söndag 2 december 2018

Lucka 2


Gammaldags tomtegröt


Idag är det så enkelt att köpa en rulle risgrynsgröt när som helst på året. Vi har det ibland till lunch. Då rör jag i lite ovispad grädde i gröten och lägger en klick sylt ovanpå. Till jul har jag alltid brukat koka gröten själv eftersom vi är så många. Sen har jag vispat grädde och rört i och kokt saftsås till. Den godaste saftsåsen tycker jag är den som man kokar på fläderbärssaft. Men i fjor fuskade jag faktiskt och köpte färdigkokt gröt och det fungerade lika bra.

Jag har aldrig tyckt det varit något större besvär att koka gröt. Ofta har jag hört att det var så jobbigt för man måste hela tiden passa så inte gröten brändes vid. Jag fick lära av min mor att lägga mynt mellan grytan och spisplattan. Det skulle göra att gröten inte blev bränd. Varför minns jag inte, men det fungerade faktiskt.

Jag minns alla julaftnar hemma hos farmor i hennes kök. Hon lagade all mat från grunden och även om hon levat idag tror jag aldrig hon skulle kommit på tanken att köpa färdigkokt gröt. Enligt henne var det den enklaste sak i världen att göra julgröt. Hon la risgryn, salt och vatten i en stor gryta och lät det koka i ca 10 min. Sen hällde hon på socker och la i en klick smör och och en kanelstång. Mina farföräldrar hade mjölkkor så det var bara till att gå ut i lagår´n och hämta så mycket man behövde. Den mjölken var väldigt fet. Här var det inte tal om någon lättmjölk. I en del recept står det även idag att risgrynsgröt blir bättre och godare om den kokas på gammaldags mjölk. Dessutom är risken för vidbränning mindre eftersom fettet hjälper till där.

När alla ingredienser var i grytan tog farmor bort den från spisen. Sen satte hon den på kökssoffan och virade in den i många filtar. Där fick den sen stå och svälla i flera timmar. Den var precis lagom klar till kvällen när det var dags för oss att äta julmaten. Jag har aldrig ätit godare tomtegröt än den min farmor lagade.

25 kommentarer:

  1. Jag brukar ibland köpa färdig risgrynsgröt, men då är det när jag ska göra risgrynspudding ... enkelt och gott :) Julafton är det ett måste med lite gröt och den ska då helst vara hemmagjord ... och hos oss äts den med kanel och socker, eller sirap och så mjölk förstås.
    Ha en fin första advent!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Risgrynspudding har jag aldrig smakat. Det finns nog många varianter av vad man vill ha till gröten.

      Radera
  2. Gröten man köper är krämig och god, inte alls fet. Jag kokade själv förut, men eftersom jag inte tål fett så kan inte hälla i grädde.Därför köper vi gröten.
    Ha en fin första advent! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min farmor hällde aldrig grädde i gröten, och den var ändå godare än Ris à la Maltan jag gör nu.

      Radera
  3. Köpt gröt på rulle har jag faktiskt aldrig köpt. Jag är ingen grötälskare så jag äter egentligen bara gröt nåfon gång om jag blir bjuden. Då kan jag äta en liten portion.
    Det är inte ofta folk bjuder på gröt.
    Nu verkar gröt var en uppåtgående trend. Men det ska inte vara de traditionella grötarna, utan mera avancerade varienter med en massa "jox" i. Vi får väl se hur
    väl det slår i restaurangerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag jobbade brukade jag äta havregrynsgröt på morgonen, för det var snabblagat och gott. De nya sorternas gröt har jag inte provat.

      Radera
  4. Jag har en s.k. grötkastrull, som består av två delar, tre med locket. En tjockbottnad kastrull som man lägger vatten i och en insatskastrull som man lägger över vattnet och i den förstås den gröt som ska tillredas. Den bästa investering jag någonsin har gjort, tror jag. Aldrig något bränt längre. Före den kom in i mitt liv gjorde jag som din mor lärde dig. Mynt under kastrullen och det fungerade väldigt bra!
    Uffe och jag äter nästan inte gröt alls men när barn och barnbarn kommer på besök så måste det till en hemmagjord risgrynsgröt. Och visst är det gott!
    God fortsättning på dagen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grötkastrull visste jag inte ens att det fanns. Så snillrikt! Jag gillar risgrynsgröt.

      Radera
  5. älskar tomtegröt, gör alltid egen, gärna med fruktkompott till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. dricker bara gammeldags ohomogeniserad mjölk hela året ❤️

      Radera
    2. Jag slutade dricka mjöl för säkert 35 år sen, för jag tycker inte det är gott. Men i stället äter jag fil, yoghurt och ost, så jag får ju i mig det jag behöver ändå.

      Radera
  6. Det känns som jag vandrar in i barndomen som genast flyter upp när jag läser.
    Minns farmors Ris a la Malta mer än själva gröten.
    Min egen gröt, kokar upp riset i vatten med lite salt så där 10 min. Sedan häller jag på helmjölken, ner med temperaturen och så får den stå där och svälla till sig med någon rörning då och då.
    Myntet och aluminiumfolie mellan platta och kastrull kan vara knep. Min farmor sa
    tjockbottnad kastrull är bäst!
    När gröten så är nästan klar då heller jag i vispgrädden flytande så får det godgöra sig en stund till.
    Sedan upp i tallriken, strösocker och kanel på och så smörhålan mitt i.
    Jag dricker vatten till och ja, njuter mer än :-)
    Tänder ett ljus idag, ett för advventen och ett för dig kalendermorsan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Tove! Gröt med smörhåla har jag aldrig smakat. Får kanske testa det nu i jul.

      Radera
  7. Vilka mysiga minnen från din barndom. Vi äter aldrig tomtegröt på julafton utan alltid Ris à la Malta. Den görs på gröt i rulle och serveras med mixade jordgubbar vilket blir så gott.

    Kram och god första advent!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har också alltid Ris a la Malta med antingen saftsås eller jordgubbssylt.

      Radera
  8. Vi äter risgrynsgröt på julafton och på juldagen är den förädlad till ris à la Malta. Bådadera är lika gott tycker jag.
    Igår var jag på Kupan och åt gröt och skinksmörgås - Sååå gott!
    Osötad risgrynsgröt på rulle köper jag någon enstaka gång när jag är lat och vill ha den i färsen till kålpuddning eller kåldolmar.
    Ha en fin första advent!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilket bra tips att ha den i kålpudding. Det har jag aldrig funderat på.

      Radera
  9. Kokar risgrynsgröten själv, har aldrig kommit på tanken att köpa färdig) Kokar upp vatten salt, ris och en klick smör och låter de puttra i ca 10 min. Slår på norsk H-melk som är fetare än den svenska mjölken rör om tills det kokar upp och sen sänker jag värmen till 1:an. Får stå tills den är klar att äta. Har aldrig tänkt på att det är krångligt att koka risgrynsgröt;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Krångligt tycker inte jag heller att det är, men den färdigköpta är inte alls dum.

      Radera
  10. Intressant detta med din farmors sätt att koka julgröt. Det har jag aldrig hört talas om tidigare.
    I mitt föräldrahem gjordes också allt ifrån grunden, allt ifrån att stoppa korv, koka syltor av olika slag till att stöpa ljus. Risgrynsgröten kommer jag inte ihåg som att det var något speciellt, vi fick den även om det inte var jul.
    Rolig grej detta med myntet under kastrullen. Fungerar det också då jag kokar havregrynsgröten? Undrar om jag inte förstör glasspisen då.
    Trevlig 1:a advent.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om det var vidskeplighet som låg bakom myntet på spisen, för jag vet ingen som gör det idag.

      Radera
  11. Filtgröt och att mynt inte bara är mynt. Spännande läsning. Jag skulle kunna tänka mig att din farmor och min mormor hade en del gemensamt. Det verkar lyxigt att kunna gå ut i lagården och hämta färsk mjölk. S hade en sådan barndom och lärde sig att mjölka för hand. Jag hade gärna testat själv.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också provat att mjölka för hand. Det är verkligen inte lätt.

      Radera
  12. Här kokas risgrynsgröt ibland och köps ibland. Händer någon gång per år, inte nödvändigtvis till jul. Jag vispar i lite grädde (eller gräddfil/crème fraiche för att minska fetthalten) och skär ner apelsinklyftor. Mums!
    Ett kopparmynt gör att kontakten mellan plattan och kastrullen minskar och det puttrar på lite lagom. Jag har sparat två gamla, stora femöringar som används då och då när jag vill justera värmen.
    Må gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Creme fraiche i gröten var något nytt för mig.

      Radera