fredag 7 november 2014

Baka, baka liten kaka


Jag har länge tyckt att det är väldigt mycket matprogram på TV; både mat och bakprogram. Det är så konstigt för så fort något blir populärt så ska det visas massvis av likadana program dag ut och dag in i alla kanalerna. Jag kan förstå att de olika kanalerna tävlar om tittarna, men när samma kanal har en programtablå som liknar en restaurangmeny då har det gått för långt.

Igår visade 7:an först ett program med Jamie och jag gillar honom, för han konstrar inte till allting. Direkt efter var det Hela England bakar, Hela kändisSverige bakar och Hela USA bakar. Då blir man ganska mätt. Det hade absolut inte skadat med lite variation. Nog finns det annat att göra program om än bakning. I varje fall behöver man väl knappast ägna en hel kväll åt samma tema. Nu hölls spisen varm i 3 1/2 timme.

Givetvis behöver man inte titta på alla programmen och det gör jag inte heller, men jag skulle gärna vilja vikariera som programbestämmare nån gång. Fast då är det säkert någon som hade blivit besviken på mina val. Matprogram är inte helt fel, men det kunde varit ett annat upplägg på dem, enligt mitt sätt att se. Varför inte köra en serie program med 5:2 dieten, en serie med LCHF och Viktväktarna kunde också fått en egen serie. Det finns säkert fler typer av dieter som hade platsat. Det spelar väl ingen roll att det blir inbakad reklam. Då kanske vi kunde sluppit reklampauserna i stället.

Något som jag saknar är program som tar upp gamla ofta bortglömda hantverk. Tänk så kul för alla åldrar att få lära sig mer om det. De äldre kunde då le igenkännande och de yngre kanske blev intresserade och började lära sig något av hantverken, så de fortsätter att leva kvar. UR visar många bra program, men det är alldeles för snävt utbud.

Något som jag definitivt inte valt att visa är Skuldfällan, Arga snickaren, Arga kocken, Arga vad som helst och alla andra dokusåpor som Big Brother, Paradise hotel och fruar från överalltifrån. De här programmen är nog mest intressanta för de som medverkar och deras anhöriga kanske.

Smaken är som sagt olika och jag hade antagligen blivit nerröstad om jag framfört mina önskemål. Men det är väl tillåtet att fantisera lite?


34 kommentarer:

 1. Jag håller med dig! Och några av dina sistnämnda program har jag aldrig ens tittat på och skulle inte få för mig att göra det heller :)
  Kram och trevlig fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det räcker mer än väl och se reklamen för dokusåporna för att man ska avstå dem helt.

   Radera
 2. Kul att vi har lite samma koncept på bloggen denna gång, bara det att du
  fastnat i bakprogram som jag fort bläddrat förbi,
  och jag snöade in på just Paradise hotel för att jag skrattade så gott en stund,
  och då var jag ju tvunget kolla vad jag skrattade åt eftersom jag tänkte att jag hade missat
  en hel massa avsnitt.
  Hade jag det ???
  Kolla min blogg (lite fiske...)

  Baka brukar jag gilla och gillar i liten skala, eftersom jag vet att vi inte bör äta så mycket av det goda.
  Men saffransbullar måste jag få ihopa några iallafall.
  Och pepparkakor bakar jag med våra barnbarn det är kul.
  Och den fina LillaMy kakburken jag köpte i Finland, är fortfarande alldeles tom ????

  Ha en finfin fredag.

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också att baka...och inte minst att smaka på det färdiga resultatet. Men jag tycker det är lite långtråkigt att bara titta på en massa spring hit och dit. Dessutom missar jag både doften och smaken. Bättre att ta tag i bakningen själv.

   Radera
 3. Jag håller med om att det är mat- och bakprogram överallt. Förut har det varit inredningsprogram i alla former. Och nu är det syprogram tom i Go´kväll syr dom. Det tokigaste känns Städprogram, som tydligen ska börja.
  För att inte tala om Lyxfällan, när de renoverat tokigt eller inte alls. Och det olustiga i de programmen är det fullspäckat med reklam om spel!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Syprogrammen trodde jag skulle vara intressanta, men det tycker jag inte alls att de är. Städprogram kommer jag att bannlysa helt.

   Radera
 4. Oh nej, inte får vi plats med bilen. Och cyklarna fick åka upp i taket.
  Jag tycker att Hela Sverige... är OK, men det andra är inte alls roligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte följt något av programmen, för jag tycker de verkar så lika.

   Radera
 5. Håller med dej! Jag har inte sjuan ,så jag slipper se en hel del. Jamie Tycker jag också om. .................................. OK Jag kan vara lite busig :-) men bara lite! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han lagar ofta mat som är enkel så att även barn klarar av det.

   Radera
 6. Hejsan Gunnel !

  Du har alldeles rätt, usch och tvi vale, för den som bestämmer teveprogrammen, de tänker vaken på de yngre eller oss lite till åren komna.

  Ser mindre och mindre på teve, har några få program jag alltid ser, mina serier. Mer och mer dokumentärer,fakta program.

  Älskar trädgårdsprogram, men till och med där lagar de mat.
  Nu har även jag böörjat med det och tråkar ut mina fb-vänner med det.
  I somras körde jag med sallader i 8 veckor.

  Hoppas allt är bra med dig, maken och barnbarnen och Santoz

  Kram Mi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också att trädgårdsprogram är kul. Man får alltid lite nya ideér.

   Radera
 7. Min granne håller på att installera nytt kök och maken tror att de kommer att hamna i programmet Lyxfällan i P3 innan köket är klart. DÅ ska jag se det programmet i alla fall!
  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch, så hemskt! Är det inte bättre att tänka efter innan man ger sig i kast med saker man måste veta att man inte har råd med. Hoppas att han skämtade när han sa det.

   Radera
 8. Jag instämmer i att det är många program på samma tema. Skrattade lite i går när jag såg att Hela England bakar följdes av en svensk variant som följdes av en amerikansk. Själv är jag väldigt förtjust i den engelska och förfasar mig gärna över alla russin och torkade apelsinbitar som åker ner i smeten. Dessutom brukar deltagarna vara så mysiga. Den svenska varianten står jag däremot inte ut med.

  Hoppas att du får en riktigt fin helg!
  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser aldrig färdigt något av programmen. När det blir reklampaus brukar jag se om jag hittar nåt annat program som verkar intressantare.

   Radera
 9. Gamla hantverk, en bra idé! Sänd in den till TV. Jag skulle gärna titta på det, tror det är vi som har några år på nacken. Väldigt få av den unga generationen skulle titta på det... tror jag. Tänk bara att visa hur man slår med lie. Det är inte många som kan det längre! Det kan väl få räknas in som hantverk...

  SvaraRadera
 10. Det tycker jag absolut att det kan göra. Det finns vissa ställen här i närheten där allmänheten bjuds in att delta när det ska slås med lie. Det brukar vara välbesökt.

  SvaraRadera
 11. Du har inte bara en poäng i det här inlägget utan många. Det är för mycket av allt matlagande, bakande osv. Mästerkockar hit och mästerkockar dit. Tur att man inte behöver se på allt men liksom du tycker jag att det är väldigt enahanda och också styrt. Själv vill jag gärna se mera naturprogram, men skulle också se mera hantverksprogram. Dokumentärer är också intressanta och gärna någon rolig film som man kan skratta åt. Nu är de flesta filmerna, såporna så fulla av våld och action så det inte liknar någonting. Visst är det spartider och jag antar att tv-bolaget tar in vad som är bäst för deras plånbok, men det får gärna vara ett bredare utbud som kunde passa allas smak och tycke. Nu är det enahanda
  Ha en skön helg Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många program man önskar att man fick se. Djur och naturprogram är alltid intressant. Visst behöver vi få skratta lite också ibland. En del humorprogram förstår jag mig inte alls på. Det skickas ut så mycket enkäter om allt mellan himmel och jord. Varför inte en om vad slags TV-program vi vill se? Den undersökningen hade jag definitivt svarat på direkt.

   Radera
 12. Är ju ingen större tv-tittare är för mycket shitprogram som inte jag gillar.
  Skulle oxå vilja se program om hantverk
  Lite pillrigt var det att göra kombinerade bandet men jag ger inte upp.
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns speciella sportkanaler i massor. Varför inte ha renodlade hobby och hantverkskanaler?

   Radera
 13. Oj vad jag håller med dig i det du skriver.
  Nåt som jag ser ÄR "Halv åtta hos mig" och "Hollywoddfruar". Kan inte missa deras stora lyxproblem haha.
  Må så gott och ikväll är det " så mycket bättre" nåt jag åxo kollar på.

  Kramkram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så mycket bättre är bra beroende på vem som medverkar, tycker jag.

   Radera
 14. Enda teveprogrammet som jag ser i veckan är Downton Abbey. Sen ser jag en del program som Kent spelat in åt mig på datorn - sådana uppbyggliga program som han tycker att jag ska se. En del filmer också som han vet att jag tycker om. Inga matlagningsprogram dock - han vet att det inte är min grej att laga mat. Tycker precis som du när jag läser tevetablåerna att det verkar som om folk inte hade något annat intresse i livet än att laga mat - och äta!
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar med titta på Downton Abbey.

   Radera
 15. Ja hujedamej vad det bakas i alla tv program, nä nu känns det lite jobbigt och tröttsamt med allt sånt.
  Det enda jag fortfarande följer (ibland om inget annat kommer emellan) är 'halv åtta hos mig'.
  Den har hängt med länge nu och nya delar ser man nu, är trevligt oxå att se hur folk bor.
  Men jag MÅSTE inte se det. Däremot gillar jag Downton Abbey, älskar den äldre damen, hon spelar kanon bra. Var på bio i måndags och såg 'The old Lady' där hon spelade huvudrollen, utan henne ingen film.
  Kul att lyssna på sen när 'de' senare debatterar om Downton Abbey, Damen är mkt populär.
  Trevlig helg/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också Maggie Smith, tror jag skådespelerskan heter. Det är en dam med ben i näsan.

   Radera
 16. Jag orkar verkligen inte titta på fler matlagningsprogram och är så trött på dem. Vissa tidpunkter när man bläddrar med fjärrkontrollen, så har nästan varje kanal något matlagningsprogram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dedt tycks vara väldigt populärt att baka och laga mat. Jag gillar att smaka.

   Radera
 17. Å så kom då äntligen ett sömnadsprogram i fyran, men det räcker ju inte med ett utan plötsligt är dom 3 stycken. Det gäller o hinna se alla :-D

  SvaraRadera
 18. Då måste jag tydligen ha missat något program. Visste inte att det var så många nu.

  SvaraRadera