onsdag 25 september 2019

Rantafaj


Ibland behövs det ett rejält rantafaj. Åtminstone hemma hos mig. Vissa perioder ser det ut som det bodde en storfamilj här, trots att vi bara är två vuxna. En del dagar hinner jag helt enkelt inte lägga allt på sin rätta plats, och förresten vem har bestämt vilken plats som är den rätta? Jag kanske känner just då att jag hittat en ny perfekt plats för den här grejen. Pedanteri är en sjukdom som jag hoppas jag är immun mot. Det är faktiskt inte bara jag som "glömmer" att plocka undan onödigt krafs. Så när det gäller oordningen här så är vi nog lika goda kålsupare båda två.

För många år sedan såg jag ett engelskt program om två damer som åkte runt och städade. Bostäderna de kom till var naturligtvis hemska; annars hade det så klart inte blivit något TV-program av det. Nu kunde man gotta sig åt att "så skitigt är det i varje fall inte hemma hos mig". På senaste tiden har det varit andra aktörer som åkt runt och städat......både män och kvinnor. Här har de oftast hamnat hos människor som samlar på allt och inte kan tänka sig att göra sig av med något. Det måste kännas hemskt. Jag samlar också på en del, men med jämna mellanrum så gör jag en sortering och slänger iväg det jag inte har användning för. Det skrivs och pratas mycket om att "döstäda" men det tycker jag är ett konstigt uttryck. Jag städar inte för att mina barn inte ska behöva rota i alla mina saker och ha besvär med att slänga en del när jag inte finns kvar längre. Jag städar för min egen skull för att livet ska kännas enkelt och jag ska trivas....det är mer en "livsstädning".

Tillbaks till rantafajandet. Min farmor sa alltid så när hon tyckte det behövdes en rejäl storstädning. Det är egentligen den enda städning där man verkligen ser att man lagt ner hela sin själ. Att springa runt med dammtrasan stup i kvarten är inget som tilltalar mig alls.

26 kommentarer:

 1. Bra inlägg Gunnel det du skriver stämmer otroligt bra in även på mig, kul att läsa.. Ha en fin dag kram...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns roligare saker än att städa.

   Radera
 2. Rantafaj var ett helt nytt ord för mig men jag anammar det på direkten och tar det till mej. Här ska det också rantafajas men precis som du och Göran är så är vi också, vi står ut med lite "skit" (rent sånt förstås) i knutarna än att leva i ett rent helvete. Men visst är det skönt när man någon gång har ordning i den ordnade oordningen också! Undrar hur man kan veta att man har ordning om det är ordning hela tiden? Nå, det där sista kan man ta lite grann med en nypa salt. Ha en fin onsdag Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken bra fråga. Det kan väl aldrig synas nån skillnad om det alltid är ordning och reda. Hur vet man då när man har städat?

   Radera
 3. Nytt ord! Härligt inlägg! Jag försöker skala av min pedantism. Men här är det ju jag som bestämmer och röjer också så gott det går. Livsstädning, var ett bra ord. Förenligt med trivsel.

  Önskar dig en bra dag, kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det viktigaste är att man själv trivs i sitt hem.

   Radera
 4. Rantafaj - det var ett roligt ord som jag ska lägga på minnet!

  Syrran bodde under många år i en bostadsrätt på Lidingö och i våningen ovanför bodde det en sån där ekorre. Hela lägenheten var fullpackad med saker och i korridorerna det fanns bara smala gångar mellan travar av tidning att ta sig fram på. Så hemskt!

  Jag kastar och röjer, ibland lite för mycket, men det känns rätt för mig.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är omöjligt att spara på allt. Den platsen finns inte hos mig.

   Radera
 5. Vad härligt det känns när man ser att man inte är ensam om att undvika städningen. Jag brukar dra en repa om det är någon som ringer och ska komma på besök, men kommer dom oanmälda (vilket jag tycker är mycket roligare) så får dom ta det som det är! Men det innebär inte att jag har det skitigt, utan rörigt och med lite dammtussar i hörnen. Och köket och toan städas mer regelbundet! Nu ska jag faktiskt Rantafaja, för min systerdotter kommer för övernattning! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att man inte gillar städning behöver ju inte betyda att ens hem är en sanitär olägenhet. Jag städar när det behövs och som du skriver vissa saker städas regelbundet. Huvudsaken man har lite system i kaoset så behöver inte hemmet se ut som nåt ur en inredningstidning.

   Radera
 6. Har man ett stort hus, så samlar man på sig mycket. Tror inte att jag skulle trivas om Stefan och jag bara hade det nödvändigast. Jag rensar ibland, och städar då jag tycker att det behövs. Det viktigast är att ha rena golv och toaletter, det kan jag städa flera gånger i veckan.
  Samlar man på sig mycket "skräp" så kan jag tycka att man ska "döstäda", det finns ju en del som diskar gamla smörbyttor, plastpåsar mm och hamstra i källaren, bland en massa annat skräp.
  Ha en bra dag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag städar bara för min egen trivs och när jag känner för det.

   Radera
 7. Ibland så gör jag också rantafej!
  Ja snart är det helg igen!
  Kram!

  SvaraRadera
 8. Det tilltalar inte mig heller att springa runt med dammtrasan. Jag är dålig på att städa, det har blivit sämre med åren, av någon konstig anledning.
  Men, var sak på sin plats, det vill jag gärna ha och den platsen är den som jag förut har bestämt. Där har mysingen ingen talan. Är det något som ligger framme så plockar jag bort det och han frågar mig vad har du lagt det? På sin plats, säger jag och tror att allt är löst, men icke.
  Men, vi har rätt så roligt då vi håller på och småtjafsar.
  Rantafaj, det ordet känner jag inte till, men jag misstänker att det borde göras här.
  Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en fördel och ha bestämda platser för grejerna, men ibland fungerar det inte riktigt som jag tänkt mig.

   Radera
 9. Så kul att höra det ordet igen. Min mamma sa det ofta men här säger vi "rantafej" med e. Min syster använder det också men hos mig hade det fallit i glömska.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min farmor var från Österlen så kanske det kan vara något dialektalt eftersom ni använder e I stället för a. Jag vet inte om det bara är i Skåne som ordet har använts.

   Radera
 10. Helgen är bakom nästa krök! :-)
  Kram!

  SvaraRadera
 11. Det uttrycket har jag aldrig hört! Men man lär sig alltid något nytt :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet bara min farmor och min mor som använde det ordet.

   Radera
 12. Nytt ord för mig med, men jag tycker det låter riktigt småmysigt. --- I mitt hem städas det verkligen inte i onödan. :) Några dammtussar här och där gör mig absolut ingenting men däremot vill jag ha spis och diskbänk skinande rena och även badrum och gästtoalett. Och jag vill ha ordning och reda på saker och ting och dukar och mattor ska ligga rakt och prydligt. Men om det sedan ligger ett litet dammlager över alltihop det rör mig inte i ryggen. ;)
  Ha det gott i söder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan också irritera mig på om något ligger snett, men däremot "ser" jag inte alltid dammtussarna. Jag tror det är väldigt bra för hälsan att kunna sortera så.

   Radera
 13. Rantafaj, oj vad jag antecknat det ordet!!
  jag rantafajar tydligen också då det behövs och tycker det är ROLIGT på riktigt. Sedan stökar jag till det - om rolighetsfaktorn är lika stor vet jag inte - men det går fint - och så kommer ju rantafajen igen. Cch jag är ju själv då i mitt boende. Den där ordningen som jag hade förr, rörigt, men ändå allt på sin plats är knappt ett minne - för jag lägger på säkra ställen så jag vet, men glömmer var de är :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tycks ha mycket gemensamt. Mina "säkra" ställen blir också väldigt osäkra på kort tid. Vad beträffar röran så är den sådan att den är acceptabel till en viss gräns...rantafajgränsen.

   Radera