fredag 28 juni 2013

För mycket information

Det öses information över oss från radio, TV, tidningar och via datorn. Ibland önskar man nästan att man kunde stänga av flödet lite. Allt är givetvis inte sant, men det är inte alltid så lätt att veta. Även om man ibland kan bli lite less på det, så är det betydligt bättre än som det var förr i tiden. Då fick allt gå skvallervägen. Det gör en del information nu med, men det är lite fusk. Förr var det på riktigt från mun till öra....nu sätter sig personen framför datorn och skriver...och helt plötsligt kan hela den uppkopplade världen ta del av det. Skrämmande egentligen. Så skönt att det går att ta reda på vem som skrivit och att det nu slagits fast att man kan bli dömd för att skriva elakheter på nätet. Inte en dag för tidigt. Så fegt det är att sitta gömd hemma framför sin dataskärm och vräka ur sig en massa otidigheter.

Den mesta information man får kommer tveklöst via datorn idag. Det är en utmärkt uppfinning, som jag skulle ha väldigt svårt att klara mig utan. Jag använder den inte bara för mail, leta information eller blogga utan jag har den som en hjälp i att hålla kontakten med mina utlandsboende barn. Jag har nästan daglig kontakt med dem via Google+. Är vi inne samtidigt så skriver vi till varandra. Lika enkelt som att skicka sms. De är ganska flitiga med att lägga upp bilder och filmsnuttar. Det blir naturligtvis mest barnbarnsbilder, men det är ju det viktigaste.

Ibland kan informationen bli lite onödigt detaljerad, tycker jag. Som det här t.ex. som jag såg idag när jag öppnade upp Google. Inget som jag har behov av att veta.

 

Hoppas verkligen att det blir behagligare temperaturer när jag åker över.

20 kommentarer:

 1. Jag kan verkligen hålla med dig om att det blir väl mycket information. Ditt exempel är ett sådant som känns onödigt.
  Jag läste en liten grej om för mycket info o var den blir av. Men jag tänkte göra ett inlägg om det, så det får vänta. Vet bara inte hur jag ska få till det.
  Just nu solsken. Ha en bra helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag avundas inte min son att bo i Dallas den här varma tiden. Det är t.o.m. bättre med lite regn då och då.

   Radera
 2. Det finns mycket onödig information.Vi har en bäck här några hundra meter från oss.Om jag skulle ställa mej där och tvätta hade jag kommit i tidningen och blivet kändis. Men jag vill inte bli en kändis .. så jag låter bli!!!Ha en bra dag! kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade nog också struntat i den där bäcken.

   Radera
 3. Visst är det väldigt mycket information som når oss och jag tycker att det är både på gott och ont.
  Jag tror att vår hjärna blir lite överhettad av att försöka sortera ut det relevanta bland alla nyheter och all information vi möts av. Vad är sant och vad är falskt? Det gäller att använda sunt förnuft och inte svälja allt med hull och hår.
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som du skriver så gäller det att sålla bland informationen. Låter den helt overklig så tror jag faktiskt att den många gånger är det också.

   Radera
 4. Ja, vi överröses med massor information idag, och vare sig vi vill eller inte ibland
  och ibland är det svårt att sålla i den och veta vad som är sant eller inte
  Men visst är datorn en toppen-uppfinning och så mycket trevligt och intressant man kan göra i den
  och toppen hur via den man kan ha kontakt med personer var de än bor i världen
  och en så snabb kommunikation
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja datorn kan användas till mycket bra saker.

   Radera
 5. Visst finns det för och nackdelar förr och nu. Det jag tänker på är att vi många gånger blir så stressade över att hinna med och veta allt. Det knappas hit och dit och man tänker inte på att stänga av och ha timmar då man bar är öga mot öga. tragisk utveckling. Kanske det skulle behövas införas en dag i veckan då tekniken i hemmen var avstängd. Vi skulle må bra av det
  Ha en fin kväll
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. En alldeles utmärkt idé. Vi pratar alldeles för lite med varandra...är det inte TV och mobil som tar tid fråån det så är det datorn. Vi är aldrig riktigt lediga från något...alltid nåbara. Så livsviktig tror jag inte någon person är så man alltid måste vara beredd att svara i mobilen.

   Radera
 6. Har lovat mej själv att inte lägga så mycket energi på sånt jag inte rår för eller kan göra nåt åt. T.e.x. allt elände som visas på TV som händer ute i världen, låter väldigt egoistiskt men... Man orkar inte ta in allt.
  Och i datorn kan man ju välja vad man vill ha den till. Har också en unge utomlands och tycker det är otroligt bra att vi kan hålla kontakt direkt varje dag om vi vill. Och med andra nära o kära man inte träffar så ofta Irl. Plus alla nya trevliga kontakter som här t.e.x.
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också att man måste strunta i all information då och då för sin egen skull. Visst är datorn bra till mycket, men den får ju inte ta över hela ens liv.

   Radera
 7. Nä. Sådan information vill man givetvis inte höra just nu i dina kläder. Ofta tycker jag det är för mycket som spottas ut stup i ett. Därför är det skönt att stänga av ibland. Helst på sommaren. Förstår att det är kalas för dig att kunna hålla kontakt med barn och barnbarn. Där är allt nytt bara på gott. Ha en fin helg. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den sortens nyheter vill jag definitivt inte vara utan.

   Radera
 8. :) ja, viss information vill man ju inte ha :) skämt åtsido, visst är det mycket skit som sprids genom dateriet, det är baksidan det på något som egentligen är superbra
  kramar och en fin helg till dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl sånt som inte går att undvika.

   Radera
 9. Tänker på den tiden jag jobbade på kontor (en kortare tid) och skrev brev. Fick skriva om hela brevet om jag gjorde det minsta fel - det fick inte förekomma tippex...

  Eller när jag var lärare och drog mina maskinskrivna dokument med blåstencil. Ibland blev det som en gröt och man var alltid blå om händerna.

  Affischer och sådant ritade jag och skrev för hand, när jag började jobba som kyrkomusiker. Vilken fantastisk lättnad det var när datorn kom!

  FB andvänder jag mest för att hålla kontakten med mina barn. Ser de ett meddelande på sidan får jag omedelbart svar :-).

  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också datorn är perfekt för meddelanden. Det går så snabbt.

   Radera