torsdag 27 november 2014

Inlånat från USAJag läste i tidningen idag om Thanksgiving. Det är en amerikansk högtid som firas fjärde torsdagen i november. Först och främst firar man den för att tacka för skörden, men även till minne av den grupp puritanska pilgrimer som med skeppet Mayflower år 1620 kom till det som sen skulle bli USA. Otaliga filmer och TV-serier har visat Thanksgivingfirandet. Det är lika stort som vårt julfirande och en riktig "äthelg". Här i Sverige är många inspirerade av amerikansk kultur och tradition. Halloweenhelgen blir större för vart år som går och har blivit den stora maskeradhelgen. Det är sällsynt att få se en påskkäring idag, men monster och annat hemskt träffar man alltid på till Halloween. Lite konstigt är det att bara amerikanska helger blir så populära här. Vi har många invandrare från olika länder i världen, men jag kan inte komma på någon av deras firarhelger som vi har tagit till oss.

Traditioner som kretsar kring mat har lätt för att bli omtyckta, så nu säljs det kalkoner i massor. Hos Ingelsta kalkon sker 70-80 % av försäljningen under oktober, november och december. Jag har firat en riktig amerikansk Thanksgiving för två år sedan. Då var vi i Dallas för att vara med på Daniels dop. Anne, min sonhustru, hade köpt en kalkon på 12 kg!!!! En sån bjässe hade jag aldrig kunnat få in i min ugn. Hon var uppe tidigt på morgonen och satte in den och sen höll hon på att laga mat nästan hela dagen. Vi blev bjudna på mos på butternutpumpa som hon smaksatt med farin, vanligt potatismos, bakad sötpotatis, majskolvar och en gryta på gröna bönor som var otroligt god. I stället för sås serverades sky. Chefen på Ingelsta föreslog brun sås och potatis till kalkonen, men där måste jag protestera. För det första tycker jag inte om vanlig kokt potatis och man måste inte ha brun sås till allting.

Till efterrätt gjorde hon två pajer; en pecannötpaj och en pumpapaj. Det vattnas i munnen på mig bara jag tänker på det. Anne skrev upp alla recept till mig, men än har jag inte lagat något efter dem. Jag tror jag väntar till nästa gång hon kommer hit på besök. Hon är alldeles säkert mycket bättre på att laga de här rätterna än vad jag är.

Det skulle var roligt att veta om det finns något land i världen som importerat en svensk firarhelg som t.ex. Midsommar med dans kring Midsommarstången eller Luciafirande med Lucia, tärnor, pepparkaksgubbar och tomtar i en lång rad.

18 kommentarer:

 1. Jag kan förstå att det vattnades i munnen på dej ,för det gjorde det på mej..................................Det var inte vår ordinarie person vi brukar ha på banken Men hon var duktig hon också! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var mycket gott allt som Anne lagade.

   Radera
 2. Oj vad mycket gott som är uppdukat på det bordet....Ser väldigt inbjudande ut att slå sig ner där och ta för sig av allt det goda :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var jättegott. Det kan jag tänka mig att göra fler gånger.

   Radera
 3. Roligt att ätas andras mat, tycker jag. 12 kg fågel är litet att tillaga. Jag vet inte hur de tillbehören smakar som din sonhustru lagar, men är säkert gott.
  Vi får ju ofta kalkon, ankor och gäss från våra vänner i Skåne. Känns så lyxigt. Vi har inte fått en så stor, men de berättade själva att de ibland hade de som vägde 18 kg. Då de berättade det, vägde vårt barnbarn just 18 kg. Så jag kan tänka vilken bjässe det var.
  Äts inte en del svensk mat i svenskbygderna i USA? Annars vet jag inte. Ett år var vi i Thailand över Lucia och då var det luciatåg på stranden, men det var ju svenska turister. Och det var ju inte mat, mer än pepparkakor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Dallas finns en del svenskar och då har de svenskt firande som Midsommar t.ex. Men det är ingen stor helg som hela landet firar. I Sverige är vi kanske lite mer lättpåverkade. Jag tycker det är kul med lite blandning, men det finns mer än USA som vi kunde tagit intryck av. Och våra egna svenska helger ska vi fortsätta fira, tycker jag.

   Radera
 4. Inte tänkte jag på att det är Thanksgiving idag.
  Då är det bara att plocka fram kalkonen!

  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får nog springa ifatt en först, för jag har ingen i frysen.

   Radera
 5. Måste protestera lite... Det är inte första gången någon påstår att midsommar är en svensk tradition, i Finland firar man det minst lika mycket om inte mer! Okej, nu har vi ju hört ihop i ett antal hundra år, så det är nog därför. Lucia firas ju också, dock mer av finlandssvenskarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra. Midsommar firas i Danmark med men där kallas det väl för Sankt Hans har jag för mig. Våra länder ligger ju relativt nära, så det är kanske inte så konstigt att vi har samma sorts firande.

   Radera
 6. Spännande med andra änders mat tycker jag. Har i år testat att laga pumpasoppa på butternutpumpa. Riktigt gott. blir lite sugen på att testa om det går att odla här i norr. Kanske i växthuset?
  Kalkon är riktigt gott att grilla. Brun sås och kokt potatis till? Näe!! Kokt potatis är inte min grej heller.
  Jag tycker vi ska vara rädda om våra gamla Svenska traditioner så de inte försvinner!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också vi ska fira våra gamla helger så de inte glöms bort.

   Radera
 7. Åååååååh, jag sitter här och har 45 minuter till fredagens räkmacka. Nu rinner snålvattnet. Kalkon, kalkon, kalkon. Och pekannötspaj. När jag bodde i Texas så hade min familj ett pekannötsträd som växte genom ett hål i verandadäcket och spred sin krona över taket. Det var så häftigt med alla små ploppande ljud när nötterna trillade ner. Älskar pekannötter. Mmm ...

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pajen var verkligen god. Låter spännande att du har bott i Texas.

   Radera
 8. Spännande och intressant med olika länders mattraditioner... blir riktigt hungrig när jag läser din beskrivning :)
  Ändå känns det viktigare att behålla våra svenska traditioner kring helgerna, än att importera utländska...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig att jag vill hellre att vi värnar om våra egna högtider så de blir kvar.

   Radera
 9. Jättefin blogg Gunnel..

  Ja jag ser också fram emot julfirandet och alla förberedelser dom är ju halva nöjet.. Tack för titten ha en fin advent och kom snart tillbaka..

  Kram Nicki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hela december är en förberedelsemånad.

   Radera