fredag 17 december 2021

Lucka 17

Kvinnofrid


Kvinnofrid är en historisk svensk lag som förbjöd överfall och kidnappning av kvinnor. Den är en av fredslagarna som Birger Jarl instiftade och som ingick i Alsnö stadgar från 1280. Lagen syftade särskilt på brudrov. Det fanns en sed där män kidnappade kvinnor som de sedan gifte sig med, och det kunde t.o.m. hända att bruden rövades bort från sitt brudfölje. Ibland var kvinnan med på det som hände, men straffet för  brottet blev ändå detsamma. Antingen dömdes förövaren till döden eller 40 marks böter. På 1770-talet ändrades straffet för våldtäkt till högsta kroppsplikt dvs. 9 gatlopp, 2 år på fästning och förlust av egendom medan kvinnorov fortfarande behöll dödsstraffet. Lagen fanns kvar som ett kapitel i svensk lag fram till 1864 då den försvann. Varför kan man klart undra. Efter år 2000 räknas grov fridskränkning åter som ett våldsbrott men med betydligt mesigare straffpåföljd. 

Gatlopp som förövare kunde dömas till förr innebar att den dömde fick springa med bar överkropp mellan två rader av män försedda med spön eller käppar och ta emot slag av varje person. Hur långt de tvingades springa har jag inte kunnat få fram, men jag undrar om inte det här straffet hade varit ganska så kännbart i dag i stället för kanske böter eller lyxsemester i fängelse. I Indien där det händer titt som tätt att kvinnor blir våldtagna var det en by där ett alldeles utmärkt straff utdömdes. En man som våldtagit många kvinnor dömdes att tvätta alla kläder till kvinnorna i byn. Förhoppningsvis under väldigt lång tid. 

Tydligt är att det i alla tider förekommit våld mot kvinnor. Varför straffen blivit mildare är helt obegripligt.  Kanske inte Metoo-rörelsen hade haft så många offer om någon sett till att ett kännbart straff dömts ut för den här sortens brott. 

16 kommentarer:

 1. Verkligen intressant med tillbakablick på "området" från förr och tänka på hur det är nu!
  Mycket kvarstår!
  Sjuttonde kramen :-)
  ps. skickade gårdagens med cyberduvan. ds

  SvaraRadera
 2. Det är ett stort och viktigt ämne, där det fortfarande finns många områden att bearbeta.
  Fredagskram

  SvaraRadera
 3. Verkligen intressant läsning ... känns som det är dags med hårdare straff igen ...
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att straffen här i Sverige är över lag alldeles för mesiga. Det ska väl kännas som ett straff och inte bara som en tillrättavisning.

   Radera
 4. Med tanke på hur världen ser ut i dag och hur kvinnor kan bli utsatta av våldsamma män så borde självklart straffen skärpas. Tänker på kvinnan i Malmö som sökte hjälp för hon uppfattade maken eller f.d. maken som hotfull. Hon fick nej för att inget hade hänt tidigare och två veckor sedan mördades hon av honom. Något är väldigt fel och Sverige borde ta efter den danska modellen där man väljer att ge kvinnan skydd direkt och utreda därefter. Borde vara en självklarhet men icke i vårt land. Här ska först några barn eller kvinnor behöva dö innan ansvariga får upp ögonen. Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst i detta ämne men ska inte trötta ut dig ;-)

  Kram och god fredag!

  SvaraRadera
 5. Jag hållare helt med dig. Det som hände kvinnan i Malmö är fruktansvärt. Danskarna är mycket klokare. Det gäller klart att vara steget före och inte vänta tills det oundvikliga har hänt. Straffpåföljden måste också ändras rejält så det verkligen avskräcker den här sortens personer att misshandla och döda. Det är så mesigt i Sverige. Ingen vågar stå upp och ha en mening för då är det alltid någon som blir kränkt.

  SvaraRadera
 6. Kvinnofrid för alla verkar vara ouppnåeligt och jag är väldigt tacksam att jag inte har varit utsatt för något våld av vare sig det ena eller det andra slaget.
  Ha en fin fredag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte heller vi kommer att bli av med den här sortens brott.

   Radera
 7. Det börjar sakta men säkert bli lite hårdare straff mot män som på något sätt gör kvinnor illa. Nu har bl.a. samtyckeslagen kommit. Inte en dag för tidigt. Hur ofta och hur lätt det är att tillämpa den lagen låter jag vara osagt, men jag vet en "man"( man inom citationstecken, för jag anser inte att de bör betecknas män....)har fått fängelsestraff för detta.
  Hur hårda straffen ska vara för olika våldsbrott mot kvinnor kan inte jag bedöma, men nog ska det vara ordentligt kännbart.
  Intressant att läsa om hur det har varit förr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också att straffen måste bli hårdare. Man får vara tacksam att det åtminstone döms ut något straff. Det verkar som ekonomisk brottslighet bedöms som allvarligare än våldsbrott. Det kan jag inte förstå.

   Radera
 8. Så bra att du i denna lucka belyser just detta med våld mot kvinnor. INtressant också att få en tillbakablick.
  Finns liksom ingen rim och reson när förövarna får betalt Och straffen idag för våld mot kvinnor är ju extremt mesiga här i landet. Är helt inne på Znogges och din linje.
  Kram och trevlig kväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det säga ofta att allt var bättre förr och i detta fallet kan jag nog hålla med. Straffen för den här sortens brott var bättre förr....kanske inte för förövarna men för offren. Nu är det raka motsatsen.

   Radera
 9. Du kan din historia! Eloge! Håller helt med dig att brott mot kvinnor idag är löjligt låga. Tänker även på hedersrelaterade brott här. Överlag är påföljden för vissa dåd helt löjligt låga i Sverige.
  Raka motsatsen är ju USA, där man kan döma män till över hundra års fängelse för vissa brott. Löjligt högt och ogenomförbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De amerikanska straffen är lika tokiga, men de påminner i varje fall mer om ett straff än vad vi har att erbjuda i Sverige.

   Radera