fredag 6 september 2019

Morgontoalett
En morgon när jag stod och hällde vatten i kannan för att laga kaffe såg jag att det satt flera pilfinkar i busken utanför köksfönstret. Det kom fler och fler hela tiden. Jag undrade vad som var i faggorna. Då såg jag att alla började putsa sina fjädrar och burrade upp sig så de liknade angoranystan. Det såg skrattretande ut, och påminde lite om när man var på klassresa och alla flickor samlades i flickornas tvättrum. Någon klassresa tror jag inte det var tal om här.


När de var färdigputsade satt de en stund i solen och myste innan de flög iväg. Det här var nog en engångsföreteelse, tänkte jag, men det var det inte. Dagen efter kom en stor flock och gjorde likadant. Jag började fundera på vad det kunde betyda. 


Då slog det mig att jag brukar börja hänga ut jordnötskottar till dem i september som lite snacks innan middagen. De ville kanske bara påminna mig om att nu var det dags. När Rasmus var liten brukade vi plocka stora grankottar och bre jordnötssmör runt omkring och till sist rullade vi dem i fågelfrö på samma sätt som man rullar chokladbollar i pärlsocker. Fåglarna tycker det är smaskens.

I år har vi bestämt att sätta fågelbordet på ett nytt ställe där vi kan sitta inne i soffan och se dem. Det är så trist att behöva stå vid köksfönstret och jag orkar inte stå där hur länge som helst. Det kan ju ta sin lilla tid innan man får en bra bild. Förhoppningsvis ska de bli förtjusta i den nya placeringen och jag hoppas få se lika många olika sorter som tidigare år. Vi har några olika ätstationer till dem och hållare för talgbollar och jordnötter också. Det blir nästan som ett litet restaurangtorg liknande det som finns på stora shoppingcenter.


Jag håller tummarna för att alla ska gilla den nya placeringen och komma hit varje dag. Ekorren såg vi inte röken av i fjor, men i år hoppas jag han dyker upp. Skulle det visa sig att de flesta nonchalerar det nya stället får jag väl öppna upp en jourbutik på den gamla platsen.22 kommentarer:

 1. Ekorren är så gullig. Hoppas den återkommer i år och har med sig någon kompis.
  Jag tror inte du behöver öppna en jourbutik. Smart att flytta så du kan sitta och se.
  Helgkram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att de ska gilla den nya placeringen.

   Radera
 2. Trevligt med lite fåglar, kul att titta på dem. Just nu har vi nästan enbart skator hos oss. De tvättar sig i fågelbadet, kul att se. Ekorren brukar komma då vi har snö.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett år hade vi en ekorre som kom hit med sina ungar. De är så söta.

   Radera
 3. Jag gillar när det dyker upp fåglar utanför fönstret och just pilfinkar verkar trivas i grupp. Ekorrar ser vi inte så många av här numera men visst är de söta.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser fram emot att få se många olika fågelarter.

   Radera
 4. Fint sätt av fåglarna att försöka påminna dig. De gjorde sig speciellt fina för att du skulle komma ihåg att sätta ut frön.
  Roligt att du kan se dessa små liv så nära och följa deras förehavanden.
  Ekorren var ju särskilt söt.
  Kram och trevlig fredag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag fattade vinken så småningom.

   Radera
 5. De lär sig snabbt var de nya restaurangerna finns. Så fint du gör för fåglarna och andra djur. Fina fina bilder, mycket njutbara! Tack Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är så kul att kunna studera djuren på nära håll även om man inte ger sig ut i naturen.

   Radera
 6. Fålarna är fina, men ekorren tar ju priset. Så söt!!
  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 7. Jag älskar att sitta och titta på fåglarna vid fågelbordet. Vi har också en ekorre, som hälsar på i fågelstugan och ibland ser man bara svansen!
  Det kommer även rådjur och äter av det som pippina krafsar ut. En gång la den sej och sov middag under fågelbordet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så gulligt! Då måste den känna sig trygg hos er.

   Radera
 8. Visst är det mysigt att kunna titta på sina restauranggäster :) De hittar säkert snabbt till ny platsen ... hoppas ekorren återkommer också!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas min restaurang blir välbesökt i vinter.

   Radera
 9. Snart är det dags för fågelskådning, det har du rätt i. Känns både bra och inte bra. Bra för att msn kommer de vackra fåglarna så nära, där på andra sidan fönsterrutan...mindre bra för att vi går mot vinter. Men än finns både ärla och svala kvar..får njuta det sista av sensommaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska bli kul med fåglarna, men jag är inte heller någon vinterälskare.

   Radera
 10. Det lät ju väldigt smaskigt med jordnötssmör och fågelfrön på kottar. Det måste ha varit som godis för fåglarna :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. De äter upp allt snabbt som bara den.

   Radera
 11. Trevligt med fågelbesök. Jag har ju inte detta i hyreshus.
  Kram

  SvaraRadera