måndag 23 september 2019

Vitt i trädgården


Bilden här ovan illustrerar inte riktigt det jag tänkt skriva om förutom att det visar vitt i trädgården. Det vita jag tänker på nu är olika växter. De flesta perenner och buskar har blommat klart, men det finns en del som inte vill sluta helt och det gläder mig.


Vi har en ensam rhododendronbuske på framsidan som blommar med vita blommor. Vanligtvis kan vi se dem samtidigt med när våra lila rhododendron blommar, men i år envisas den här busken med att lysa vitt igen. Jag tackar givetvis inte nej till en höstblomning.


Längs med infarten planterade vi i våras två lagerhägg. De blommade båda två i somras, men den ena tyckte inte den var riktigt klar, så det kom fler blommor i början på september och det finns fortfarande knoppar kvar. Det ska bli spännande att se hur länge den tänker blomma.


Våra ölandstokar har blommat rikligt hela sommaren och gör så fortfarande. Vi vet sen tidigare att blomningen håller på långt fram på hösten.


Den gula kornellen blommade i somras och sen har det inte synts så mycket mer än blad på den, men helt plötsligt upptäckte jag några nya vita klasar. Den här busken planterade vi mest för grenarnas skull. När bladen ramlat av syns de gulaktiga grenarna, som är perfekta till dekoration.


Bollhortensian blommar för fullt och de flesta "bollarna" börjar bli lite rosafärgade nu. Min mor plockade alltid in hortensiorna och torkade dem. Sen hade hon tjusiga dekorationer hela vintern.


Den japanska busken framför altanen får rosa knoppar, som när de slår ut brukar vara vita med en rosa kant runt. Den här ensamma blomman är dock helt vit.

Det är härligt med lite färg i trädgården på hösten. Det piggar upp när man går där ute och rotar. Det lyser inte bara vitt utan även blått och rosa. Jag hoppas det fortsätter så länge än.

20 kommentarer:

 1. Tänk vilken härlig höst vi har, fortfarande fina blommor, och ett fantastiskt väder.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Först blev jag förskräckt när jag såg att ni hade vitt i trädgården! :) Men sen andades jag ut när jag såg alla vackra vita blommor ni har i er trädgård. Vilken tur att rhododendron har bestämt sig för att blomma en gång till; det tackar man extra för, absolut.
  Ha en fin måndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas det dröjer ett bra tag innan det blir vitt av andra orsaker i trädgården.

   Radera
 3. När jag såg rubriken tänkte jag "nattfrost" och blev helt förskräckt när jag såg första bilden. Tur att det inte var så illa!
  Vitt i trädgården är annars riktigt fint, speciellt på kvällarna.
  Ha en fin måndag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 4. Och jag, då. Jag läste vilt i trädgården och tänkte på älgar och rådjur, haha. Du har många vita blommor, förstår jag, fint!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Jag då hade det gått vilt till här.

   Radera
 5. Blomning som fortsätter in på hösten tackar man verkligen inte nej till! Det uppskattas desto mer för man vet vad som väntar...

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det. Det gäller att ta vara på alla sommarminnen.

   Radera
 6. Så du skrämdes, kunde nästan tro att det hade kommit så mycket med snö, redan, men var?
  Härliga bilder, då menar jag också den med trädgårdsstolarna.
  Du har det mycket vackert med alla blommande växter som lyser upp så fint. Vitt är temat, men det är så tjusigt
  Kram och trevlig måndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ganska fint med snö också, men vi har för det mesta regn här på vintrarna.

   Radera
 7. Härlig trädgård du har!
  Svar..Du då är vi två...Jag vill ha koll på mina pengar !
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 8. Vad jag har förstått av dina tidigare trädgårdsbilder så har ni en jättefin trädgård med blommor och buskar. det här inlägget förstärker min tro. Samtidigt som jag lärde mig något nytt. Ölandstokar trodde jag bara fanns i gult. Nu vet jag bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! När vi flyttade in i vårt hus för evigheter sedan hade vi en liten häck med gul ölandstok. Den skärmade av köksträdgården som numera är i det närmaste obefintlig.

   Radera
 9. En härlig trädgård med en massa blommor ... bäst att njuta så länge det går - och hoppas det dröjer innan det ser ut som på den första bilden!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill gärna ha en lång fin höst innan snön kommer.

   Radera
 10. Jag blev nästan lite rädd när jag såg den första bilden :D Men så härligt när det fortsätter att blomma!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill inte ha någon snö innan julafton, men då passar det perfekt.

   Radera