torsdag 2 december 2021

Lucka 2

Världens fredligaste land

Island rankas som det mest fredliga landet på jorden. Det är Institute for Economics and Peace som kommit fram till detta. I undersökningen vägs samman faktorer som ländernas relationer med andra stater, inhemska konflikter, inblandning i internationella konflikter, våldsam kriminalitet, terrorism och politisk instabilitet. Det är inte första gången Island blivit rankad som etta. Efter Island kommer Portugal, Österrike och Danmark. Finland ligger på fjortonde plats följt av Sverige på femtonde plats. Längst ner på listan hamnar Afghanistan, Syrien, Irak, Sydsudan och Jemen. Det är ingen vidare bra placering för Sverige, så det finns mycket att jobba på här. Resultaten är från i fjor. Hoppas årets placering blev bättre.


Island ligger i norra Atlanten och har ett mildare vinterklimat än Sverige eftersom milda vattenströmmar förs förbi ön. Somrarna kan däremot vara ganska kyliga och regniga. Island betraktas som världens äldsta demokrati. Det isländska parlamentet, Alltinget, har sina rötter i det ting som hölls år 930 i Tingvalla. För drygt 15 år sen hade landet världens högsta levnadsstandard, men så är det inte idag. Med ca 3 invånare per kvadratkilometer är Island Europas mest glesbefolkade land.

En lite udda sak på Island är namnsystemet i vilket förnamnet har störst vikt. När man förr letade i en isländsk telefonkatalog var allt sorterat efter förnamn. Kan undras om det är så vanligt med telefonkataloger där idag eller de gör som vi och kollar på datorn. Efternamnen är vanligen bildade av antingen faderns eller moderns namn med tillägget son eller dotter. När jag var tonåring hade jag en brevvän i Reykjavik som hette Ragnheidur Fridjonsdottir.


Vi har haft något liknande här i Sverige förr i tiden. Min morfars far hette Göran i förnamn och därför fick min morfar heta Viktor Göransson. Hans barn följde däremot inte efter den seden utan alla hette Göransson. Min farfars far hette Anders och farfar hette Anders Andersson. Ingen vidare fantasi tycker jag. Min far hette Folke och jag minns att när min syster och jag var i skolåldern pratade mina föräldrar om att vi skulle ändra vårt efternamn till Folkesdotter, men det blev aldrig av. 

35 kommentarer:

 1. Island skulle jag gärna vilja besöka. Hoppas att det blir av någongång.
  Ganska schysst med deras efternamn. Har alltid haft -son-namn.
  Påhittade icke-son-nsmn kan bli så fåniga! Ha det fint! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hette Andersson som flicka så det blev ett lite annorlunda byte efter giftermålet.

   Radera
 2. Folkesdotter hade varit stiligt. Tösen till höger liknar min storasyster. Vem är G?
  Länge var Island med bland mina drömmar om vilka länder som jag ville besöka. Mildare vintrar låter okej.
  Intressant att läsa om landet. Lyckad mix med att berätta om privata ting. Mest fredliga landet i världen. Jag packar resväskorna och... tror inte det lyfter några plan från Visby idag. Färjorna var inställda igår kväll.
  Inomhuskramar från Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jag till höger på fotot. Min syster är två år yngre. Här har snön vräkt ner....inte så vanligt precis.....och jag känner mig riktigt insnöad.

   Radera
 3. Island skulle jag väldigt gärna åka till ... ett fredligt folk, vacker natur och islandshäster verkar som en bra kombination :)
  Folkesdotter tycker jag var ett fint efternamn!
  Ha en bra torsdag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Island har alltid varit ett drömresemål för mig med. Hoppas det går att genomföra nån gång.

   Radera
 4. Husse har varit på Island och han var där när Olof Palme mördades så därför har datumet etsat sig in. En väldigt fin ö tyckte husse i alla fall. Ett fredligt land är verkligen ett gott omdöme. Med tanke på skjutningar och annat i vårt land så tvivlar jag starkt på att vi får en bättre ranking i år. Tyvärr får jag väl säga.

  Min mamma och hennes systrar hette Eriksdotter efter pappan. Dock inte som efternamn utan som ett andra förnamn. Även nästkusinerna heter så efter sin pappa.

  Kram och god torsdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Moberg är snäppet bättre än Andersson. Båda våra döttrar har hållit kvar sina flicknamn. Katarina har det som ett mellannamn. Ulrika däremot har bara Moberg kvar och Bo och Rasmus har bytt så nu heter hela Kvidingefamiljen Moberg.

   Radera
  2. Moberg är definitivt bättre än Andersson tycker jag.

   Radera
  3. Även om inte Moberg är så ovanligt så sticker det ändå ut mer än Andersson.

   Radera
 5. Island låter som ett perfekt ställe att leva på..och vår placering ger jag inte mycket för..bara att hoppas på att det blir bättre..Jag har en kompis som heter Erlandsdotter i efternamn.. ha en fin torsdag nu.. kram Nicki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vår placering är inte mycket att hurra för. Jag tror tyvärr som Znogge att någon klättring på den listan blir det nog inte.

   Radera
 6. Jag och tjejerna hette Sjöqvist tills Stefan och jag gifte oss. Vi bytte då till Karlsson. Då Therese gifte sig tog hon Christians efternamn, Ahlqvist. Och när Sofie gifte sig ville hon inte heta Johansson, Fredrik ville inte heta Karlsson, så då tog dom Sofies flicknamn, Sjöqvist.Kul tyckte jag!
  Tänk om alla våra länder kunde bli fredliga! Jag gillar inte allt bråk, och alla konflikter.
  Idag har vi verkligen fått vinter, typ 25-30 cm snö. Jag brukar ta in tidningen åt en granne. Det hade kört en traktor på vägen ner till hans brevlåda, men lille vägen från brevlådan till hans hus fick jag plumsa i snön. Jag tog med min snö skyffeln, och skottade från grindstolparna in till huset. Sa till honom att han ska stanna inne idag. Men misstänker att han går ut och skottar upp på hela ladugårdsbacken, som han brukar göra.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har precis varit ute och skottat ingången. Det var helt onödigt för det fanns ingen tidning i lådan. kommunen är väldigt dålig på att hålla vägarna farbara här högst uppe på åsen. Ner kommer vi alltid, men upp är en annan femma.

   Radera
 7. Tack, Tove! T.o.m. jag kan förstå en del isländska ord, men inte så jag får något sammanhang i det hela.

  SvaraRadera
 8. Jag vet flera som varit på Island, dock icke jag. Min yngsta dotter Sarah var där två gånger. Det var på den tiden som hennes make jobbade där till och från.
  Säkert ett spännande land.

  Det där med son och dotter i slutet som efternamn var mer vanligt förr.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle vara spännande att besöka Island.

   Radera
 9. Då är det på Island man ska vara med andra ord. Jag känner ingen som varit där och för min del är det nog för sent. Jag undrar hur de har det med covid där förresten? Googlade och kom fram till att Island är ett föredöme i det fallet.
  Ha en fin torsdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog i senaste laget för mig med, men hoppas kan man ju alltid. Intressant med hur pandemin är på Island. Det kände jag inte till.

   Radera
 10. Island är ett alldeles speciellt land och har en stor plats i mitt hjärta. Storslagen och spännande natur, vänliga människor och lite mystik som extra krydda! Jag skulle gärna resa dit igen men så blir det nog inte.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du har åtminstone varit där och sett hur det är. Jag har alltid velat besöka Island.

   Radera
 11. Det visste jag inte, att Sverige kommer först på femtonde plats. Illa.
  Island är ett land som jag inte har besökt men gärna skulle vilja åka till. Min ena bror var där på en fågelskådningsresa och han tyckte att det fanns så mycket att se där.
  Vackra bilder och intressant läsning.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar att Island är väldigt olikt Sverige.

   Radera
 12. Äsch, hela min kommentar försvann. Jag gör ett nytt försök, men det blir mycket kortare.....
  Jag har varit på Island och skulle mer än gärna åka dit igen.

  Trevligt att du haar öppnat din adventskalender igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trist att det strular med kommentarerna igen. Det måste ha varit underbart att vara där.

   Radera
 13. Det förvånar mig inte att Island har röstats fram som det fredligaste landet. Att Österrike ligger så högt upp var dock en överraskning. Portugal och Danmark är inga överraskningar, för Danmark röstades ju också fram till landet där flest personer ä lyckliga.
  Att Sverige hamnar så långt ned - ingen överraskning där heller med all vål och alla skjutningar de senaste åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte heller särskilt förvånad att Sverige har en så dålig placering.

   Radera
 14. Har till och från haft en tanke på att resa till island men det har stannat vid det än så länge, vi får väl se vad som händer i framtiden ;)
  Är väl inte så förvånad över Sveriges dåliga placering här, men så kan det vara antar jag.
  Dystert nästan ju.

  Sv: Har flera alkoholfria öl som jag dricker ibland, gott gott gott. :)

  Ha det fint nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har med pratat många gånger om att besöka Island. Det är så nära men ändå lite exotiskt.

   Radera
 15. Vad roligt att läsa och få veta mer om Island. Ett land som jag ännu inte besökt. Har aldrig blivit av.
  Blev inte förvånad över att Island röstats fram till det fredligaste landet men som BP också tyckte blev jag mer förvånad över Österrikes placering. Kunde tänka mig att Finland och Norge borde hamna högre upp. Och absolut Schweiz.Kul att läsa detta.
  Nästan lite förvånande att Sverige kom så högt upp.Detta med namn är spännande- Har ju inte ett "son" namn och hade det inte som barn heller utan då var flicknamnet Mann. (Lite lustigt men det var ett gammalt knektnamn)
  Tack för en spännande lucka 2.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sällan man hör talas om Island i negativa ordalag, så placeringen var nog ganska given. Dessutom har de tagit första platsen många gånger.

   Radera