måndag 2 september 2019

Dags att bli vackerJag vågar inte längre gå ut och hämta in tidningen på morgonen. Min just-vaknat-upp-frisyr liknar ett fågelbo, så risken är att jag får hyresgäster med mig in. Just nu kan jag tycka att det var bättre förr. Då hade jag både postisch och lösperuk. Det var så enkelt att fixa till frisyren, men det blev klart väldigt varmt under peruken. Vill man vara fin får man lida pin. Praktiskt var det i varje fall, för jag bara lämnade in håret till frissan och hämtade det några timmar senare......ungefär som Dolly Parton berättade att hon gjorde. 


De första åren jag jobbade på Barnsjukhuset var vi tvungna att bära uniform......blå klänning med förkläde och en vit stärkt hätta på huvudet. Håret blev väldigt platt och fult när man gick med den där hättan varje dag. Jag kan inte för mitt liv begripa mig på de ungdomar som går med mössa både ute och inne helt frivilligt. Vi kämpade länge för rätten till att slippa bära uniform och långt om länge blev det tillåtet. Idag är alla som jobbar med barn klädda i lite färggladare kläder och det blir inte så sjukhusaktigt mer. På fotot här ovan sitter jag i främsta raden som nr 2 från höger.


Någon hattmänniska är jag inte, annars hade det löst många problem när håret hänger runt ansiktet. Modistyrket är nästan utdött idag. Jag läste för en tid sedan att den sista modisten i Helsingborg stänger sin butik till nyår. En som alltid bar hatt var den engelska drottningmodern och hon hade alltid kappa och klänning i samma material eller matchande tyg. Trots sin höga ålder var hon mycket tjusigt klädd och inte rädd för mönster eller färger. 


När jag nu inte varken har postisch, lösperuk eller hatt återstår bara att beställa tid hos frissan. Det är återigen dags att bli vacker på salong Vacker, tänkte jag. Jag bokar alltid tid på nätet men nu upptäckte jag att ingen av de två duktiga frissor som tagit hand om mitt hår tidigare jobbade kvar. När  den ena av dem var mammaledig, hittade jag en annan på samma salong som var precis lika bra. Nu var tydligen hon också mammaledig och jag kände inte för att testa ännu en ny bland deras personal. Vi har gott om frissor....och pizzerior...i Åstorp så jag beslöt att välja en här i samhället i stället.  Nu har jag bokat tid hos en som jag aldrig varit hos tidigare. Det ska bli spännande. Hon är strategiskt placerad granne med en pizzeria, så när jag är klippt och fått en klatschig färg i håret ska jag gå inom pizzerian och köpa en pizza med hem. 

24 kommentarer:

 1. Frissa som är strategiskt placerad intill en pizzeria! Jag småskrattade när jag läste det... jo, ibland kan man litet tröst efter frissabesök, kanske... Keps hade väl varit ett alternativ att ta på när du hämtar posten, om nu frisyren är så illa som du påstår. Jag tror dock att du överdrev litet... Hur många hinner se dig på din lilla morgonrunda till postlådan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har jag otur så är det många som kör förbi min postlåda vid den tiden jag går ut, för det brukar vara när de flesta ska åka till sina jobb.

   Radera
 2. Du är inte inblandad på något konstigt sätt med tanke på att "alla" blir med barn efter du varit där? Om det sker en tredje gång tror jag inte på en tillfällighet. ;)
  Du fråga från en man. Vad betyder och är postisch? Halvperuk är min gissning. Jag minns allt min storasyster som kom hem med olika hårfärger och hade också "halvperuker".
  Sitta på med mössa, keps inomhus eller ha det på sommaren låter svettigt.
  Önskar dig en fin vecka.
  Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har haft "otur" och valt unga tjejer som håller på att bilda familj. Min nya frissa är betydligt äldre, så jag tror inte hon kommer att sluta av samma anledning som de yngre i varje fall. Det stämmer att postisch är en slags halvperuk som man fäster med nålar.

   Radera
 3. Så fina ni är där ni sitter uppradade, men jag kan tänka mig att det var skönt att åtminstone slippa den där hättan.
  Här är det också dags för klippning, för jag är rädd att de inte släpper in mig på Konsum snart. Trots att vi har tre frissor på det här lilla samhället är det svårt att få en klipptid, men på onsdag ska jag förhoppningsvis komma att se lite bättre ut.
  Lycka till med ditt besök både hos frissan och pizzerian!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Man känner sig som en helt annan människa när håret är klippt och fixat.

   Radera
 4. Jag skulle också behöva klippa mig men har inte kommit till skott. Själv tycker jag det är lite synd att hatt knappt används mer. Vid vissa tillfällen är det festligt!

  Kram och ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också det är snyggt med hatt, men jag vet inte riktigt när jag skulle ha användning för en sådan.

   Radera
 5. Jag har också haft en sån mössa !
  Nu har jag inte hatt eller mössa på mig!
  Ha en riktig mysig och bra vecka
  Kram!

  SvaraRadera
 6. En av mina bästa vänner bär alltid hatt. Det är Carina. Och hon klär verkligen i hatt och jag tror hon har minst femtio att välja på där hemma.
  Jag är ingen hattmänniska, snarare basker. Och håret är bedrövligt med åren, suck.
  Glad måndagskram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns så många tjusiga hattmodeller, men jag har aldrig trivts i varken hatt eller mössa.....möjligtvis en sjal att svepa om håret.

   Radera
 7. Vad fin du var på kortet! Ja tänk att man hade uniformer förr. Såg kanske prydligt ut, men.... Byta frissa är bedrägligt! Tyckte jag såg så fin ut när jag kom därifrån sist, men efter tvätt och egen frisering upptäckte jag att det var jättedåligt klippt. Det hängde testar både här och där. Dessutom är håret som mjuk stålull! Men det rår inte frissan för, utan det har med åldern att göra tror jag. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Frissan är en viktig person, och det är inte så lätt att byta till en ny.

   Radera
 8. Vilket härligt inlägg! Fint foto på er där i era uniformer! Jag har aldrig hatt och nästan aldrig mössa heller - tycker det är skönast att vara barhuvad :) Bra placering med frissa och pizzeria bredvid varandra ... pizza smakar bra ibland :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! På den tiden var man ung och vacker. Jag trivs med bäst barhuvad.

   Radera
 9. Nu fick du mitt minne att vakna till. Löshår, peruker och postischer. Så var det ju ett tag! Vilka roliga minnen du väckte. Dock minns jag inte om jag själv hade någonting av det lösa men någonstans i minnet ser jag en peruk framför mig som var rätt snygg. Kanske den var min eller någon väninnas men jag vet att man kunde lämna in den till frissan för att få ny frisyr på den.
  Så himla söt du är på bilden!
  Lycka till med frissan nästa gång och med pizzan efteråt. Bra kombination för övrigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! På torsdag i nästa vecka blir det pizza.

   Radera
 10. Jag fick lov att läsa två gånger för att kolla om jag hade läst rätt. Hade du peruk när du var ung? Och postisch, som jag aldrig har hört talas om ens. Lämnade du in ditt hår till frissan och hämtade sedan? En peruk? Jag fattar inte, har aldrig hört talas om detta. Tänk också så galet det var att ni måste ha hätta efter avslutad utbildning. Jag är kanske några år yngre än vad du är, har utbildats inom vården, men vi behövde varken ha uniform eller hätta. Men en Sofiasyster som jag kände, hon hade hätta på sig när hon jobbade på 70-och början av 80-talet Dock inte uniform, hon hade sjukhusets vita kläder som vi andra. Fin bild, i alla fall.
  Det var revligt att läsa om allt detta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta var för 50 år sen, och då var det populärt med peruk. Jag skulle inte vilja ha det nu, för det var rejält varmt med en sådan. Postisch var bättre för det var mer som en hästsvans som man fäste med hårnålar. Jag hade en sådan på mig när jag gifte mig. Vi varierade mellan uniform och vit nylonrock, som var hemskt att ha....varm på sommaren och kall på vintern, men hättan hade vi ändå. Det kanske var lite skillnad på vem som bestämde på avdelningen. Vår avd.sköt. var väldigt gammaldags.

   Radera
  2. Det här med att ha peruk måste ha varit ett mode som inte nådde till alla ställen i Sverige. I alla fall ainte till Norra Norrland där jag växte upp. Min äldre syster är nog i din ålder, och varken hon eller någon annan jag känner använde sig av peruk. Väldigt intressant att läsa om.

   Radera
  3. Så kan det nog vara. Här i min närhet var det väldigt populärt med peruk, och de flesta av mina väninnor hade en eller en postisch, som då var billigare.

   Radera
 11. Skulle du inte bli nöjd med din nya frissa, så växer håret snabbt ut igen, alltid en liten tröst.
  Det är skönt att klädseln blivit "lättare". Inga uniformer. Däremot så är det bra att sjukvården har speciella kläder.
  Ha en bra dag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt hår väcker som ogräs så jag oroar mig inte för det. Ska bli spännande och se om jag blir nöjd med färgen...vilken jag nu ska välja. Det är roligare med lite färgglada sjukhuskläder. Det känns på nåt sätt lugnare.

   Radera