lördag 1 juni 2013

Namnsdag


Idag har jag namnsdag. Själv kom jag inte ihåg det i år, men när jag läste min blogg i morse, så hade Mi skickat ett grattis till mig. När jag sen läste tidningen så stod det ju klart där också. Namnet Gunnel kommer från Gunhild, som lär betyda stridsmö. Vet inte om det stämmer in på mig.

I tidningen stod att ca 25 000 är döpta till Gunnel och runt 15 000 har det som tilltalsnamn. Jag tror att det var ett ganska vanligt namn på 40 och 50-talet, för det finns en del i min ålder som heter så. Lite kul är det faktiskt att Görans barndomskompis, som bor snett över gatan mot oss, har en fru som heter Gunnel. I kvarteret precis intill vårt bodde för en del år sen ännu en Gunnel. Hennes man hette Hans. Något som är ännu mer märkligt är att Görans andra namn är Hans, och hans barndomskompis är döpt till Hans.

Inte förrän 1986 kom mitt namn med i almanackan, och då skulle jag firas den 30 januari. Så var det fram till 1992. Då ändrades firardagen helt plötsligt till den 2 april. År 2001 var det dags för en ny flytt. Nu blev Gunneldagen den 1 juni, och där har den varit nu i 12 år. Jag undrar hur länge det varar, och var jag sen hamnar. Det är knappast underligt att man glömmer bort sin namnsdag efter allt "hattande".

23 kommentarer:

 1. GRATTIS på namnsdagen :)
  själv har jag aldrig haft någon namnsdag inte ens när de ändrade till fler och nya namn
  Sv: Markoolio är bra :)
  kramar

  SvaraRadera
 2. Kramen!Jag ska köpa en fin blomma för checken! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Bra när det uppskattas att man säger till.

   Radera
 3. Grattis på namnsdagen
  Och ja, namnet Gunnel var populärt på t.ex. 50-talet och min syster hette också Gunnel
  Mitt namn Inger fanns heller inte i almanackan förr och kom också med senare
  Kram och ha en fin helg

  SvaraRadera
 4. Grattis på namnsdagen. Roligt att du heter Gunnel och din man Göran. Jag hade många klasskamrater som hette både Gun, Gunnel och Göran och min bror, född 1939 heter också Göran. Så vågar jag mig på en gissning är du inte så långt ifrån mig i ålder :-).

  Jag träffade på dig hos Karin på Åland och lägger gärna till dig i mig blogg om du inte har något emot det. Dessutom har du samma bloggmall som jag, vilket är ganska ovanligt.
  Och till syvende och sist - du skriver mycket om dina barnbarn vilket jag räknar som en mycket stor fördel i bloggsammanhang.
  Hälsningar Ingrid/Musikanta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket1 Jag blir bara glad om du vill lägga till min blogg hos dig, och jag gör likadant med din blogg. Barnbarnen ger upphov till många inlägg. Det händer alltid nåt kul med dem.

   Radera
 5. Grattis på namnsdagen!

  Jag har faktiskt några stycken i bekantskapskretsen som heter Gunnel.

  Hoppas att du får en fin dag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 6. Hej du,,Ja grattis på namnsdagen..Ja jag hade väntat ganska länge för att få komma upp på taket,väntat på bra fotoväder.i går passade bra+att den som hade nyckel var ledig och hemma..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Det gäller att inte ha svindel när man kommer upp på de höjderna.

   Radera
 7. Grattis till namnsdagen.
  Inte lätt att komma ihåg alla dagar och inte heller vem som har namnsdag.
  Själv heter jag Benita och har inte plats i almanackan mera,
  förut fick jag dela dagen med Bengt, men inte numera...

  Njut av din dag.
  Kram.

  SvaraRadera
 8. Grattis till namnsdagen!
  Jag känner faktiskt många som är födda under 40-50-talet som heter Gunnel, så det måste ha varit trendnamnet om något just då. Gunnel är vackert, mjukt och varmt att säga.

  Kram
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Jag måste faktiskt erkänna att jag aldrig varit särskilt förtjust i mitt namn. Men som du beskriver det, så får jag nog tänka om.

   Radera
 9. Grattis på namnsdagen. Jag har inte heller koll på namnsdagar. Vet ej om jag har någon (Britt). Men något liknande finns nog. Jag tycker det är konstigt att det vissa dagar bara är ett namn och ibland tre. Rättvisast vore om det var ett kvinnonamn och ett mansnamn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Det tycker jag var en utmärkt idé.

   Radera
 10. Jag sällar mig till gratulanterna och säger Grattis på namnsdagen!
  Smultronställen finns det många i Skåne. Vi har idag varit med dotter och barnbarn vid Sextorps slott där det finns en liten fin rhododendronpark. Efteråt besökte vi Karl den Xl stenar vid Ö Sallerup.
  Unnar dig allt gott, vid dina fikaturer under sommaren.
  Kram Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Platserna du skriver om har jag aldrig besökt, även om jag bott inte så långt därifrån i många år. Får kanske också bli ett sommarprojekt.

   Radera
 11. Ett Grattis från mig också.
  Mitt namn har snurrat runt i almanackan också. Minns inte sedan när men det har inte alltid varit med.
  Jag glömmer det jämt men brorsan har koll på det.
  Kul med de andra namnen du nämnde också så många och så lika.

  Tack för din kommentar. Jo jag kan också ställa in inläggen med det fungerar inte ändå. Till slut drog jag till med alla men det är ändå bara 5.
  Ska titta lite till.

  He en fortsatt fin namnsdag.

  Kram

  SvaraRadera
 12. Grattis får du från mig också :-).

  Jag har en vän som heter Gunnel. Men annars var det inget vanligt namn i skolorna jag gått. Fast jag är född 1959, så det kanske var tidigare namnet var vanligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Du är alldeles för ung. Jag har för mig att det var som populärast i slutet av 40 och början av 50-talet.

   Radera