tisdag 14 december 2021

Lucka 14

Våga vara snäll


 Pelle Svanslös är en mycket snäll och omtänksam katt. Han vill att allt ska vara så rättvist som möjligt och att alla ska vara snälla mot varandra. Författaren till alla böckerna om Pelle är Gösta Knutsson och första boken kom ut 1939. Pelle Svanslös är fortfarande aktuell och han har ett mycket viktigt budskap om snällhet, civilkurage och allas lika värde och inte minst att våga vara snäll. Figurerna i boken har mänskliga förebilder. Pelle är författaren själv och Maja Gräddnos är hans hustru Erna. Måns ska t.ex. ha lånat namnet efter en latinlärare som Gösta inte tyckte om. Annars är han en symbol för elakhet i allmänhet.

Gösta drog gärna in verkliga händelser i böckerna och skrev om dem så de passade in i handlingen.  Böckerna ansågs vara en protest mot den tidens stöd för nazismen som fanns i Sverige både före och under andra världskriget. Han skrev om jakten  på "kisslingar" och spionkatter. Många av kattfigurerna representerar de stereotyper som finns i många småstäder. Böckerna skrevs för barn, men Gösta tänkte att vuxna också kunde läsa dem och fundera ut vilka verkliga personer som gömde sig bakom katterna.

Pelles grundvärderingar om alla människors lika värde har varit en röd tråd i böckerna. Därför har Pelle Svanslös Våga Vara Snäll-stipendium instiftats. Det delas ut den 12 oktober varje år i samband med Gösta Knutssons födelsedag. Priset delades ut första gången 2014 och personer, grupper eller organisationer som på olika sätt har arbetat med att utveckla barns förståelse för allas lika värde kan ansöka om det.

I år vann Haganässkolan i Åstorp priset på 47 600 kr. Haganässkolan är en segregerad skola där 90% av eleverna har ett annat modersmål än svenska och det talas 30 olika språk på skolan. Även om många av barnen är födda och uppväxta i Sverige behöver de hjälp för att bli integrerade. Här har barnen fått lära sig att vara beroende av varandra för att nå målet. I juryns motivering till stipendiet kunde man läsa att det tilldelats skolan för deras sätt att arbeta för att stärka elevernas medmänsklighet, empati, civilkurage och inte minst snällhet. 

För en del av pengarna ska Pelle Svanslösböcker köpas in så att varje elev får en bok med sig hem. Det finns många som nog inte hade mått dåligt av att läsa om Pelle Svanslös och lärt sig om civilkurage, alla människors lika värde och framför allt....... att vara snäll.

28 kommentarer:

 1. Översta bilden är supergullig. Stort GRATTIS till Haganässkolan i din kommun.
  Första boken kom ett speciellt år. Andra världskrigets utbrott. Precis så gör en bra barnboksförfattare. Smyger ut de viktiga budskapen till äldre före detta barn. Jag kommer ihåg Gösta från stunder nära barnradion. Han hade en speciell röst. Snabbt föredrog jag att läsa böckerna själv. Tänk att hans böcker är lika viktiga 2021.
  Kram från en bokslukare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lyssnade också på Gösta när han läste ur sina böcker på radion, och visst hade han en speciell röst som verkligen fångade lyssnarna.

   Radera
 2. Ps. Det blev verkligen en bra TV-kalender också. Flera bra rollinsatser. Björn Kellman i huvudrollen. En klassisk kalender. En av de bästa enligt ett före detta barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig. Den hade jag gärna sett om.

   Radera
 3. Böckerna om Pelle Svanslös är onekligen väldigt dubbelbottnade och djupare än vad man kan tro vid en första anblick. Böcker för barn ja men även för vuxna och böcker med många viktiga budskap. Kalendern vara väldigt bra tyckte jag.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra böcker där alla får tänka till lite extra.

   Radera
 4. Pelle Svanslös ... en gammal favorit som håller än!
  Så roligt med priset till Haganässkolan! Stort Grattis till dem!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en stor bok om Pelle och den började jag faktiskt läsa nu när jag fick veta om att priset gått till en Åstorpsskola.

   Radera
 5. Å nu blev det mjukt och gott inuti .... blev bekant med Pelle Svanslös först nåt år efter sonen kom och vi letade böcker på bibban.
  Den där eviga kampen mellan det goda och det onda.
  Grattis till Haganässkilan!
  Lucka 14 kram :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Tove! Böckerna har ett mycket viktigt tema som gäller även nu efter så många år.

   Radera
 6. Vad kul att du drar upp Pelle Svanslös.. han var min brors absoluta favorit när vi var små.. Jag visste ingenting om det du berättar kul att få veta.. kram..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pelle Svanslös-stipendiet är nog inte så välkänt, tyvärr.

   Radera
 7. Arbetar själv på en sådan skola, fint att läsa här om Pelle svanslös och allt om historien.
  Det hade jag ingen aning om, noterar detta på vår väggkalender och tar med mig till skolan när jag frisknat till här.
  Stort tack för detta, pelle svanslös fick en helt annan innebörd för mig nu.

  Ha det bäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra material att arbeta med för alla skolor.

   Radera
 8. Så häftigt att Pelle Svanslös fortfarande läses av dagens barn. Det är verkligen en riktig klassiker och givetvis fanns böckerna i våra bokhyllor.
  Grattis till Haganässkolan för det fina priset!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 9. Jag har aldrig gilla Pelle Svanslös, pga Måns. Therese och Sofie gillade inte Måns de heller, så därför har vi inte läst Pelle Svanslös så mycket.
  Grattis till Haganässkolan. Har ni mycket invandrare i Åstorp? Här i Linneryd är det inte så många.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har funnits många invandrare här i väldigt många år och det fungerar bra.

   Radera
 10. Att dela ut böcker till eleverna för pengarna är ingen dum idé. Det är ju inte så många "ungar" som läser böcker idag. Stort GRATTIS till Haganässkolan!
  Å visst är det roligt att Pelle Svanslös-böckerna håller än...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycket det var ett bra förslag att ge böcker, för som du säger så är det inte så vanligt i alla hem.

   Radera
 11. Det var längesen jag läste om Pelle.....visst var han julkalender också, men det är nog ett tag sedan, jag hade nog slutat att följa julkalendern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns inte vilket år kalendern visades men jag minns att jag såg den. Den var mycket bra,

   Radera
 12. Superintressant att läsa om älskade Pelle Svanslös!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Pelle var snäll mot alla....en riktigt empatisk figur.

   Radera
 13. Pelle håller än. Och jag blir fortfarande lika förargligt på Måns dumma medlöpare. Lika arg som jag blev för sextio år sedan..

  Grattis till priset! Ett väldigt hedersvärt pris. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Figurerna i boken är riktigt mänskliga.

   Radera
 14. Vad roligt och fint att skolan i Åstorp fick detta stipendium. Stor applåd. Väldigt roligt också att barnen på skolan ska få en Pelle Svanslös bok.
  Pelle Svanslös är jag så förtjust och har "god kontakt" med honom och Maja Gräddnos via barnbarnen i Uppsala. Här har vi gått på flera Pelle Svanslös vandringar. Väldigt trevligt. Och böckerna har jag läst som liten och även barnbarnen. De håller än idag och inte minst budskapet i dem är än viktigare idag.
  Minns också julkalendern där Pelle var med.Så fin.
  Tack för ännu ett fint inlägg.
  Kram!

  SvaraRadera
 15. Låter trevligt med Pelle Svanslös vandringar. Jag härför mig att det finns en staty av Pelle, men jag har kanske fel.

  SvaraRadera