torsdag 16 december 2021

Lucka 16

Fredssymbol


 Duvan är en kristen symbol för fred. Den härstammar från berättelsen om Noa som släppte ut en duva för att hitta land. Duvan avbildas ofta med en olivkvist i näbben. 1949 skapade Picasso en målning av en fredsduva för världsfredskongressen i Paris. Den målningen blev en symbol för hela fredsrörelsen. 

Jag vet inte vad det var för slags duva som Noa sände ut. Det kan ha varit en brevduva eftersom den kom tillbaka till arken. En brevduva återvänder nämligen alltid till sitt hem. Göran har haft brevduvor i många år och jag har fått lära mig en del om dem. Det finns vita brevduvor även om de inte är så populära. De är alldeles för iögonfallande för höken när de är ute och flyger. När det ett år kläcktes en vit duva tänkte Göran ta bort den, men Peter, vår son, ville behålla den. Han döpte den till Vitis, och duvan blev väldigt tam. När Peter gick in i duvslaget för att städa flög den upp och satte sig på hans axel. 


Många år senare kläcktes ännu en helt vit duva och den blev Rasmus väldigt förtjust i.


Göran byggde ett duvslag i vår trädgård där duvorna bodde. Han deltog i tävlingar med dem i flera decennier. Ibland gick det bra och ibland gick det mindre bra. Brevduvor från olika klubbar kördes till uppsläppsplatser så långt bort som 90 mil och där släpptes alla ut samtidigt. Nu var det spännande vilken duva som skulle komma hem först till sitt slag. 


För snart fyra år sedan bestämde Göran sig för att lämna bort sina duvor och vi gjorde om duvslaget till trädgårdsförråd i stället. Det är praktiskt att ha alla redskap och annat som hör trädgården till samlat på ett ställe. Det händer ibland att ett redskap "får vingar" men det brukar bero på att jag är slarvig och har ställt det någon annanstans.

26 kommentarer:

 1. En sådan fin och annorlunda hobby. Blir väldigt nyfiken på tävlingarna. Var finns duvorna nu?
  Hur vanligt är det med duvslag?
  Du får göra ett inlägg till i ämnet, efter jul

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skrev en hel del om duvorna under tiden som Göran tävlade. De är samlade i kategorin duvor om du tittar bland etiketterna.

   Radera
 2. Ämnet duvor borde vara givet att få en plats bakom en decemberlucka. Bra att Peter fick igenom sin önskning och det flera år senare blev en repris för Rasmus.
  Jag tycker det är vackert med en vit duva. Men inte vill jag att det ska bli hökgodis av dem.
  90 mil. Låter som en intressant tävling i min stil. Vilken nivå var det på priserna?
  Vilken fin ordning ni fick till. Lite bus måste få förekomma bland redskap också.
  Kram, Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var plaketter och ibland några pokaler som vanns. Det var inte tal om så mycket pengapriser som det t.ex.är i Holland och Belgien. Där är det i samma klass som travsport. Verkar som det är på utdöende här i Sverige.

   Radera
 3. "Å den lilla vita duvan....." Kommer inte ihåg texten, men det är en fin sång. Jag tycker att det är helt fantastiskt med dessa brevduvor. Att de hittar hem, trots att de blir iväg körda. Förstår att Peter och Rasmus ville spara de vita duvorna.
  Kram
  PS. Nej kom just på att dosett nr två köpte jag till Therese då hon fick cancer. Då hon blev frisk fick jag tillbaka den. Det är ju därför som jag har två. Hennes blev liggandes ett tag, men så kom jag på att om jag delade i båda, så behöver jag inte dela varje vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de vita duvorna var mycket vackra, men inga som gick att skicka iväg på tävlingar.

   Radera
 4. Ordning och reda på dina redskap. Jag har mina innanför lilladörren till garaget. Räfsorna har jag dock ute i ett stort plaströr. Vi har några duvor som kommer hit till trädgården på besök ibland, jag är inte jätte förtjust i dem då de skitar ner rätt bra.
  Men himla coolt att de hittar tillbaka 90mil hemifrån. Ha en bra torsdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har också en del vildduvor som kommer på besök ibland.

   Radera
 5. Jag kommer ihåg att jag läst om makens duvslag. Lite annorlunda hobby men säkert väldigt intressant. En duva är en fin symbol.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Kom att tänka på den lilla vita duvan sången när jag läser detta. Fredliga fina minnen här med duvor i ert hem till nytta och glädje för generationerna.
  Skickar fantsiduvan med brev om kram til dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Tove! Den har inte kommit fram än. Den åker väl inte med PostNord?

   Radera
 7. Lucka 16... jag läser med stort intresse. Upphör visst aldrig att fascineras av detta med duvor och duvslag. Det är SÅ obekant för mig. Vet du hur många som fortfarande har det som intresse och håller på med det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte hur många medlemmar det finns i Sverige idag, men jag vät att det har minskat enormt de senaste åren.

   Radera
 8. Önskar att det skulle finnas gott om fredsduvor och att de skulle ha effekt så att krig och annat elände skulle minska.
  Intressant läsning! Kul att ni har haft duvor och duvslag!
  Ha det gott! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade verkligen varit bra om fredsduvor haft den effekten.

   Radera
 9. Vilken spännande hobby att hålla på med duvor och vilken tur att Vitis fick vara kvar. Det är helt enkelt fantastiskt hur vissa fåglar kan lära sig. Fredsduvor ja, sådana skulle vi behöva många av.

  Kram och god torsdag till dig!

  SvaraRadera
 10. Peter var nöjd med att få behålla Vitis.

  SvaraRadera
 11. Min relation till duvor är inte den allra bästa sedan de hade min balkong som rastgård och smutsade ner alldeles förfärligt. Efter att jag lät glasa in balkongen blev det ju slut på eländet men usch vad jag avskydde dessa duvor. En granne blev jättesjuk när hon städat upp sin balkong och andats in bajsdammet. :(
  Men de är fina som fredssymbol.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 12. Så mycket nytt jag fått ta del av idag. Igen! Tacksam! Har undrat över detta med duvor en hel del. Här hemma på balkongen vill vi inte ha vare sig duvor, kråkor eller trutar så vi har en ful plastuggla uppsatt på balkongräcket och den håller dem borta. Men som Gunnar hade, ett duvslag ., är ju något helt annat. Jätteroligt att få veta mer.
  Och duvan som fredssymbol är verkligen fin.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, brevduvor flyger inte runt och sätter sig på balkonger eller tak hos andra människor utan de tar sin flygtur sen flyger de hem till sitt slag och sätter sig där.

   Radera
 13. Jag hade en arbetskamrat som hade riktig duvfobi. Skulle hon passera t ex Österport i Visby, där det kunde sitta duvor ibland vågade hon nästan inte gå genom porten Hon tyckte att de var så enormt otäcka.
  Jag tycker att de är treviiga om de inte blir alltför många.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar inte när fåglar eller andra lydfän flaxar runt öronen på mig, men brevduvorna är betydligt lugnare. De är ju tama.

   Radera
 14. Minns när jag var 3-5 år och vi bodde i lägenhet. Grannen hade en takterrass, där han byggde ett duvslag med brevduvor. Mina föräldrar och de andra grannarna blev vansinniga både på grund av oväsendet och nedsmutsningen. Så den stackars kille fick sälja sina brevduvor ganska snabbt.
  Tycker det är betydligt bättre (och troligen mera hygieniskt) att ha ett duvslag i en villa. Då är ju avståndet till närmaste grannarna automatiskt större.

  PS. Så fin ordning ni har i ert ombyggda "duvslag". DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Göran fick gå runt till samtliga grannar och få deras skriftliga medgivande innan ansökan om bygglov lämnades in till kommunen. Det tycker jag är helt i sin ordning. Grannsämjan är viktig. På bilden är redskapsskjulet precis färdigt. Jag kan lova dig att sån ordning är det inte där alltid.

   Radera