tisdag 11 september 2018

Jag skäms..... över att bo i Åstorp. Det är första gången sen jag flyttade hit för 50 år sen som jag känner det så. Orsaken är naturligtvis valresultatet. Socialdemokraterna blev fortfarande största partiet, men på andra plats kom SD. Fruktansvärt! Partiet har fått många fler röster i detta valet än förra och det är för mig helt obegripligt. Inte trodde jag väl i min vildaste fantasi att det fanns så många invånare i Åstorp med en sådan skev människosyn. Är det något som det här partiet står för så är det främlingsfientlighet. Vart tog medmänsklighet och alla människors lika värde vägen?

I många andra skånska kommuner har det här partiet gått framåt och Skåne har alltid varit ett fäste för nazismen, så det är kanske inte så underligt. Som jag har förstått det så är det mest ungdomar som lockats av deras politik. Jag tillhör den generation där mina föräldrar upplevde kriget. Själv föddes jag dagen före atombomben fälldes över Hiroshima och när jag gick i skolan läste vi ingående om andra världskriget och alla dess fasor. Snart finns det inte många kvar som kan berätta om hur det var i koncentrationslägren och då är det lättare för alla som vill nonchalera och påstå att de aldrig funnits.

Jag var naiv och trodde aldrig att så många skulle rösta på ett sådant helt onödigt parti, men ingen trodde väl heller att Trump skulle bli president i USA. Världen är upp och ner. Förhoppningsvis blir detta bara en parentes i Åstorps politiska historia......även om det blir en alldeles för lång parentes.

16 kommentarer:

 1. SD har blivit ett missnöjesparti och den enda anledningen till att folk röstar på dem är invandringspolitiken.Jag tror inte det är många som har läst deras partiprogram vilket är skrämmande. Tyvärr blev jag inte förvånad över resultatet. Det har varit en hel del problematik kring invandringen och integrationsfrågan just i Malmöområdet. Så länge politikerna inte riktigt vågar diskutera frågan så röstar tyvärr många som de gör och SD får vatten på sin kvarn. Suck säger jag bara... Det värsta är att med tanke på deras resultat är det svårt att bortse från dem och i många regeringar i andra länder finns det med högerpopulistiska partier. Ja, hur ska det gå?

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk om övriga partier släppt lite på prestigen och samarbetat mot SD.

   Radera
 2. Jag kan tänka mig att många röstar på SD för att det är så stor invandring, och missmöje här i Sverige. Vi har inte resurser att ta hand om alla invandrare, och jag lider med dessa flyktingar, att behöva fly sitt land, komma till Sverige, sen den eviga väntan, att inte veta om de får stanna eller inte. Det finns inte med på min karta att rösta på SD.
  Jag önskar att det fanns ett parti som verkligen är måna om pensionärer, och sjukpensionärer. Jag som sjukpensionär klarar mig inte ekonomiskt själv, tur att jag har min man. Massor med mediciner, många sjukbesök och sjukresor, min inkomst räcker inte långt.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många och stora problem i Sverige.

   Radera
 3. Hoppas verkligen det bara blir en parentes med deras alltmer utbredda makt i vårt land! Även här har de ökat oroande - i Finspång är de också det näst största partiet ... skrämmande!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är riktigt skrämmande. Kan inte tänka mig en värre mardröm.

   Radera
 4. Bara jag får mer i pension och mindre skatt, så är jag nöjd ;) Jag skämtar förstås, för det fungerar inte så.
  När jag rört mig ute i samhället har jag hört många missnöjda röster och att de skulle då rösta på SD.
  Vi får se vad slutresultatet blir, det känns väldigt gungigt.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill också ha mer i pension och mindre skatt. Jag undrar om de som röstat på SD verkligen har satt sig in i hur det kan bli.

   Radera
 5. Jag såg i tv att det är väldigt många socialdemokrater som gett sina röster till SD. Måste de ta ett så stort språng om de är missnöjda. Kunde de inte ha hoppat måttligt och landat någonstans mittemellan. Tyvärr tror jag att partierna snart måste samarbeta med SD och det kanske de borde. Få lite pli på dem och lära dem vad demokrati innebär. Ja, ja...... Suck!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror tyvärr inte det blir så lätt att undervisa SD om demokrati.

   Radera
 6. Bra att ni har Rasmus som hjälper er!

  Kram

  SvaraRadera
 7. Ja, det är fruktansvärt. Jag tror att det nu gäller för oss som inte röstat på sd att verkligen inte vara tysta när sd-arna gapar. Vi måste framföra vår åsikt och i realiteten visa empati och människokärlek mot de utsatta. Lära känna en flykting, hjälpa till med språkinlärning, säga hej vid möten. Visa att vi finns...
  Förutom flyktingsynen så har ju sd också andra konstiga tankar, t.ex. om klimatet och kvinnosynen, bara för att nämna några.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar om de har någon vettig tanke över huvud taget. I så fall har de snott den från något annat parti.

   Radera
 8. Vi hade det ungefär likadant i senaste val i Finland. Inte på Åland, vi har eget val här. I Finland kom ett liknande stort parti in i riksdagen men demokratin är som den är. Det fina i kråksången är i alla fall att man inte stängde dem utanför utan tog in dem i regeringen. Ett bra drag har det visat sig, för de har inte kunnat föra sin politik på det sätt som de skulle ha gjort om de stått utanför och i opposition. Ibland är det bättre att ta tjuren vid hornen än att låta bli.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som det fungerat bra. Hoppas det löser sig till det bästa här med.

   Radera