torsdag 13 juni 2013

Sofiero slott


Slottet ligger vid havet strax utanför Helsingborg. Det var kung Oskar och drottning Sofia som lät bygga det och när vår gamle kung, Gustav VI Adolf, förlovade sig med Margaretha fick de slottet i förlovningspresent. Margaretha var väldigt trädgårdsintresserad och det var hon som lade grunden till slottsträdgården. Jag har sett hennes egenhändigt ritade skisser om hur hon tänkt sig trädgården och den följer fortfarande hennes ideér. Det är Helsingborgs kommun som ansvarar för slottets skötsel numera.


Sofiero är vida känt för sina många och stora rhodedendronbuskar. De finns överallt i trädgården och i många olika färger.

Detta är endast ett axplock av alla sorterna. Rhodedendronbuskarna  är speciellt vackra i ravinen. Här brer de ut sig och är jättehöga. Jag såg en buske som alldeles säkert var minst 8 meter hög. Jag tänkte på våra buskar som vi tuktar så de inte ska växa högre än till taket. Här var det inte tal om nån tuktning. Men den här trädgården är betydligt större än vår. 

När man går ut på slottsbalkongen på andra våningen ser man en del av ravinen.
Nivåskillnaderna är stora men det är värt besväret att ta sig ner dit. Sofiero har också en bro även om den inte är lika stor som den i Monets trädgård.


Nu kommer vi inte längre, för på andra sidan grinden finns Öresund och Danmark.


Vädret var soligt och klart så jag kunde ta ett foto på Kronborgs slott i Helsingör.
35 kommentarer:

 1. Jag har aldrig varit i/på Sofiero men ofta tänkt att jag skulle åka dit. Så vackert det är och tack för visningen /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där är verkligen vackert, och eftersom det inte bara finns rhodedendron där utan massvis av tulpaner, rosor och dahlior, så kan man återkomma många gånger.

   Radera
 2. Sofiero är verkligen fint och inte minst för alla rhododenronbuskarna. Vad fint du arrangerat bilderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag ska försöka pricka in när rosor och dahlior blommar i år med.

   Radera
 3. Glömde. Jo, kläderna är till samma barn. Jag har flera väninnor med barnbarn. Med en del har jag litet byteshandel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart med byteshandel. Förstår att dina kläder uppskattas.

   Radera
 4. Så vackert!
  Jag älskar rhododendron och tog några bilder från Botaniska trädgården i Visby när jag var där.
  Det är bökigt att odla rhododendronbuskar här på Gotland, för jorden passar dem inte utan måste bytas för att de ska bli vackra. Jag provade att sätta några buskar på Stenstugu, men tog bort dem efter några år.

  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Våra rhodedendron växer nästan som ogräs. De täcker en hel vägg och hade vi inte toppat dem undrar jag hur höga de egentligen varit nu efter snart 40 år.

   Radera
 5. Vilka fina bilder du har tagit, har varit där några gånger, få om det blir en tur i sommar också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofiero kan man besöka många gånger. Det är så stort så det är nästan omöjligt att gå runt hela trädgården vid ett besök.

   Radera
 6. Vilken fantastisk miljö, på gamla dar har jag blivit alltmer intresserad av gamla slott och herresäten, det kanske ligger i sakens natur..
  Rhododendronpark har vi i Grängesberg men i mycket mindre skala. Jag skulle lätt kunna strosa omkring ett par dagar där i slottsparken, var ni inomhus också?
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi blev guidade runt på slottet, men det är inte så många rum som är möblerade numera.

   Radera
 7. Så vackert! Jag har aldrig varit på Sofiero bara åkt förbi.
  Kram Inger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får du möjlighet så gå in och titta i trädgården för den är verkligen vacker.

   Radera
 8. Tack för rundvandringen bland alla dessa vackra blommor! Jag var på Sofiero för en hel massa år sedan och jag minns att alla dessa rhododendron gjorde stort intryck på mig. Känns som att det kan vara dags för ett nytt besök.
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 9. Hmm. minnet är bra, men kort... ang. Wilks "Servicetorn" - nej man fick inte klättra upp i det. Det är inte alls i samma dimension som Nimis... men visst är det lite likt :)

  SvaraRadera
 10. Väldigt vackert. Jag har sett bilder därifrån tidigare och skulle gärna besöka Sofiero om det inte var så långt härifrån. Att få se alla buskar blomma, när de är som finast, vore något. Kul att du kom iväg och fick se och dela med dig av detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer att bli fler besök där i sommar. Man får ta det i etapper för att kunna smälta alla intryck och sortera bilder när man kommit hem. Enkelt för mig som bor bara knappt 3 mil därifrån.

   Radera
 11. Vilka underbara bilder du bjuder på. Där är så vackert. När jag ser bilderna tänker jag på min älskade mamma som alltid ville åka dit vid den här tiden varje år. Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. När rhodedendronbuskarna blommar är nog den bästa tiden att besöka Sofiero. Det är inte många andra platser som kan tävla med slottsträdgården då.

   Radera
 12. ja, det är så vackert där, vi var där för ett antal år sedan, en vacker solig dag just när alla rhododendronbuskarna blommade, det var helt ljuvligt
  Sv: jo, det är en speciell känsla med en helt ny bil och jag tycker att det doftar så gott inne i bilen också
  kramar

  SvaraRadera
 13. Håller med dig om doften. En ny bil är nåt speciellt.

  SvaraRadera
 14. Det är ett antal år sen jag var på Sofiero.Men det är lika vackert fortfarande.Du har lyckats med bilderna! Det var ett fint bröllop med två helt underbara vänner.Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det finns många fina platser i Skåne att besöka.

   Radera
 15. Jag tror inte jag varit på Sofiero, inte vad jag minns. Men det verkar väldigt vackert. Utanför Kronborgs slott har jag varit emellertid. Det var en tid då vi åkte omkring till olika slott och herresäten i Danmark.
  Skåne har jag inte varit så mycket i.
  Vackra bilder du tagit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Låter spännande att åka runt till olika slott.

   Radera
 16. Så enormt vackert! Jag har aldrig varit där men det har en önskan att råda bot på den bristen. Detta måste ju vara den absolut bästa tiden för ett besök.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket vackert nu, men tulpan och dahlia-tiden är också värd ett besök.

   Radera
 17. Inte heller jag fattar att man kan cykla i 11 timmar (som det tog i år). Men vi är olika. Men samma väder verkar vi ha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har haft världens åskväder nu i kväll, och regnet har öst ner.

   Radera
 18. Sofiero i rhododendrontid är underbart!
  Den där elektriska fönsterputsargrejen har jag aldrig hört talats om. Verkar ju vara alldeles utmärkt bra! Ska hålla ögonen öppna!
  Kram Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla hjälpmedel som kan underlätta när man städar är bra, tycker jag.

   Radera