tisdag 4 september 2018

Hål i marken


Utanför mitt köksfönster ser det ut som ett månlandskap. Efter att jag äntligen fått upp de fyra rötterna återstår nu rejält stora hål. Först måste jag rensa lite runt ikring, för det sticker upp rottrådar kors och tvärs. Sen blir det till att fylla hålen med jord. Inget ska planteras där, för de växter som är kvar står ganska tätt ändå. Vi har jättehöga cypresser ut emot gatan och de bildar en riktig Törnrosahäck. Resultatet har blivit att de höga växterna tagit död på en del mindre, men det är fortfarande tillräckligt med buskar där.


Vår fasa är att Törnrosahäcken ska börja tyna bort och dö. Då måste vi dra upp allt och plantera nytt längs hela tomten på framsidan. Jag minns inte riktigt när vi planterade de växter som står där nu, men jag gissar att det är en 22-23 år sedan. En av våra grannar har höga thujor som är 40 år gamla och fortfarande fina, så chansen finns att vi ska ha samma tur. Det är väldigt skönt med en insynsskyddad trädgård, men den måste var snygg från alla håll. Några bruna och vissna buskar är jag inte intresserad av att gå och titta på. Vi kommer aldrig själv att kunna dra upp den stora häcken, utan då får vi anlita en firma som fixar allt åt oss.


Att klippa ner lövbärande buskar är väldigt effektivt. De två framför altanen är jättefina nu....


....liksom perukbusken, som jag brukar beskära ganska rejält.


Den röda kornellen står på tur till våren, för den är alldeles för stor. Jag köpte den för att jag ville ha röda grenar till mitt pyssel, men ju äldre den blir desto mer vanlig barkfärg blir det på grenarna.


Grannen klippte för några månader sen ner spireahäcken som bildade gräns mellan våra tomter, eftersom den bara bestod av en massa halvdöda grenar.


Den har redan blivit ganska hög och yvig. Ingen av oss hade nog trott att den skulle repa sig och skjuta i höjden så snabbt.

13 kommentarer:

 1. Mycket jobb, men skönt när man är klar och är nöjd med resultatet. Här sliter jag just nu med ett vildvuxet buskage med snöbär ... massor med rotskott och det är inte alls kul.
  Ha en bra dag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner igen det du beskriver. Det är verkligen inget kul, men man är desto nöjdare sen när det är klart.

   Radera
 2. Just av den anledningen tog vi bort vår ginst som verkligen hade sett sina bättre dagar och dessutom störde trollhasseln. Vi klippte ner vår spireahäck för några år sedan. Den bröt nya skott och blev som ny så visst går det.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt när man själv kan förnya växter och inte måste köpa nytt hela tiden.

   Radera
 3. Jag har också en perukbuske ,men har inte klippt ner den så mycket .
  S.....Alltid kul att besöka goda vänner!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill inte att vår ska bli så hög att den går ovanför fönsterkarmen.

   Radera
 4. Vad du jobbar och står i. Hoppas ni har tur med häcken. Jag är också för insynsskyddad trädgård. I alla fall när jag själv bor där. Annars tycker jag tvärtom. ;)
  Tisdagskram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Vi tycker visst likadant. Det är roligt när man kan hålla på och ändra och dona i trädgården utan publik.

   Radera
 5. Beskärning kan verkligen göra under!
  Vår förre vaktmästare var en fena på det. Få se hur den nye hanterar våra buskar och häckar.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte alltid så lätt att veta hur man ska göra. Jag brukar ta hjälp av Google.

   Radera
 6. ja,jisses,vilken energi du har! Hoppas att min återkommer snart så jag kan såga ner en del havtorn, syren o häggmispel.
  Snyggt får ni, det där kan du. Det har jag sett redan tidigare. Lycka till med alla buskar o träd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är förstås jag, Pettas-Karin, som använder Uffes dator ;).

   Radera
  2. Tack! Det känns så skönt för varje moment som blir klart i trädgården. Vi har fint väder så det gäller att passa på. När regnvädersdagarna kommer har jag annat som står på lut. Jag förstod nästan att det var du.

   Radera