onsdag 15 december 2021

Lucka 15

Krig och fred

Leo Tolstoj föddes 1828 i kejsardömet Ryssland. Föräldrarna tillhörde adeln. Leo blev tidigt föräldralös och han och hans syskon uppfostrades av släktingar. Som ung reste han runt i Europa och de människor han träffade där påverkade hans syn på samhället. Tolstoj blev uppmärksammad för sin moralfilosofi och blev en känd social reformator. Han räknas som en av huvudfigurerna inom anarkismen och hans tankar om icke-våld påverkade personer som Mahatma Grandi och Martin Luther King Jr. När han var 36 år gammal gifte han sig med en 18-årig flicka och fick 13 barn.


Leo skrev mest romaner och noveller. Hans mest berömda romaner är Anna Karenina och Krig och Fred. Romanen Krig och Fred hör till Leo Tolstojs mest lästa och älskade verk. Den skildrar Ryssland under Napoleonkrigen och berättar om en mängd olika människors och släkters öden. Man får också veta en del om Rysslands bönder. Det är inte lika känt att han skrev två olika versioner av den. När han skrivit färdigt den första påbörjades omedelbart en ny, och det är den som sedan publicerades över hela världen. Inte förrän ca 150 år efter att han skrev den första versionen kom den ut på svenska. Skillnaden mellan verken är flera; bl.a. är slutet annorlunda.


Krig och Fred har visats både som film och TV-serie och det finns även en opera på temat. I filmen har en av mina absoluta favoriter, nämligen Audrey Hepburn, en stor roll. Flera andra mycket berömda skådespelare är med i filmen. Även två svenskor medverkar.


Anita Ekberg 


och MayBritt

Hans ättlingar har sedan den ryska revolutionen levt i Sverige, Tyskland, Storbritannien, Frankrike och USA. Sonen, greve Lev Tolstoj kom till Sverige och besökte doktor Ernst Westerlund i Enköping. Där mötte han dennes dotter Dorothea och gifte sig med henne. De har ättlingar med efternamnen Tolstoj, Paus och Ceder. 

22 kommentarer:

 1. Skulle jag i efterhand plocka fram tre i topp när det gäller dina härliga luckor borde luckan femton vara given. Den har en skön mix av intressant fakta och vår gemensamma favorit AH. Det är många år sedan jag läste Krig och Fred. Häftigt att han skrev två olika versioner med bland annat olika slut. Anna Karenia har jag säkert läst fem gånger.
  Vilket jobb att hålla reda på namnen till barnen. Jag som brukar ha problem att hålla reda på två och ofta sagt fel genom åren.
  Tusen tack för luckan och allt jobb du lägger ner innan den och de andra är på plats.
  Tacksam Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack, bosse! Så glad jag blir av att läsa detta.

   Radera
 2. Inte visst jag att han skrev två versioner av Krig och Fred. Filmen har jag sett flera gånger och Audrey Hepburn är även en av mina favoriter. Anar att sångerskan Viktoria Tolstoy är en ättling. Och Dr Westerlund, många är vi nog som har "ättlingar" till hans hälsoblomma. Själv har jag ett ståtligt uppstammat exemplar.
  Tack för lucka 15!

  Kram och fin onsdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst att VIktoria ska tillhöra den släkten.

   Radera
 3. Spännade att klicka in sig här och öppna lucka 15!
  Jag fröjda!
  Tolstoj själv, böckerna.
  Skådepsekerskorna och skådespelararne. Handlingen krig o fred! Doktor Westerlund med på ett hörn påminner mig om den stora fina Hälsoblomman som jag hade några år som i somras blommade, den gick ducken tyvärr... krig o fred kanske?
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. För många år sedan hade jag med en Hälsoblomma, men den tyckte nog inte det var så hälsosamt hos mig så den tynade bort.

   Radera
 4. Att "Krig och fred" skrevs i två versioner var en nyhet för mig. Och säkert för många andra också. Där ser man vad man kan lära sig genom att läsa bloggar. ;) Vackra Audrey Hepburn. Och även två vackra svenskor.
  Kram från norr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Audrey är den vackraste kvinna jag vet.

   Radera
 5. Då har man lärt sig nya grejer idag igen =) Tackar tackar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kul när jag letar efter information, för det dyker upp mycket som jag aldrig hört talas om, så en hel del är nytt för mig med.

   Radera
 6. Intressant att få lära sig ännu mer och kopplingen till Sverige hade jag ingen aning om.

  Kram och god kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag visste att jag läst nånstans att Viktoria Tolstoj hörde till den släkten.

   Radera
 7. Jag tror inte att jag har sett filmen Krig och Fred, men jag är osäker. Audrey Hepburns filmer missade jag annars inte. Henne tyckte jag mycket om!
  Så intressant att det finns ättlingar till Leo Tolstoj i Sverige, det hade jag ingen aning om.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag visste inte att ättlingarna hade olika efternamn.

   Radera
 8. Boken "Krig och Fred" har jag läst men hade ingen aning om att det fanns fler versioner. Har även sett den på film och med Audry Hepburn. Gillade verkligen henne.
  Har också sett Greta Garbo i Anna Karenina me inte läst den boken-
  Tack för ny kunskap här i lucka 15.
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också sett Anna Karenina men det var inte med Greta Garbo. Minns inte vad skådespelerskan hette.

   Radera
 9. Doktor Westerlunds blomma har nog funnits i de flesta hem. Fast här är blomman mera känd som "Gubbafis"
  Leo Tolstoj och Krig och fred är inget som jag tidigare lagt på minnet.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den blomman är nog ganska vanlig. Den doftar ganska starkt.

   Radera
 10. Oj, det var länge sedan jag läste "Krig och Fred", men visste inte heller att det fanns fler versioner. Tror till och med att jag såg filmen med Audrey Hepburn. Du är en levande databas:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag har ju god hjälp av nätet.

   Radera
 11. Som vanligt så bra berättat ... Nu ska jag se om boken finns som ljudbok, blev väldigt nyfiken, kram

  SvaraRadera