söndag 2 juni 2013

Viktigt meddelande

Häromdagen fick jag ett mycket viktigt mail. Det var Zoé som skrivit det till mig. Hennes föräldrar pratar bara svenska med henne, men på dagis hör hon enbart franska, så jag gissar att det blir en liten blandning av båda språken när hon börjar prata.


vndffrnkf,ggtgt oy6 y6i0 vc7c9 ­pppppppppppppppppkkkkkkfffkkkkkkkrffffffftgrko tr gtkrk-xfd- tyly++åäpåsezx,ekdfl7dkl7dxf,,,,,,,7f7R40555I555 cxcbbmbbbbbbbbbbbbbbfg thjhngjhng  yju juybbbbbvewre[KQNQE3BHBEHSOSOIE4UJJJJJJJJP 6 7KK KI

Hon har provat att skriva på datorn, och det ser lite kryptiskt ut, men jag gissar att det står: "Hej Mormor! Jag kommer snart och hälsar på dig." Hon ringer mig ett par gånger i veckan på Skype för att leka tittut och vinka godnatt. Det är en välsignelse med dator och webkamera. Jag behöver inte missa något i barnbarnens utveckling. Det händer så otroligt mycket det första året, men jag har både fått se när Zoé började krypa och gå.


Daniel som är halvåret yngre visar också upp sina färdigheter. Det dröjer nog inte länge tills han med går för egen maskin. Jag springer som en galning till datorn när jag hör den välkända signalen. Då vet jag att en av gullungarna är på andra sidan bildskärmen. En eftermiddag ringde Daniel, eller rättare sagt hans pappa, och här satt jag i Sverige och tittade på när han var på en lekplats i Dallas och gungade.


Rasmus vill inte figurera med nytagna foton i min blogg längre. Därför visar jag i stället en mobil han och jag gjorde när han var liten och ofta ville pyssla. 

Han är så stor nu att han skickar sms lite då och då och ringer givetsvis.....gärna tidigt på morgonen. När jag kraxat fram ett hej börjar han glatt prata om allt han har på hjärtat, och sen slutar han alltid med: "Sov du?" Ja, ibland händer det faktiskt att jag väcks av hans signal, men innan han hunnit prata klart så är jag klarvaken. Jag blir uppdaterad om fotbollsstjärnor; vilket nummer de har på sina tröjor, vilken färg och om det ryktas om övergång till en annan klubb. Det går ju inte att slöa och missa sån viktig information.

Idag är det så enkelt att hålla kontakten med varandra. Jag har många gånger tänkt på de människor som Wilhelm Moberg skrev om i Utvandrarna. Många av de föräldrar som stannade kvar i Sverige fick aldrig mer träffa varken sina barn eller barnbarn. Det hade jag aldrig klarat av.

36 kommentarer:

 1. Va' gött det är med de kära små liven!!!
  Kram Inger

  SvaraRadera
 2. Vad mysigt med mail :)
  Ja, tänk vad bra det är med datorer ändå. Du har nog bättre kontakt med dina barn och barnbarn än vad många har fast dom bor nära.. Jag satt här och log när jag läste :)
  Kram Nina!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avsånden känns mycket kortare idag tack vare datorn.

   Radera
 3. När mina barnbarn var små fanns det inget Skype och det var synd, för jag missade väldigt mycket. Att träffa sina barnbarn en vecka om året är alldeles för lite.

  Du fick ett väldigt intressant mail i all fall!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man vill ju gärna träffa dem så ofta som möjligt. Småbarnsåren går så fort och det händer så mycket. Mailet var lite svåröversatt, men jag gissade mig fram.

   Radera
 4. Fantastiskt det där med skype....Så fina är de alla tre och lyckliga som har en Farmor/Mormor som lägger ner så mycket tid på dem:)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barnbarn är toppen! Jag tror faktiskt att man blir yngre när man får barnbarn. I varje fall känns det så. De tar ingen hänsyn till om man är trött....det går att leka ändå. Det blir ingen tid över för att känna efter ifall man har några krämpor.

   Radera
 5. Härligt är det då med dom små barnbarnen,
  och som du skriver så ÄR skypen otroligt bra när man kan se dom små,
  och prata med dom, vinka och kasta en stor pussboll till dom och få en tillbaka inlindad av små barnahänder....
  Och mejlet du fick tror också att hon längtade efter mormor...när reser du ???

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Zoé kommer hit om nästan exakt 2 månader och sen åker jag till henne först en gång i början på oktober och kanske i november med. Förhoppningsvis någon tur över pölen till Daniel också. Det är så lyxigt med Rasmus. Jag bara sätter mig i bilen och kör och efter 10 min är jag framme.

   Radera
 6. Det var tuffare förr på många sätt. Ändå. Jag hoppas verkligen att våra tjejer stannar kvar så nära att vi kan gå in till varandra så ofta som möjligt. Önsketänkande. Om några år får jag svaret. Vem vet. Någon av dem bor kanske på månen.
  Tuff mobil ni gjorde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om man gärna vill träffa barn och barnbarn ofta, så är det vktigaste ändå att de trivs där de är och har det bra. Men visst önskar jag att mina barn flyttar närmare nån gång.

   Radera
 7. Vilket härligt mail... det är väl klart att Zoé längtar efter mormor - skype är nog bra, men en riktig varm famn att krypa upp i är bättre...
  Så bra att Rasmus håller dig uppdaterad - de är då helt underbara de älskade barnbarnen och varje ålder har sin tjusning :)
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer precis det du skriver att varje ålder har sin tjusning. Just nu har jag en härlig blandning.

   Radera
 8. Så trevligt meddelande du fick!
  Vilken tur att vi lever på 2000-talet. Viss teknik kan man ju bara inte vara utan när man har barnbarnen på lite avstånd.

  Spännande det där att växa upp med två språk. Förr sade man ju att barnen skulle få ett språk i taget, men det har ju visat sig att de klarar både två och tre alldeles utmärkt. Vilken skatt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också läst att det kan vara en fördel att växa upp med två språk. I Daniels fall blir det så men för Zoés del kommer det att bli fyra. Det har visat sig bland bekantas barn att det går alldeles utmärkt. En stor fördel när de blir vuxna.

   Radera
 9. vad härligt att ha så fin kontakt med sina barnbarn men av egen erfarenhet kan jag säga att man klarar mer än man tror, jo, så är det
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör man säkert..ifall man är så illa tvungen. Jag är glad att jag "ser" mina barnbarn förhållandevis ofta.

   Radera
 10. Ja, du har så rätt Gunnel!
  Vi har det så mycket enklare att umgås med barn och barnbarn fastän de är långt borta via alla bra kommunikationsmöjligheter. Och förstås så har Zoe skrivit på franska eller någon blandning av franska och svenska och lite matematik..tänk vad de kan de små liven.
  Härligt inlägg!

  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja barnbarnen är otroligt smarta! Och man är ju väldigt objektiv i den bedömningen.

   Radera
 11. Hon är försigkommen den där lilla i Luxemburg. Och att se Daniel leka i Dallas. Helt otroligt.
  Jag har varit litet undrande till att Rasmus accepterat att vara med på bloggen. Men nu har han tydligen tackat nej. Men du har ju bara visat bra bilder, så alla har ju fått en sympatisk bild av honom.
  Fin mobil. Istället för de i grillig plast med ögon o trams.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag frågar alltid föräldrarna först om det är ok, och Rasmus har själv velat visa bilderna jag satt in på honom, men nu tyckte han det räckte. Kanske får jag tillstånd att visa bilder från när han var liten i stället.

   Radera
 12. Visst är tekniken underbar. Avstånden känns inte lika svåra att klara av då, när man kan hålla kontakt över skype.

  Förstår att du får mycket viktig information av Rasmus per telefon. Problemet är bara att komma ihåg alla siffror sen :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Då är det bra att kunna skylla på att man är gammal och glömsk.

   Radera
 13. Mycket duktig att kunna skriva redan. Att det sen inte blir läsbar, det gör väl inget. Visst är det bra med datorn och webbkamera. Jag har mina barnbarn och barnbarnsbarn när mig men ändå använder vi skype ibland. Ha dte bra/ Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt med all den nya tekniken. Jag är ingen expert, men jag lär mig det jag tycker jag har nytta av.

   Radera
 14. Jo, applikationer gillar jag. Fast det finns så mycket fina mönstrade tyger. Jag tycker också om den lilla klänningen. Lätt att sy när man väl fått ide´n. Tyvärr har jag inte hittat någon mottagare. Det är ju inte en vardagsklänning kanske så den har begränsad användning. Ide´n finns på EmyLittle. Gå in o titta. Man kan ju spinna vidare och sy Sverigedräkt, Dirndl (har man väl inte i Luxemburg men ändå). Till en bråkdel av priset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har planer på att sy en Sverigedräkt. När mina flickor var små sydde jag dirndlklänninger till dem, och de finns kvar, men Katarinas är fortfarande för stor för Zoé.

   Radera
 15. Vad roligt att läsa din blogg, med barnbarnen som du har kontakt med, visst är det härligt med Skype bl.a. Jag har också märkt att när barnen kommer upp i 7, 8 års åldern så vill de inte längre vara med på bild, men gärna prata.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skype är livlinan för mig just nu. Rasmus har varit ganska tålig länge, tycker jag, men nu respekterar jag hans önskan naturligtvis. Sista nytagna bilden jag satte in på honom var i julas och då var han drygt 9 år.

   Radera
 16. Såg du priset? 650:- för en babyklänning. Så kan man sy...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Otroligt vilka priser de sätter på kläderna.

   Radera
 17. Visst är tekniken fantastisk! Om du är osäker på översättningen kan du ju alltid prova Google Translate ... ;)

  Vi har nyligen läst igenom en del gamla brev - de hade sin tjusning de också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Hur skriver jag då i rutorna för vilket språk det ska översättas från....från babybabbel till svenska?

   Radera
 18. Jag tänker också ibland på Mobergs romanfigurer när jag skypar med barnbarn i Stockholm. Tänk så hemskt för dem att barn och barnbarn bara försvann för gott över Atlanten för att aldrig mer komma hem. Hjärtslitande måste det ändå ha varit! Ser ibland korten på min farmor när hon hälsade på sin älskade syster som emigrerat till USA, de visste att det var sista gången de träffades. Min farmor for hem till Sverige för att bilda familj och så blev hon kvar hemma hos sina föräldrar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är absolut bättre nu när man kan se varandra via webcamera och skicka mail som kommer fram på minuten.

   Radera