lördag 18 december 2021

Lucka 18

Adventskalender

Det finns adventskalendrar av allehanda slag. När jag var barn var det enbart de gamla vanliga papperskalendrarna som gällde. Bakom varje lucka fanns en liten bild, som inte alltid hade samband med julen och på julafton fick vi öppna kalenderns största lucka. Där bakom fanns nästan alltid en bild av Jesusbarnet i krubban. 

När mina barn var små sydde jag korsstygnskalendrar till dem efter mönster från Clara Waever i Köpenhamn.

                   

De har sedan gått i arv till deras barn.

Chokladkalendrar var väldigt populära. Bakom varje lucka fanns en liten chokladfigur, och eftersom det inte var vanligt att få äta godis mitt i veckan så var december en mycket eftertraktad månad. Ett år kom vi på att Peter öppnat alla sina luckor och smaskat i sig chokladen, men varit väldigt noga med att stänga igen luckorna efteråt. Även för vuxna görs det kalendrar med smink, badskum, smycken och allt vad man kan komma på.

I år har jag köpt en kalender till mig själv....en Snällkalender. På baksidan kan man läsa att den innehåller 100% goda gärningar......fri från socker, plast och prylar....alltså en mycket nyttig kalender. Det är Fiends som ger ut den. Kalendern kostar 79 kr men 50 kr går direkt till Friends arbete mot mobbning. Bakom varje lucka kan man läsa ett meddelande som ett barn skrivit om vad man kan göra för att vara snäll.


Här följer några exempel:

Ge beröm till någon som du tycker gjort något bra idag.

Säg något snällt och ge bort en kram.

Fyll en ballong med lappar där du skrivit snälla saker. Blås upp ballongen och ge bort den till en kompis som sen får sticka hål på den. 

För barn behöver inte en vänlig handling vara så invecklad. Det är den vardagliga omtänksamheten som är det viktigaste.27 kommentarer:

 1. En "Snällkalender" låter som en perfekt kalender!
  Trevliga tips från barnen!
  Ha en bra lördag!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Snällkalender är fredens kalender.
  Kalenderriket är stort :-)
  Du har gjort något riktigt bra med att ge oss din kalender!
  Kalendarisk kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Tove! Det finns en uppsjö av olika kalendrar.

   Radera
 3. Mysigt att läsa att dina korsstygnskalenderar gått i arv. Jag hade alltid minst två kalendrar. Den på radio/TV var självklar. Sedan var det mysigt att själv välja en riktigt julig variant. När jag fick chokladkalender var det givetvis lyxigt. Men bitarna var för tunna och smälte för fort i munnen. Peter. Vilken grabb. Undra om det var du eller Göran som kom på det. Givetvis undrar jag hur långt in på december ni upptäckte det och varför. Brukade luckorna annars stå öppna efteråt tro.
  Snällkalender önskade jag att alla människor fick.
  Lördagskram från Visby

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var hans systrar som kom på det. De visste av erfarenhet att han var lite lurig och när de såg att antalet öppnade luckor inte stämde med datumet blev de misstänksamma. Peter hade stängt fler luckor än han behövde för att klara sig undan. Det var ganska tidigt på månaden

   Radera
 4. Jag minns, precis som du, barndomens kalendrar. Var extra lycklig när jag fick en med glitter på minns jag. Brydde mig egentligen inte så mycket om luckorna, mest motivet på framsidan. Dina korsstygnskalendrar är otroligt fina. Tänk så fint med kalendrar som kan gå i arv.
  Snällkalender, det låter väldigt fint.

  Kram och tack för lucka 18

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns också så lyxiga man tyckte de där glitterkalendrarna var.

   Radera
 5. Känner igen det där med dom kalendrarna vi hade med en bild bakom.. Dom du sytt till dina barn är verkligen fina.. Och ja det finns en uppsjö av olika typer av av kalendrar numera och gissa vad min sambo och jag sitter här med varsin chokladkalender ha ha man blir aldrig för vuxen för det.. Ha en fin fjärde advent nu kram Nicki

  SvaraRadera
  Svar
  1. En chokladkalender hade jag inte heller tackat nej till, men ännu bättre hade det varit med en lakritskalender.

   Radera
 6. Så fina adventskalendrar du broderat. Ligger mycket räknade och tid bakom dem. Gillar din snällkalender, får försöka komma ihåg det till nästa år- var man nu köper en sådan?
  Ha en fin lördag just nu håller den bleka decembersolen ett försök till att bryta sig fram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! De var mycket roliga att brodera. Jag beställde Snällkalendern från Apotea.

   Radera
 7. Vilka fina kalendrar du broderade till barnen och så roligt att de finns kvar. I dag finns det ju en uppsjö av olika kalendrar men din snällkalender lätt verkligen som ett mycket bra alternativ. Tänk så fint det vore om alla var snälla mot varandra och visade omtanke. Det kostar så lite och det ger så mycket.

  Kram och god lördag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vara snäll orda inte vas så svårt kan man tycka.

   Radera
 8. Som barn var ju en adventskalender ett måste. Minns de där glittriga som extra fina och åtråvärda. Jag önskar att jag sparat någon. --- Bra tanke med Snällkalender! En sådan borde alla ha!
  Lördagskram från plusgradigt norr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska fortsätta att köpa Snällkalendern, för pengarna går till ett fint ändamål.

   Radera
  2. Glömde skriva om min fina animerade Jacquie Lawson-kalender på nätet. Dessa har jag haft i flera år, tycker de är så fina. I år handlar den om London och dess sevärdheter.

   Radera
 9. Så fint med en snällkalender!
  Själv nöjer jag med en Trisskalender, men det går inget vidare för mig. Men ännu får man väl inte ge upp hoppet.
  Ha en fin lördag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trissklaender tycker jag låter spännande.

   Radera
 10. Förr hade vi ju kalendrar som man följde tillsammans med kalendern på tv, det har man väl inte idag om jag inte missat något.
  Fast en chokladkalender är ju inte fel det förstås ;)
  Många år sedan vi hade en kalender hemma, inga barn i hushållet så då blir det som det blir.

  Ha det bäst nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina barn brukade ha TV:s julkalender och följde med i programmet.

   Radera
 11. Guuuuu så duktig du är! Att göra en korsstygnskalender är ju helt fantastiskt! WOW och så fint att kalendrarna gått i arv till barnbarnen. De är ju rena konstverk.
  Precis som du hade jag bara gamla, hederliga papperskalendrar först. När sedan chokladkalendrarna kom tyckte jag som inte ens gillade/gillar choklad att den smakade hemskt. Så jag hade nog tyckt bättre om dina konstverk:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är roligt när det kan användas av fler generationer. Jag hade aldrig själv någon chokladkalender och bitarna är ganska små....bättre att köpa en hel chokladkaka i stället.

   Radera
 12. Vilken bra kalender du köpt till dig själv. En sådan hade jag också gärna köpt till mig själv. Har dock inte sett någon liknande och heller ingen reklam för den. Å andra sidan kostar ju det pengar som då tas från"Friends" kassa. Men nu vet jag.
  Fantastiska korsstygnskalendrar som du gjort. Imponerande. Och roligt att barnbarnen nu tagit över dem.
  Minns en del kalendrar med glitter som då var extra fina. Men också några med choklad. Tror det blev som för Peter.
  Tack för dagens lucka och fina "flash backs" fick jag.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog ekonomiskt tänk bakom att inte Friends gör reklam för sin kalender, vilket jag tycker hedrar dem. Jag hittade kalendern när jag letade på nätet efter idéer till mina inlägg om fred och snällhet. Glitterkalendrarna var mina favoriter.

   Radera
 13. Som barn hade jag chokladkalender. Therese och Sofie hade både choklad och hem broderad kalender. Fast det tror jag att jag skrivit om tidigare, så det var nog ingen nyhet för dig.
  Men du hade idag, som så många andra dagar en trevlig läsning!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag har inte haft en egen kalender på många år, men nu när jag hittat Snällkalendern ska jag fortsätta med den.

   Radera