fredag 14 september 2018

Jag har blivit fotomodellI varje fall så har jag inspirerat till ett foto. När jag plockade in posten igår så fanns det en liten tidning med från ett byggvaruhus i närheten. Nästan hela tidningen handlade om målning och tapetsering. Förr när man läste om sådana arbeten var det alltid karlar som var fotograferade när de jobbade. Aldrig nånsin såg man en kvinna utföra samma sak, även om jag är helt övertygad om att det var möjligt. Nu är det andra tider. På ett foto står en tjej och målar en vägg med roller. Väggen ska bli grön ser jag, och tjejen är också grön. Hon har färgfläckar i ansiktet, på händerna och kläderna. Vilket jobb de lagt ner för att spöka till henne så.

Det påminner väldigt mycket om hur jag såg ut förr när jag målade. Det är ett minne blott nu. Senast jag målade fick jag inte så mycket som ett stänk på mig, och ändå rollade jag taket i carporten. Normalt sett borde jag ha varit fräknig efter avklarad målning, för jag gick och stirrade upp i taket hela tiden. Tydligen har jag lärt mig att inte ta för mycket färg på rollern eller penseln.

Konstigt nog ser man aldrig någon karl som är nerkladdad med färg i annonserna. Det är nästan så de står i frack och målar för att visa hur proffsiga de är. Sådant tycker jag är förlegat. Det är ingen hemlighet att både män och kvinnor kan göra i stort sett samma slags jobb. Varför måste det konstras till så väldigt? Det är knappast jämställt att visa en nerstänkt, målande tjej. Det visar mer på en förutfattad mening om vad hon kan klara av.


20 kommentarer:

 1. Det finns fortfarande så många stereotypa uppfattningar om vad kvinnor och män kan och ska göra. Herreminje, vi kan ju göra allting om det kommer till kritan. Det är förstås på krafterna det beror många gånger men det är också där som den största skillnaden ligger. Och kvinnor är också starka rent muskelmässigt. Självklart så kan vi väldigt mycket men trots att vi talar om jämställdhet hela tiden så påpekas det fortfarande hur vi ska vara och inte vara. Det tar tid att förändra attityder verkar det som. Kvinnor kan lika mycket som män kan. Ha en fin helg Gunnel, fotomodell! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Det lär nog bli det närmaste ett modelljobb jag kan komma...att vara inspiration. Naturligtvis är det styrkan och inte könet som avgör vad vi klarar av.

   Radera
 2. Det är skrämmande att det fortfarande finns så många stereotypa uppfattningar när det gäller vad män och kvinnor kan göra. Det är irriterande att man ironiserar över kvinnors förmåga. Vi borde ha kommit längre än så tänker jag...

  Kram

  SvaraRadera
 3. Annonsvärlden verkar inte vara mogen för att se oss som människor allihop, utan delar upp oss könsvis.
  Undrar hur länge till det kommer att ta innan vi ses som likvärdiga. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Otroligt att stenålderstankarna biter sig kvar så länge.

   Radera
 4. självklar så kladdar karlarna ner sig lika mycket som kvinnorna!
  S...Jag kommer inte ihåg vilket tyg jag har .Undrar om inte dom som säljer glas till uterum kan svara på vilket tyg man ska ha.
  Jag är nöjd med tyget det håller sol och lite kyla ute.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan irritera mig på förutfattade meningar.

   Radera
 5. Självklart kan även vi kvinnor måla... :)
  Kram och trevlig fredag

  SvaraRadera
 6. Tydligen är det mest karlar som gör dessa annonser.
  Skärpning verkligen.
  (Jag trodde att du hade blivit fotomodell, titeln lurade mig).
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag tror aldrig jag får ett sånt erbjudande nån gång. Det är med all säkerhet en karl som är upphov till den annonsen.

   Radera
 7. Det har jag inte tänkt på - att det bara är målande kvinnor som visas nedkladdade med färg, men vid närmare eftertanke måste jag medge att du nog har rätt. Det får vi ta med Jämställdhetsmyndigheten, så kan det ju inte få vara!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 8. Min yngsta dotter - Mirren - är en fena på att tapetsera och måla. Hon har själv tapetserat två lägenheter, två villor, ett sommarställe och nu sist har hon målat och tapetserat familjens stora sekelskiftes(?)lägenhet i Vasastan. Med gammaldags takhöjd. Jag är djupt imponerad över att hon gjort det utan hjälp. Så visst kan kvinnor också.

  Jag tycker du är jätteduktig som har målat ett tak - det är väl det jobbigaste av allt, antar jag. Själv målar jag helst bara på kanvas. Men jag har faktiskt målat om trädgårdsstolarnas armstöd och karmar :-).
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte svårt att måla tak....man blir bara lite stel i nacken. Dina tavlor är mycket vackra så jag tycker du ska vara fullt nöjd med din målningsskicklighet.

   Radera
 9. Bilden av vad som är kvinnligt kontra manligt håller på att omvärderas. Men det går sakta inom många områden. Måla, ja, det har kvinnor nog kunnat gjort i alla tider. När det handlat om möbler, så har det nog varit övervägande kvinnor, tror jag!

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du nog rätt i. Det är nog mer stora ytor som tak, golv och väggar som karlar har sysslat med. Det är definitivt mycket svårare att måla möbler.

   Radera
 10. Sist jag målade så använde jag färgspruta. Mycket smidigt ;)
  Innan det var det jag som målade det mesta av huset. Min sambo gjorde andra saker..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra när man kan hjälpas åt inom alla områden.

   Radera