många växter inomhus, som faktiskt trivdes här och växte sig enormt stora. Jag kan sakna det lite grann. Jag kanske skulle satsa på lite gröna växter igen även om jag inte har några planer på att bli astronaut och bosätta mig i rymden.

30 kommentarer:

 1. Jag har en fredskalla, som är grön och fin, men nu är det länge sen den blommade ... och på tal om luftrenande växter så har jag även Dr Westerlunds blomma, eller Rosengeranium, som är det riktiga namnet i sovrumsfönstret. Jag har inte heller några planer på att flytta ut i rymden.
  Ha en fin dag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Nej, jag tror också jag stannar kvar. Dr. Westerlunds blomma minns jag att jag haft en gång. Den doftade rejält.

   Radera
 2. Jag tycker allt att du ska stanna hemma och inte flyga iväg uppåt i någon farkost.
  Fredskalla har vi nästan alltid hemma. Vi har lyckats hålla dem vid liv, trots slarv med vattning.
  Intressant att läsa om Nasas experiment. Jag hade dock inte velat delta. Bara planera för andra.
  Kram en insnöad man

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ju en slarver när det gäller vattning men eftersom ni klarat av er fredskalla så kanske jag också skulle kunna lyckas.

   Radera
 3. Jag har haft fredskalla vid olika tillfällen men av någon anledning har den inte trivts så bra här. Kanske är det vattningen som fallerat... Själv har jag inte mer högtflygande planer än sådana med flyg. Det får räcka för min del :D

  Trevlig fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker med att ordinära flygplan flyger tillräckligt högt för min del.

   Radera
 4. Fredskalla är en fin växt men många år sedan jag hade någon. Har inga krukväxter längre utan gör olika "installationer" i fönstren istället.
  Intressant att läsa om astronauterna och letandet efter växter som kunde dra åt sig gifter. Så klart att fredskallan med sina stora friska blad var en välgörare. Det syns nästan på den.
  Annars är det nog bra att hålla sig på jorden. Men snart ska väl folk börja flyga till Mars. Hoppas dom inte glömmer fredskallan.
  Kram och fin fredag!

  SvaraRadera
 5. I ungdommen hade jag flera fredsliljor. Fast jag har alltid tyckt att den har varit lättskött. För de har många gånger torkat ut, så bladen har legat ner, då de sen fått vatten så har de rest på sig igen. Har nog inte haft någon på 20 år, men nu har jag en som jag fick i en julgrupp förra året.
  Jag stannar här nere på jorden, vill inte ut i rymden.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tänka mig att testa med en fredskalla här hemma.

   Radera
 6. Satsa på gröna växter igen, bli hemmavid och låt en Fredskalla stå för freden - friden!
  Grön fredskram!

  SvaraRadera
 7. Vilka intressanta fakta om Fredskallan. Den är vacker och den finns ofta med i julplanteringar, men att den hade så bra egenskaper visste jag inte. Man skulle kanske satsa på en när det behövs något nytt i fönstren.
  Ha en fin fredag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns tydligen en hel del växter som är väldigt nyttiga.

   Radera
 8. Växter inomhus är bra att ha!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har förstått det efter att ha läst om de olika växterna.

   Radera
 9. Att Fredskallan renar luften visste jag, den är också giftig för katter. Men just nu har jag bara en Fredskalla och den har jag ärvt efter mormor. Den står i ett norrfönster och i det fönstret är inte Busan, hon har så många andra fönster att titta ut i. Jag tror att vi stannar här på jorden =) Ha en bra fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är den enbart giftig för katter? Jag har inte heller några högtflygande planer.

   Radera
  2. Den är inte ätbar för någon. En gång fick jag ringa giftinformationen då ett barn på en förskola hade smakat på blomman. Nu hade han inte fått i sig mycket utan spottat ut då det tydligen inte smakade gott. Vi skulle hålla lite koll på honom vet jag. Men det hände inget mer, så vidare åtgärd behövdes inte den gången.

   Radera
  3. Så otäckt. Jag vet bara att prickblad är giftiga för det smaskade Katarina på när hon var liten och jag fick ringa Giftcentralen.

   Radera
 10. Jag stannar helst på jorden och håller koll på min fredskalla!

  SvaraRadera
 11. Nu tror jag att jag har en fredskalla, men den är rosa. Eller så är det en släkting till den. Den verkar jag inte kunna ta död på... den har varit både uttorkad och övervattnad.
  Kul att veta att den rensar luften från skadliga ämnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en kalla som är röd och jag minns att min m or kalled den för Flamingoblomma. Har för mig att det finns många kallasorter.

   Radera
 12. Först en komplimang:-) Vilket jobb du har lagt ned på research av text och bild. Är väldigt impad här faktiskt.
  Fredskalla visste jag inte ens att den fanns. Detsamma gäller astronautbostäder. Men nu vet jag det också.
  Har inga gröna fingrar, så jag lär inte satsa på mera grönt än vad min 40-åriga novemberkaktus har att erbjuda;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! När man börjar leta efter något är det lätt att slinka in på något annat och sen bara fortsätter det. Milda makter! Har du hållit liv i en kaktus i 40 år? Det är värt en medalj.

   Radera
 13. Jag har två fredskallor, en är jättestor. Ibland blommar dom, men sällan. Kanske sköter jag dom fel. Då den blommar så är blomman vit.
  Ut i rymden, nej det har jag ingen längtan till.
  Intressant information. Tack!
  Trevlig helg!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rymdresor är inget jag heller har längtat efter.

   Radera
 14. Vad intressant att få vet så mycket om denna växt och om rymden och luften där. Har haft fredskallor förr men de gillade inte att bo hos mig. Tyvärr. Vattenbrist kan jag tänka. Är ju bort en del. Nu har jag bara orkidéer.
  Nu har jag, snarare du, fyllt på mitt kunskapsförråd och det känns lätt att bära.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får själv veta mycket nytt som jag tidigare inte hade en aning om när jag letar efter information till kalendern. Det är jättekul.

   Radera