torsdag 9 december 2021

Lucka 9

Svenska freds

Det vi vanligtvis kallar för Svenska Freds heter egentligen Svenska Freds-och Skiljedomsföreningen. Det är en politiskt och religiöst obunden fredsorganisation med ca 7000 medlemmar. Den bildades 1883 och anses vara världens äldsta fredsorganisation. En av grundarna, fredsagitatorn Klas Pontus Arnoldsson fick Nobels fredspris 1908. Kärnvapenstopp och nedrustning står på programmet och man arbetar aktivt mot vapenexport.

Under första världskriget hölls i juni 1915 en fredskongress i Varberg där ca 200 föreningar deltog.  Svenska Freds var en av dem tillsammans med bl.a. nykterhetsloger, arbetarföreningar och ungdomsföreningar. De flesta deltagarna kom från Sverige men här fanns också deltagare från Danmark, Norge, Holland och Belgien. 

Det har påståtts att protokollet från mötet skickades till alla länders regeringar och att detta skulle ha legat till grund för bildandet av Nationernas förbund. Det finns dock ingen lista med tydliga punkter för fred eller grundandet av just Nationernas förbund i det här protokollet. I boken Fred av Henrik Berggren görs däremot en sammanställning av en del av det som mötet slog fast och där finns bl.a. idén om ett världsparlament och en internationell skiljedomstol och ordningsmakt. Man kan kanske säga att det såddes ett litet frö.

Föreningens styrelse delar varje år ut Eldh-Ekblads fredspris. Enligt reglerna delas priset ut till en svensk författare eller föreläsare som verkat för att främja fred och samförstånd mellan människor. Det började delas ut 1960 och den förste som fick detta pris var Per Anders Fogelström. Efter honom har bl.a. Eva Moberg, Henning Mankell, Özz Nujen och Richard Söderberg mottagit detta fredspris. 17 kommentarer:

 1. Intressant läsning om Svenska Freds. En förening som jag förstås visste fanns, men som jag inte vetat så mycket om ... nu vet jag mera!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast den är gammal så är den inte så omtalad.

   Radera
 2. Världens äldsta. Tänk om jag kunde försöka komma ihåg det. Trevligt att läsa att min favorit Henning Mankell fått den fina utmärkelsen en gång.
  Fredskram från en man i Visby som just tagit en paus från en Wallanderfilm. Vilket sammanträffande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var verkligen ett sammanträffande. Wallanderfilmerna är väl inte så fredliga...men bra.

   Radera
 3. Även jag känner till föreningen men var inte helt uppdaterad. Deras pris hade jag ingen aning om så alltid lär man sig något.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Här får jag återigen lära mig saker. Svenska Freds känner jag till men inte så mycket mer. Tänk att det är världens äldsta fredsorganisation.
  Tack för en återigen intressant adventslucka!

  Kram och fin torsdag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att det finns fredsorganisationer. Alltid får det väl någon att tänka till lite extra, och de jobbar väldigt mycket för att förbättra.

   Radera
 5. Ett härlig minne dyker upp: Min son, två tre år sådär hade lärt sig orden Företagets hälsovård, antagligen och så hörde han på radio Svenska Freds- och skiljedomsföreningen. Sedan snappade han upp helt utan tillstymmelse. När han var med mig i tvättstugan klev han upp på en bänk och drog dessa orden gång på gång.
  Intressant lucka igen, så bra bli uppdaterat och få lite tankar.
  Svar på din kommentar i går; selvfölgelig fölger jej dej til den fireogtyvende :-)
  Det är sku sjovt!
  Svensk fredskram utan skiljedom!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojdå! Vilka svåra ord han hade lärt sig. Jag är så glad att du följer med hela vägen, Tove!

   Radera
 6. Du är duktig att plocka fram intressant information. Nu fick jag lära mig något nytt igen. Jag hade ingen aning om Svenska Freds var en så gammal organisation och inte heller att de delade ut fredspris. Det har gått mig totalt förbi.
  Ha en fin torsdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om det är en gammal förening så hör man inte talas så mycket om den. Priset är väldigt anonymt, vilket jag tycker är konstigt. Nog borde det uppmärksammas mer.

   Radera
 7. Vilken gedigen research du har gjort - igen! Du är en levande databas. Dessutom skriver du så intressant att även jag, som är urusel på allt vad historia heter läser med stor glädje. Svenska Freds hade jag visserligen hört talas om, men visste inte heller att organisationen var så pass gammal och att de delar ut fredspris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är så roligt att höra att du gillar mina inlägg.

   Radera
 8. Tack för denna gedigna info.
  Jag har läst en del om Per Anders Fogelström och vet att han var väldigt engagerad i Svenska Freds. Minns också att journalisten "Bang", Barbro Alving var god vän med Fogelström och även hon medlem här.
  Att föreningen delade ut egna Fredspris visst jag inte. Men nu så vet jag det och en hel del till.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite synd att inte detta fredspriset är mer känt. Det är ju många välkända personer som fått det.

   Radera