tisdag 11 juni 2013

Har jag fått konkurrens?

Så fort Göran har stigit upp på morgonen, så släpper han ut duvorna så de får ta sig en flygtur. Det ser ganska skoj ut när alla far ut och sen flyger i en stor flock i cirklar över kvarteret. De ger sig iväg lite längre med ibland, men de kommer ju alltid tillbaks till duvslaget. Det är det som är specifikt för brevduvor. Det går alltså inte att köpa en annan brevduva och ha bland sina egna och tro att den följer med strömmen (flocken). Så fort den kommit ut i det fria flyger den hem till sitt gamla slag igen. Bäst är att köpa en duvunge som aldrig varit ute och flugit.


När Rasmus var liten tyckte han det var så spännande med duvorna, och när han blev lite större hjälpte han gärna morfar att mata dem. 

     
 Han fick en egen duva också, som han naturligtvis döpte till Zlatan. Den är fortfarande med på flygtävlingar och ibland går det riktigt bra. 


Duvorna gör några mellanlandningar på duvtaket då och då, men ger sig gärna iväg igen. Så håller de på upp emot en timme och sen börjar det nog att kurra i magen, för de sitter kvar längre och längre stunder. Det är Zlatan som sitter i mitten med kompisarna på båda sidor om. 


När jag tittade ut genom fönstret i morse såg det nästan ut som om det öppnat upp ett nytt café utanför garaget. Nu har Plommoncafeét fått konkurrens, tänkte jag. Vi har ett bord och två stolar som vi brukar sätta tomatplantor och annat på. Nu var det fullt med duvor där...både på bordet och stolarna. Ett riktigt Duvcafé.


Men ganska snart förstod jag att de stackars duvorna var hungriga. Två av dem satt och tittade in genom fönstret till garaget. Deras mat förvaras där inne. 


De tänkte nog:"När kommer Göran med frukosten?" Jag undrar det samma vissa morgnar. 

20 kommentarer:

 1. Är det frukost, lunch och middag som gäller för brevduvor? Bodde de här skulle de säkert få en kvällsmacka också.

  Vad kungligt dina tomatplantor för stå - på bord och stolar minsann! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Nej de får bara mat två gånger om dagen och definitivt ingen kvällsmacka.

   Radera
 2. Så mysigt och intressant detta med brevduvor
  intressant det du berättar
  och fina foton
  kram

  SvaraRadera
 3. Håller med Inger ovan Verkligt spännande att höra om brevduvorna/M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brevduvesporten är inte så stor i Sverige, men i t.ex. Belgien är det ungefär som med travhästar.

   Radera
 4. Intressant det där med brevduvor. En verksamhet /sport(?) jag är dåligt bevandrad i. Är det en speciell sorts duvor som är särskilt trogna sitt slag??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brevduvor flyger alltid till det slaget som de först blivit utsläppta från för sina flygturer. Något i deras hjärna tycks notera den platsen som hem. Därför går det att tävla med dem och släppa dem åtskilliga mil hemifrån, och de flyger alltid till sitt eget slag.

   Radera
 5. Hejsan Gunnel !

  Så intressant !
  Här bor duvorna på takåsarna till grannarna
  som bor högst opp, de har mycket besvär med att de bajsar ner
  deras balkonger.
  Prinsen älskar när ringduvorna kommer då ligger han helt
  blickstilla för att inte skrämma dom.

  Så Du har lite husdjur i familjen. Kul.

  Kram Mi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan åtminstone var säker på att det inte är brevduvor som bygger bo hos dig. De vill ha ett helt hus för sig själva.

   Radera
 6. Intressant med duvorna. Så man måste alltså köpa en unge för att få en ny duva i sitt slag? Men de föder väl upp egna också?
  Min syster hade höns en gång. Räven kom o tog alla hönsen utom en. Sedan gick den hönan aldrig mer i närheten av hönsgården. Däremot satt den alltid på fönsterblecket på mornarna o bad om frukost. Och fick de gäster,var det hönan som tog emot o följde dem upp för trappan fram till dörren. Men den hönan fick en naturlig död. Men alla minns henne fortfarande för hennes sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadå. Göran behåller en del ungar varje år, men det finns speciellt bra brevduvor som man bara har för avel och då köper man ungarna efter dem....som ibland kan kosta en hel del. Göran har själv en del duvor som inte är med och tävlar utan som han bara tar hand om när de får ungar. Köper man en vuxen duva har man den bara för avel och inte för tävling.

   Radera
 7. vad roligt med duvorna, jag vet ingenting om duvavel och sådant :)
  Sv: vi hade en fin dag
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har snappat upp en del under årens lopp. Göran har tävlat med brevduvor i många år.

   Radera
 8. Alltså det där har jag funderat på! Varenda gång jag har sett en film där dom använt brevduvor, eller när jag läser sånt här.
  Hur sjutton det kommer sig att dom kommer tillbaka?
  Hur det faktiskt funkar.

  Jag gillar ljudet från duvor, det är fridfullt på något sätt=))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Duvan flyger alltid tillbaka till sitt slag, så ska man skicka ett meddelande med dem, måste man ta duvan till det ställe där meddelandet ska sändas från och så flyger den hem med meddelandet. Lite omstänldig brevväxling. Där föredrar jag nog Posten.

   Radera
 9. Det är ovanliga husdjur ni har :-). Jag gillar duvor, för de har så sköna läten. Det fanns massor av duvor när jag var liten, men de nästan borta nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns inte många i Sverige som sysslar med brevduvesport numera. Det blir mindre och mindre för vart år som går.

   Radera
 10. Jättekul och spännande att du berättar lite om duvorna... verkligen en trevlig hobby, men synd att brevduvesporten minskar...
  Duvorna vi ser här hos oss är de som besöker fågelbordet på vintern och bondens ärtåker på hösten - men i sta´n... där finns det många, många...
  Borde kanske öppna ett duvcafé :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade kanske varit en idé. Det kommer en del skogsduvor och ringduvor till mitt fågelcafé på vintern. Men de håller sig på marken och äter det som ramlar ner.

   Radera