fredag 21 november 2014

TV-kalendern


Snart börjar ett TV-program som många förutsätter ska vara något som får om inte alla så åtminstone många att gå i taket....nämligen Adventskalendern. Första gången vi kunde se ett adventskalenderprogram på TV var 1960 och då hette det Titteliture. Det startade redan i november eftersom första advent inföll då precis som det gör i år. TV visades inte på onsdagar så det blev ändå 24 program. Det enda jag minns av det programmet är den lilla flickan med sin tomteluva på huvudet. Handlingen har jag helt glömt bort och jag minns inte heller vilken reaktion programmet fick.

I 54 år har den här "serien" gått och när jag tittade på listan så kände jag igen ovanligt många av dem. Så länge mina egna barn tittade på programmen var jag också mer aktiv, sen blev det lite mer sporadiskt. En del program har anmälts till Granskningsnämnden för att ha innehållit svordomar, vandalism och ockultism. Verkar som helt vanliga TV-program, som barn kan titta på vilken dag som helst. Kalendern ska passa barn från fyra år och upp i tonåren. Det kan bli ganska knepigt. En lösning hade kanske varit att göra en speciell kalender för mindre barn och en som intresserade de lite större. Jag förstår att det aldrig kommer att bli så eftersom det blir för dyrt.

Visst är det bra att människor reagerar och bekymrar sig om barnens väl och ve. Nu är det nog inte helt ovanligt att tonåringar sitter och tittar på Paradise Hotel, Big Brother, Andar finns dom? och allt vad de heter. I jämförelse med de programmen är julkalendern säkerligen ganska tam.

30 kommentarer:

 1. det är mycket skit som tv sänder, som Paradise Hotel, Big Brother som jag inte ens tittar på samt det där med hollywoodfruarna, m m !

  jag minns inte Tittelituren, men jag har också följt med julkalendern med mina barn under åren dom var små, tyckte mycket om Teskedgumman ! men nu tittar mina barn julkalendern med sina egna ungar !
  vad tiden går !!

  ha det gott, kram !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en del kalendrar som jag gillat mer än andra.

   Radera
 2. Ja, det finns mycket konstiga program som man inte begriper sig på. Jag har också tittat på julkalendern när Max växte upp. En del var väldigt spännande och trevliga, medan andra inte alls handlade om julen överhuvudtaget. Och årets julkalender ska tydligen inte heller förknippas med snö och vinter. Läste att den är inspelad vid medelhavet??
  Kram och trevlig fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska bli spännande att se om denna kalender retar upp någon.

   Radera
 3. Det finns många konstiga program.Det är nog svårt att gära ett program som fyraåringar och tonåringar tittsr på........................................Du..............Jag ligger i hårdträning! :-) Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite väl stor åldersskillnad för att enkelt hitta något gemensamt intresseområde.

   Radera
 4. Visst minns man jättemånga julkalendrar. Jag ser dem inte längre, men litet utanför blir man då. Man ska ha litet hum om vad det handlar om. Som du skriver - hur skulle samma program attrahera både 4- och 14-åringar. Jag läste om årets att det har litet pirattema.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter spännande. Blir kanske populärt hos de större barnen.

   Radera
 5. Hej Gunnel och tack för dina kommentarer hos mig (alltid).
  Vi varit utan tele -dator över en vecka, mkt frustrerande, men åter idag, som tur för dem . . . .
  Nu har jag många bloggar att läsa ifatt, jag är ju alltid intresserad av vad som sker hos er alla.
  Du har jämt så häftiga bilder och intressanta inlägg, som just detta med adventskalendrar.
  Vi fick inte Tv förrän våren 1961, (min mor var sjuk i cancer många år, dog i april -61)
  Det kunde jag och systern behöva, men fortfarande var det många som ingen Tv hade då.
  Jag har tittat på många adventskalendrar tillsammans med barn - barnbarn, men de ssista åren har det blivit sämre med detta. Hoppas den blir kul för barnen i år.
  Ha de så bra, kram/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte klokt vad man är beroende av en dator idag. Men allt sker ju nästan via nätet så man är nästan tvungen att ha en uppkoppling. Skönt att du är igång igen. Jag tittar nån gång då och då på kalendrarna bara för att jag är nyfiken på vad det är som en del klagar på.

   Radera
 6. 1960 hade vi inte tv, så Titteliture missade vi, men på våren -62 fick vi överta en begagnad apparat av Åkes bror när han och hans fru flyttade. Så sedan dess har jag hängt med i julkalendrarna. En del har varit riktigt bra och sevärda kanske mer för vuxna än för barn, andra har varit mindre intressanta. I år blir det ingen vinter och ingen snö i kalendern, hur ska det nu gå?? Vi får väl se!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen vinter och ingen snö...det låter som här i Skåne.

   Radera
 7. Adventskalendern var kul när man själv var barn - och när våra barn var små. Nu får jag erkänna att den intresserar mig måttligt. Fasligt så tråkig man blir när man blivit stor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ändrar sig när barnbarnen kommer.

   Radera
 8. Tror nog att julkalendern var mer välgjord förr.
  De jag tyckte bäst om var Teskedsgumman, Herkules Jonssons storverk, Trolltider och Stjärnhuset. Har sett flera andra men de var litet mer ointressanta.
  Barn och ungdomar tittar väl på massor med annat skräp nuförtiden så julkalendern borde väl vara väldigt oskyldig tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också de kalendrar du räknar upp. Teskedsgumman är nog i särklass populärast.

   Radera
 9. De tidigare adventskalendrarna var mera som skolteatern kunde kännas, levande, nära och kittlande på något sätt men även vissa i dagens läge kan vara riktigt bra.
  Tycker tant Karin som gärna ser adventskalendern
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även de kalendrar som får dålig kritik är inte helt dåliga. Det finns alltid ljuspunkter.

   Radera
 10. Där fick jag lära mig något nytt. Ingen TV på onsdagarna. Kanske något att ta upp igen. :) Vänta lite. Jag vill inte missa bönderna. Vilka minnen jag har från olika kalendrar. En del suveräna. Andra magplask. Ibland var det stressigt att hinna med frukost och annat så barnen kunde åka direkt till skolan efter programmet. För egen del håller jag Teskedsgumman som nummet ett. Helgkram Bosse Lidén

  SvaraRadera
  Svar
  1. Teskedsgumman är nog svår att överträffa. En TV-fri kväll är säkert lättare att hålla ifall det inte visas några program då, men då hade väl alla andra IT-prylar gått varma i stället.

   Radera
 11. Den kalendern kommer jag inte ihåg. :) Teskedsgumman kollade jag med töserna, Nu tycker jag att adventskalendern inte är bra och hutlöst dyra är dom oxå
  Ett minne från barndomen när man gick till Lanthandeln och fick välja en advetskalender, fanns så fina med glitter, jag valde alltid en kalender med glitter.

  Funderar på att sy en väska som man kan ha stickning i. Men innan jag kommer till skott och syr har jag säkert kommit på något annat. Visar när jag sytt.

  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har haft min stickning i en korg tidigare, men garnet fastnade alltid. Jag fick en stickväska i present av min dotter och det är betydligt bättre. Ska bli kul att se hur din ser ut.

   Radera
 12. Det har hunnits med en del julkalendrar genom åren... Titteliture minns jag inte... men många andra. Undrar vad det ska handla om i år... blir nog till att smygtitta lite :)
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man måste titta någon gång så man vet vad den handlar om.

   Radera
 13. Jag kommer ihåg hur roligt det var med kalendrarna och att klistra fast märkena på dem. Teskedsgumman är den enda kalendern som jag minns riktigt tydligt. Varför var det inte TV på onsdagarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det minns jag faktiskt inte. Det fanns inte det utbudet av program som vi är vana vid. Barnprogrammen var på kvällen en kort stund och inte som nu hela dagen.

   Radera
 14. Jag, kollar varje år något avsnitt av julkalendern, trots min ålder, men det blir som regel bara en gång. Jag tycker det ska handla om julen, fast det är väl inte så lätt att få till det varje år. Men julkalendern är nog ett av de mest omdiskuterade tv-programmen. Något som alla barn ser fram emot.
  Ha det gott /Finas mammis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig om att det hade passat bra ifall kalendern alltid handlade om jul och julförberedelser. Det heter ju Julkalender.

   Radera
 15. Jag tror aldrig jag har sett en enda julkalender. Den inföll ju alltid mitt i matlagningen och när barnen var små var det en utmärkt barnvakt.
  Kram från Ingrid som önskar dig en skön fortsättning på helgen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar alltid se några program varje år.

   Radera