torsdag 6 september 2018

På armlängds avstånd


Jag skaffade mig glasögon för åtskilliga år sen. Efter att ha tänjt armarna så långt det gick så gav jag upp och besökte en optiker. Till en början hade jag bara läsglasögon och det fungerade perfekt till vardags, men på jobb var det väldigt bökigt. När jag skulle hjälpa en elev med något så tittade jag klart ner på det han eller hon höll på med och sen upp på tavlan. Jag glömde varje gång att ta av glasögonen för att kunna se vad som stod framme på tavlan. Till sist köpte jag progressiva glas. Det har jag aldrig ångrat. Jag blev varnad för att det skulle vara så svårt att vänja sig vid dem och att man ibland kunde känna sig lite yr. Det var inget jag besvärades av alls. Kanske hade jag en enorm tur.

När jag senast var hos ögonläkaren fick jag veta att starren inte försämrats nämnvärt på 3 år och det lät bra. Trots det tycker jag att jag ser aningen sämre på långt håll med mina glasögon. Han mätte styrkan på dem och jämförde med syntestet, men ansåg att det skulle räcka med den styrkan jag redan hade. Däremot föreslog han att jag skulle skaffa mig nya läsglasögon, för det var där det största problemet var.

Jag hade sett i många butiker att de sålde läsglasögon väldigt billigt. På ett ställe var det 3 st i samma paket. Det verkade vara en fördel att kunna ha ett par vid datorn, ett par vid TV:n och ett par i köket för att läsa tidningen. Jag visste inte vilken styrka jag behövde utan jag fick själv testa mig fram. Som tur var fanns det provglasögon man kunde låna. Till sist valde jag ut några som jag då tyckte verkade bra. Men nu efter att ha använt dem ett tag tycker jag inte det känns riktigt ok. Jag ska beställa tid hos en optiker i stället och få ett par där styrkan är exakt anpassad för mina ögon. Nu måste jag bara köpa en mojäng och montera på dem så jag kan leta upp dem med hjälp av min mobil. Jag räknar kallt med att jag kommer gömma dem för mig själv många gånger.

14 kommentarer:

 1. Då jag blev i behov av progressiva, så avrådde optikern mig detta, hon ville att jag skulle ha två par, pga min whiplash skada, och det bara vägrade jag. Bara tanken att gå i en affär, och behöva byta glas hela tiden, nä fy.
  I dag hade jag nog inte fått köpa progrissiva eftersom jag har stelopererat två nackkotor pga ett diskbråck.
  Vissa mediciner försämrar synen, kortison är en sådan medicin, och det har jag ätit mycket i höga doser. Jag var bara 39 år då jag fick progressiva glasögon.
  Ha en bra dag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag jobbade var det nödvändigt med progressiva, men nu kan jag nog stå ut med två olika par.

   Radera
 2. Fungerar inte billiga så är det bättre att vända sig till optikern. Att se se bra och rätt är så viktigt.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror jag kommer bli mer nöjd med ett par som är utprovade av ett proffs.

   Radera
 3. Lycka till! Alltid väl när det går att avhjälpa med glasögon. Jag har inte bytt glas på flera år, men det är inte där mitt fel ligger, styrkan är ff OK. Nej, det är synfältet som krymper.
  Ögonen, de är SÅ viktiga! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter inte bra att synfältet krymper.

   Radera
 4. Jag använde linser i många år när jag jobbade, men när jag gick i pension gick jag över till att använda mina progressiva. Med åren blir ögonen lite torra och linserna besvärade mig lite, men de var ju helt otroligt bra när man satt framför datorn 8-17.
  Ha en fin dag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina ögon är också väldigt torra och jag måste ta ögondroppar varje dag.

   Radera
 5. Jag tror att det är bäst att gå till optiker jag också och att få det som är bäst anpassat till ens egen syn. Vi är ju olika också på den fronten. Don efter person. Jag har haft progressiva glasögon i 22 år nu och är väldigt nöjd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste vara bättre med ett par glasögon som en optiker provat ut. Ska beställa tid så snabbt som möjligt.

   Radera
 6. Ja, när inte läsglasögonen räcker till så är det nog bättre att gå till optikern!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror med att det blir det bästa.

   Radera
 7. Jag har läsglasögon lite varstans här hemma + i väskan-
  S....Ja det var mycket gamla saker att se på museet.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller bara att veta var man har lagt dem.

   Radera