tisdag 3 januari 2012

Avjulning


Povel Ramel sjöng om att han kände sig lika vissen som cissusen såg ut...och jag sjunger om (och nu ska ni vara evigt tacksamma för att jag inte har en ljudblogg) att jag känner mig lika vissen som cyklamen ser ut eller vilken annan vissen växt som helst.

Jag visste det! Den eller de, jag köpte ju två stycken, skulle inte bli långlivade. Efter alla konstens regler så hällde jag vatten i ytterkrukan, eftersom jag läste att de skulle suga upp vattnet nerifrån. Jag ville inte verka snål, så jag hällde på rejält med vatten. Efter några dagar läste jag att när blomman sugit upp vad den behövde skulle man tömma ut resten av vattnet. Det var så dags då. När jag kollade var den redan genomsur. Precis som jag. Jag fattar inte varför jag gång efter gång envisas med att köpa hem levande blommor. Det enklaste hade varit, om jag nu tvunget måste köpa dem, att plocka dem från bilen och slänga direkt i tunnan. Det blir ju ändå där de hamnar förr eller senare. Mer förr än senare, om jag ska vara ärlig.

Denna veckan ska allt julpynt åka ner i sina lådor igen. Lika roligt som det är att plocka fram allt, lika glatt plockar jag undan samma saker. Det enda som jag drar mig lite för är adventsstakarna i fönstren. Det är fortfarande så mörkt på mornarna och då är det mysigt med lite extra lyse. När barnen bodde hemma väntade jag till efter Trettonhelgen att "jula av" eftersom äldsta dottern fyller år då. Det är faktiskt riktigt skönt att ha avjulat hemma och åka bort på Trettonafton och bli bjuden på mat och tårta. Det är inte helt fel att ha vuxna barn.

Nu ska jag blanda till lite olika häxbrygder som jag har fått tips om. Det är kanske bäst jag håller till i källaren, så inte ångorna får grannarna att börja undra.

14 kommentarer:

 1. Cyklamen klarar jag heller aldrig, fast de är så fina. Jag köper dem ibland ändå, för att få njuta en vecka eller två av dem, innan det är dags att slänga den vissna blomman.

  SvaraRadera
 2. Jag köpte 2 fina cyklamen ett par dagar efter dig.
  Då var de jättefina, men nu börjar de sloka.

  Detta är en trist tid, både när vi pratar blommor, frukt och grönsaker

  ha en bra tisdag

  SvaraRadera
 3. Cyklamen är ett minne blott (sjunger)....
  Jag kan t.o.m ta död på kaktusar om det är nån tröst :-)

  Julenpyntet är kvar och jag har också sååå svårt för att ta bort stjärnorna i fönstren och stakarna...tror jag väntar tills tjugonda Knut!
  Ha en skön dag vännen,kram!

  SvaraRadera
 4. Vi kunde bilda en anticyklamenklubb.

  SvaraRadera
 5. Jippi vi är två i klubben. har ju länge trott att jag varit ensam men en tid. Du har gjort min dag rik
  Här pyntas det av för fulla muggar ska bara besöka Ikea först och köpa nya fönsterlampor. Vägrar att leva i mörkret utan stakarna
  Kram

  SvaraRadera
 6. Jag måste också leta fram lite smålampor...annars är det pannlampa som gäller.

  SvaraRadera
 7. margareta wårenius3 januari 2012 kl. 18:28

  krya på dej med förkylningen! Het Honungsvatten varje timme!
  margareta

  SvaraRadera
 8. Kommer du på någon bra häxbrygd så kan du väl publicera receptet?!

  Kram

  SvaraRadera
 9. Du hann njuta lite av blommorna..Dataspel spelar inte jag Men wordfeud (alfapet) Kram!

  SvaraRadera
 10. Hej Gunnel..Tack för alla besök och kommentarer hos mig själv har jag inte hunnit med att svara så värst mycket..

  När det gäller dom där blommorna på bilden så är dom helt hopplösa jag lyckas aldrig hålla dom vid liv.. Jag har andra blommor som är både 20 och 30 år gamla och dom trivs med mig tydligen :-)

  Jag tar inte bort en pryl före 20 knut men då åker allt på en gång så jag har lite tid kvar att njuta av allt..

  Önskar dig en fin fortsättning på 2912 oxh att du vill fortsätta att vara min vän..kram Night Lady

  SvaraRadera
 11. Jag brukar ha tur med cyklamen, men den här vintern har jag lyckats vattna ihjäl två stycken.

  Här får julpyntet vara kvar till tjugondagen, men jag tog ju inte fram det förrän veckan före jul. Adventsstakarna är så fina, men jag ska nog försöka köpa mig några små söta fönsterlampor som jag kan ställa i vardagsrumsfönstret.

  Kram och krya på dig!

  SvaraRadera
 12. cyklamen har jag slutat köpa för längesedan :) det är absolut ingen blomma som skulle överleva mer än ett par dagar här hos mig :) eller kanske :(
  kramar

  SvaraRadera
 13. Cyklamen är överkurs för mig, brukar hålla mig till andra lättare sorter. Att både hälla på vatten och så komma ihåg att hälla av också skulle inte gå. Min vattningsfilosofi handlar om att der är dags när växterna slokar.

  Men vackra är de när de blommar.

  SvaraRadera
 14. Skönt och höra att det är mer än jag som inte fixar att hålla liv i cyklamen.

  SvaraRadera