lördag 28 januari 2012

Bergfinkståget


För ett par dagar sen när jag satt med mitt morgonkaffe och tidningen, så råkade jag titta ut genom köksfönstret. Hela himlen var svartprickig! Först trodde jag att det var mina ögon som började strula igen, men prickarna flyttade sig fastän jag höll huvudet stilla. Myggsvärmar kunde det ju knappast vara i denna kylan. Då kom jag på att jag läst om Bergfinkståget. De här små gynnarna samlades i jättestora flockar och flög dit det fanns gott om bokollon. Inte långt från där jag bor finns en stor bokdunge, så det var dit de var på väg. Jag blev nyfiken, så jag klädde på mig ytterkläderna, la kameran i fickan och spatserade iväg. Man kunde höra fåglarna på långt avstånd. Det var ett fasligt kvittrande.När jag kom in i Kalvahagen, som området heter, så såg jag 10 000-tals bergfinkar. De hoppade runt på stigarna och inne bland träden. På avstånd såg det nästan ut som möss eller nåt annat otyg, så det var nära att jag vände på klacken. Det var lite svårt att få några foton på dem, för de var väldigt skygga. 
De flög fram och tillbaka mellan Kalvahagen och skogen otaliga gånger, och då och då så gjorde de ett besök i min trädgård också. Det är alltid kul när det kommer lite andra fåglar än pilfinkar och hälsar på. Det blir lite extra färgklickar vid fågelbordet.

13 kommentarer:

 1. Förstår inte de som betalar för en bussresa till Solsidan.
  Det finns många platser som är bra intressantare att se

  Ha en fortsatt bra lördag
  mvh

  SvaraRadera
 2. Ja det är bara att välja och vraka.

  SvaraRadera
 3. Bergfinken är en av mina favoritfåglar vid fågelbordet. På Stenstugu hade vi många av dem, men här på Odvalds har jag inte sett till dem, däremot pilfink.

  Kram Ingrid

  SvaraRadera
 4. sådana hade vi ofta om vintrarna när vi gav fåglarna mat, men på senare tid har de inte synts till, de är så fina tycker jag
  kramar

  SvaraRadera
 5. Så vackra bilder! Det var mig en liiiten rackare den där Bergfinken, men du kunde fånga den på bild! Hurra!!!
  Önskar Dig allt gott!
  Kram & vink från mig.

  SvaraRadera
 6. Ingrid: Så kul att höra från dig. Vi brukar inte ha bergfinkar här annars.

  Ansepanse: Det är lite roligare när det kommer olika slags fåglar hit.

  Monica. Det gäller att vara på hugget om man ska få dem med på bild.

  SvaraRadera
 7. Tittat in på din blogg. Du tar jättefina bilder.
  Sedan är jag imponerad av de rörliga bilderna. Är inte så duktig i bloggvärlden. Hur får man tag på sådana? Speciellt lilla hunden som blinkar 18/1. Den skulle jag vilja ha.

  SvaraRadera
 8. Oj, så spännande och vilken upplevelse. Tur att du såg dem och kunde gå ut och ta dessa underbara bilder.

  SvaraRadera
 9. Oj så många fåglar!!!!Tack för din krya på dej hälsning. Ligger utan stödkäpp nu... Kram!

  SvaraRadera
 10. Vilken upplevelse nästan som att få vara med om lämmeltågen som jag såg när jag var liten. Det var väl bra bilder du fick. Tänk om vi människor levde så nära och tätt som dessa fåglar gör. Nej här stänger vi gärna dörrarna och lever vårt eget liv
  Kram på dig

  SvaraRadera
 11. Lavendia: Jag går in på Google och skriver free clipart i deras sökruta. Då kommer det upp en massa adresser där du kan hitta olika gratisbilder. Kommer inte riktigt ihåg var jag hittade hunden, men jag lämnar ett meddelande till dig när jag kommit på det. Tack för besöket.

  Raija: Jag har aldrig sett nåt liknande, så det var verkligen kul.

  Yvonne: Håll dig i sängen nu tills du är helt bra.

  Lisbeth: Jag har läst om lämmeltåg, men aldrig sett det i verkligheten. Visst går man miste om mycket eftersom alla är så måna om sitt och inte vill dela med sig.

  SvaraRadera
 12. Vilken upplevelse!! Och fina bilder delar du med dig av....
  Har inte sett bergfink på bra länge. De har visst samlats hos dig.
  Var du med och räknade fåglar i helgen?

  SvaraRadera
 13. Jag hörde på TV att det var fågelräknarhelg. Jag räknar bara för min egen skull de som kommer till fågelbordet.

  SvaraRadera