söndag 19 december 2021

Lucka 19

Fredspalats


Fredspalatset finns i Haag och heter på nederländska Vredespaleis. Det började byggas 1907 och stod klart 1913. Efter andra världskriget kom Internationella domstolen att ha sitt säte här. Dess huvuduppgift är att avgöra rättstvister mellan stater och ge råd i juridiska frågor. Internationella domstolen är ett av FN:s sex huvudorgan. 

Det är få rättsliga fall som behandlats här. Sen 1980-talet har det dock blivit vanligare att vända sig hit, speciellt för utvecklingsländer. Efter det att domstolen slagit fast att USA:s krig mot Nicaragua stod i strid med folkrätten, drog sig USA undan från dess tvingande jurisdiktion 1986. USA godtar domstolens beslut från fall till fall; alltså när det gynnar dem själva. Otroligt barnsligt, kan jag tycka. Det är alltså inget nytt med egocentriska politiker i USA. FN:s säkerhetsråd har rätt att framtvinga de beslut som domstolen fattar, men det kan förhindras med det veto som säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar har. De fem länderna är Kina, USA, Frankrike, Storbritannien och Ryssland. Det verkar lite översitteri att inte rätta sig efter ett domslut.
 

Internationella domstolen består av 15 domare valda på 9 år av FN:s generalförsamling. Den ende svensk som varit invald här är Sture Petrén. Det kan aldrig finnas mer än en domare av samma nationalitet samtidigt.

Fredspalatset kom till efter en arkitekttävling som blev utlyst av Andrew Carnegie från Skottland.  Hans familj emigrerade till USA och Andrew hade näsa för affärer och blev snart världens näst rikaste man efter Rockefeller. Han hade en mycket human syn på det här med att vara rik. Han ansåg att en rik industrimans liv skulle bestå av två faser: Den första att skapa en rikedom och den andra att fördela förmögenheten till olika välgörande ändamål. Han inrättade flera bibliotek och universitet och bildade även Carnegie Hero Fund, som belönar hjältemod i vardagen. Den svenska versionen, Carnegiestiftelsen, startades 1911 och är forfarande aktiv. 

24 kommentarer:

 1. Fredspalatset ser nästan ut som en kyrka, Tänk vilken pampig byggnad.
  Ha en fin fjärde advent! Kram

  SvaraRadera
 2. Här fick jag lära mig mycket! Tack.
  Konstigt att ett rnda lsnd kan stoppa ett beslut. Och att stora länders tilltag inte tål att kritiseras.
  Man blir nästan lite ledsen....
  Tack för luckan! Kram

  SvaraRadera
 3. Jag får vidgade vyer med kunskap om vad gäller freden!
  Fin adventsöndag 4.e kramen så räknat!

  SvaraRadera
 4. Då har jag lärt mig lite nytt idag igen =)
  Önskar dig en fin 4e advent.

  SvaraRadera
 5. Skulle vara kul att besöka palatset.
  Andrews humana syn och de två faserna uppskattar jag. Liksom hjältemod i vardagen.
  De fem permanenta medlemsländerna får mig att känna kalla kårar längs ryggraden. Pajaser hör möjligtvis hemma på cirkus och barnkalas.
  Kram från ett rejält blåsigt Visby

  SvaraRadera
  Svar
  1. Andrews syn på hur en förmögenhet ska skötas påminner lite om Bill Gates syn på det hela. De kan knappast kallas för snåljåpar. Att vuxna högt uppsatta politiker har så ver´dervärdig syn på rättvisa är skrämmande. Jag ska genast skicka en Pelle Svanslös-bok till samtliga.

   Radera
 6. Våren 2007 var maken och jag på en bussresa till Holland, så det där Fredspalatset i Haag har jag stått utanför järnstaketet och tittat på. En väldigt vacker byggnad är det.
  Ha en fin fjärde advent!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 7. Mycket nytt som jag får lära mig här hos dig. Detta hade jag ingen aning om.
  Bra där. "Att skapa en förmögenhet och fördela den till olika välgörande ändamål."
  Fredspalatset i Haag ser verkligen pampigt ut.
  Trevlig 4:e Advent önskar jag dig.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar med det synsättet att man ska dela med sig om man har möjlighet till det.

   Radera
 8. I min värld så borde alla länder rätta sig efter ett domslut. Vi lär ju alla vara "lika inför lagen"...

  Kram och god fjärde advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det sägs ju det, men jag tycker det märks väldigt ofta att så är det inte.

   Radera
 9. Ännu en ny kunskap - tack för det Gunnel! Vilket pampigt hus - ser nästan ut som en katedral!
  Kram

  SvaraRadera
 10. Vacker byggnad! Den fantastiska miljön borde resultera i vettiga och bra beslut från kloka män. Undrar om det funnits någon kvinna där?
  Önskar dig och de dina en fin fjärde adventssöndag. Och trevlig julvecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste finnas kvinnor där om besluten ska bli vettiga så det hoppas jag de har tänkt på....annars är det dags att ändra på det nu.

   Radera
 11. Där ser man - igen. Trodde att "International Court of Justice" användes flitigt än idag, mest för rättegångar angående krigsförbrytelser. Å vilket olyckligt namn på holländska -VREDEspaleis;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är uppmärksam! Det tänkte jag aldrig på.

   Radera
 12. Stort tack för denna gedigna och lättfattliga information. Somligt visst jag men somligt var nytt för mig och har nu tillförts kunskapsbanken.
  Och att rätta sig efter besluten oavsett om man som land gynnas eller ej borde ju vara självklart. Men icke.
  Byggnaden är verkligen pampig.
  Kram och jag önskar dig en bra start på den nya veckan.

  SvaraRadera