måndag 10 september 2018

FågelmatFlera dagar i rad har vi haft besök av den här lille gynnaren. Vi har letat i våra fågelböcker, men inte lyckats hitta någon bild som stämmer in. Mitt hopp står nu till er bloggläsare att ni ska kunna tala om för mig vad det är för en sorts fågel. Först tyckte jag den såg prickig ut, men när jag zoomat in med kameran vet jag inte riktigt vad jag ska kalla mönstret. Det är både prickigt, rutigt och randigt i en sagolik röra. Storleken är ett mellanting mellan pilfink och koltrast. Vi trodde att den kanske var skadad, men efter ett tag flög den iväg utan besvär. Det kändes ändå bra.


I många år har vi haft vårt fågelbord utanför köksfönstret framför diskbänken. Fåglarna har trivts där, för det är mycket höga buskar runt ikring. Det sämsta med den placeringen har varit att vi fått stå upp hela tiden för att få en skymt av dem, i stället för att sitta i lugn och ro och studera dem. När vi nu ändrat om lite i trädgården, tänkte vi flytta på fågelbordet också.


På baksidan växer ett apelträd och speciellt koltrastarna gillar de små frukterna. I närheten av det planerar vi att sätta matstationen nu. Det växer en hög thuja vid sidan och det är väldigt lugnt där. På andra sidan häcken har vi grannar så fåglarna blir inte störda av några bilar eller cyklister.


Den röda kornellen finns också ganska nära och småfåglarna gillar de ljusblå bären. 


Tidigare hade vi en stor aroniabuske som vi grävde upp. Den höll på att ta över en hel rabatt så vi hade inget val. Idag har vi har köpt en ny som vi ska plantera. De svarta aroniabären var rena delikatessen tyckte "flygarna". Det kommer kanske att dröja några år innan det blir någon större skörd, men till dess får de väl kivas om bären.

Det bästa med den här flytten är att Göran och jag kan sitta i våra datarum och titta rakt ut på fågelrestaurangen. Nu blir det mycket enklare att vänta för att få en bra bild. Jag hoppas fåglarna kommer att bli lika nöjda med flytten som vi.

14 kommentarer:

 1. Kan tyvärr inte hjälpa dig med fågeln - om du inte får svar så kan du fråga i gruppen "Vilken fågel" på FB.
  Så bra att ni nu får bättre utsikt över fågelrestaurangen - matgästerna blir säkert nöjda :)
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas de kommer att gilla flytten.

   Radera
 2. Tyvärr är jag helt hopplös när det gäller fåglar och kan inte heller hjälpa dig. Skönt i alla fall att den lille gynnaren kunde flyga!

  Kram och ha en bra start på veckan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi var oroliga för att den var skadad eftersom den satt på samma ställe ganska länge.

   Radera
 3. Det är en göktyta, jag frågade en FB-vän som är en skugsmulle.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för hjälpen. Det är första gången jag sett en sådan fågel.

   Radera
 4. Den fågeln har jag aldrig sett och ser i kommentaren från Lisa i byn att det är en göktyta. Hoppas den trivs och stannar kvar hos er ett tag.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att det kommer lite annorlunda fåglar hit. Den tycks trivas här, för den hoppar fortfarande runt bland rabarberns varje dag.

   Radera
 5. Var tvungen att googla på göktyta. Så intressant, jag kände inte alls till den fågeln tidigare.
  Hmmm... ska du verkligen låta fåglarna få alla aroniabären. Vad jag har hört så ska det ju vara rena rama superbäret! Önskar det fanns en buske i närheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig hört talas om den fågeln tidigare, så det var verkligen spännande. Nejdå, jag plockar bär åt oss själva först, sen får fåglarna ta det som blir över. Det är riktigt gott på filen som variation mot blåbär eller andra bär.

   Radera
 6. Jag har inte sett den fågeln förr.
  Aroniabären har jag plockat och i år blev det sylt.
  S....Sussi är kreativ.Askarna är snyggare i verkligheten.
  Kram!

  SvaraRadera