lördag 11 december 2021

Lucka 11

Fredagsmys eller lördagsgodis

En del forskare anser att veckodagen fredag är uppkallad efter Odens hustru Frigg. Andra menar att det är Freja som dagen fått sitt namn efter. Eventuellt var det samma gudinna med olika namn. Freja var krigs-och fruktbarhetsgudinna i nordisk mytologi. Det är inte mycket fredligt som hänger ihop med fredagens namn då, men om man bortser från detta så låter fredagsmys ganska fridsamt. 

Begreppet fredagsmys började bli vanligt på 1990-talet, och år 2006 kom det in i Svenska Akademins ordlista. Det anses som en modern rit, och det gillas av såväl barn som vuxna. Det innebär slutet på arbetsveckan, för de flesta, och då äter man gärna något lättlagat och har lite extra godsaker efteråt. Kvällen är till för att familjen ska samlas och umgås. Mycket vettigt kan jag tycka. Godis, chips och läsk är något som näringsfysiologer tycker att man ska se upp med, men en dag i veckan är kanske ok.


Föregångare till fredagsmys är lördagsgodis. På 1950-och 60-talen blev det ett begrepp. Nu skulle barnen bara äta godis på lördagar i stället för att småäta under veckan. Detta baserades på Medicinalstyrelsens riktlinjer efter resultat från Vipeholmsexperimenten.


Det var en medicinsk undersökning på patienter som vistades på Vipeholms anstalt för utvecklingsstörda i Lund under åren 1945-1955. Tandhälsan var usel i början på 1900-talet. Regeringen försökte införa folktandvård i hela landet men det blev väldigt dyrt. Därför fick Medicinalstyrelsen i uppdrag att göra en undersökning. För detta ändamål behövdes 1000 försökspersoner. På Vipeholms sjukhus fanns omkring 1000 personer som under lång tid åt likadan mat och levde i likadan miljö. Även en del av personalen var med i undersökningen. Alla delades in i olika försöksgrupper. Några fick vitamintillskott eller extra fet mat, andra fick mellan måltiderna äta rikligt med choklad och kola. Det var en mindre grupp som omfattades av kolaförsöken. Dessa kolor var specialgjorda för att finnas kvar länge i munnen. De fick namnet Vipeholmstoffee. När studien avslutades efter nästan 10 år kunde man konstatera att "kolagruppens" tänder var fulla av kariesangrepp. Alla experiment utfördes utan de anhörigas samtycke. 

Resultatet har gagnat odontologin, men trots det tycker jag det var en omänsklig undersökning. Ingen vet hur patienterna själva upplevde det eftersom de aldrig fick eller hade förmågan att berätta hur de kände. 

23 kommentarer:

 1. Detta hade jag aldrig hört om. Inget man basunerar ut direkt!
  Naturligtvis var det helt fel att göra undersökningen. Tror att man skulle kunna dra samma slutsats utan den.
  Undrar hur man gjorde med tandborstning. Och hoppas verkligen att alla fick sina angrepp åtgärdade. Tack för intressant lucka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas också att de fick lagat sina tänder efter försökstiden, och även undre tiden den pågick om det fanns behov för det.

   Radera
 2. intressant och läsvärd lucköppning som alltid!
  Fredagsmys är väldigt mysigt - i alla fall när man har en familj att mysa med.
  Minns att jag läst om de där undersökningarna. Verkligen hemskt för de stackarna som drabbades!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt omänskligt tycker jag att utnyttja människor på det viset.

   Radera
 3. Vilket fruktansvärt experiment.
  Ha en bra lördag!

  SvaraRadera
 4. Lördagsgodis och fredagsmys, välbekant fredligt.
  I går fredagsmys i Nobels anda och idag blir det lite lördagsgodis.
  Den där undersökningen ....grymt i ordets rätta bemärkelse med dagens mått ...
  Lördagskram

  SvaraRadera
 5. Denna undersökning är en stor skandal i svensk historia tycker jag. Försökspersonerna var de svagaste i samhället och en del av dem intagna mot sin vilja.
  Det blev fredagsmys i går och i dag blir det garanterat lite lördagsgodis också. Resten av veckan får det nog bli vatten och bröd ;-)

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. En skandal som det talas väldigt tyst om.

   Radera
 6. Skandalöst att bedriva en sådan undersökning, sådant skulle aldrig göras idag, hoppas jag iallafall.
  Fredagsmys bedrivs inte här hemma hos guldkryckan med hustru men visst äter man lite god mat och kanske tar ett glas vin, eller "en sup och en bit" för undertecknad ibland.

  Ha nu en fin helg och tack för denna historielektion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får ju hoppas att det inte pågår något liknande i våra dagar.

   Radera
 7. Ja, så gick det till. Stackars människor som blev utsatta för försöken. Undrar vad som hände med dem sedan. Om de fick tänderna utdragna och fick löständer i stället? Eller lagade? Eller om de inte ens var värda detta?
  Tror att det hände mycket sorgligt förr, som vi aldrig har fått reda på....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en mycket hemsk människosyn förr. Då var verkligen inte alla människor lika mycket värda.

   Radera
 8. Man begick många övergrepp mot förståndshandikappade på den tiden. Jag inbillar mig att det är annorlunda i dag och att sådant inte förekommer längre, men vem vet.
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om det skulle förekomma nåt sådant idag, så håller det kanske inte på så länge innan någon tar tag i det.

   Radera
 9. Extra intressant att du delade med dig av undersökningen här på Vipeholms sjukhus. Tänk så illa man kunde behandla människor. Hemskt. Och som så ofta var det ingen som tog ansvar för detta. Skandalöst. (Men det fanns mycket då i Sverige som var illa. Inte minst behandlingen av Samer och hur man i Uppsala mätte skallar för att se hur det stod till)
  Ja, detta med fredagsmys och lördagsgodis. Jag var ju med på på och 60-talet men inte direkt att det då i Stockholm talades om lördagsgodis. Eller också missade jag och familjen det. Å andra sidan var det inga frosserier vare sig på lördagar eller i veckorna .
  Kram och trevlig kväll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstigt att det inte blev straff för de som satte igång den här undersökningen.

   Radera
 10. Ytterligare ett inlägg som är helt suverän. Ja, jag vet att jag säger det vara dag, men det är precis som jag känner. Hade aldrig hört talas om Vipeholmstoffee. Grymt att de anhöriga inte tillfrågades, men jag är helt säker på att "försökskaninerna" inte hade det minsta emot att äta lördagsgodis. Det ser man ju på fredagar när mamor/pappor/barnen står framför alla lösgodis och skyfflar "onyttigheter" i olika påsar.
  Ditt fredagsmys med matiga tillbehör faller mig helt i smaken kan jag säga. Gillar ju inte godis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte heller att de som var med i undersökningen misstyckte att de fick äta godis, men de förstod klart inte heller faran av det hela. Det finns så mycket mer än godis som man kan fredagsmysa med.

   Radera
 11. Jag måste prova en gång till om det går att få in en kommentar idag.
  Tänk att både fredagsmys och lördagsgodis hunnit att bli nostalgi. Åren har runnit iväg fort.
  Omänsklig medicin undersökning, som borde varit olaglig, på en grupp som inte kunde göra sig hörd.
  Tandläkare med hål i ekonomin borde låna receptet på Vipeholmstofee.
  Nu håller jag tummarna att det ska bli "Så mycket bättre".
  Kvällskram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såfegt att välja ut den svagaste gruppen i samhället för en sådan undersökning. Det går inte att kalla den för frivillig för de som var med.

   Radera
  2. Mycket fegt. När gick du och la dig i natt? 00:02. Oj med tårar det var i "Så mycket bättre" igår.

   Radera