fredag 13 september 2019

Jag har varit uppkopplad


Nu menar jag inte uppkopplad på nätet utan kopplad till en liten bandspelare. I onsdags var det dags för mitt årliga dygns-EKG. Jag hade tid till kl. 8 på morgonen och då tejpade sköterskan fast lite sladdar på mig som anslöts till en minibandspelare. Den las i en tygväska som jag sen hade hängande i ett band runt halsen som ett halsband. Enda skillnaden mot ett riktigt halsband var att det hängde innanför tröjan i stället för utanpå. Jag fick även med mig ett papper där jag skulle skriva upp tidpunkten för de olika moment jag gjorde under dagen. Då kunde läkaren sen se ifall min puls höjdes vid vissa tillfällen. Min puls är mycket låg och det har visat sig vid tidigare kontroller att den sjunker rejält på natten och att hjärtat även gör uppehåll. Första gången jag hörde det blev jag lite skraj, men läkaren sa att det var tillåtet att det gjorde så, och det får jag klart lita på.

Jag har alltid haft låg puls och aldrig haft några besvär av det, och det har jag inte nu heller. Det är visst vanligt annars att man blir trött och yr. Att de kollar upp mig varje år känns väldigt tryggt. Doktorn sa att jag kunde ta pulsen lite då och då, men jag försöker att låta bli så mycket som möjligt. Det första året efter att jag blev remitterad till hjärtmottagningen räknade jag pulsen i tid och otid. Jag höll på att bli helt nipprig. När den var för låg, enligt mig, sprang jag upp och ner i källartrappan och viftade med armarna innan jag kollade på nytt. Så får det inte bli igen. 


Det är nog snart tid för en cykeltur igen. Vartannat år måste jag göra ett arbetsprov på en motionscykel. Jag äger ingen riktig cykel längre, men när barnen var små brukade vi ta med fika och cykla ut i skogen. Jag hade sån kondis att jag t.o.m. kunde cykla uppför den branta backen här på Söderåsen. Idag tycker jag det är motigt bara att gå uppför den. Motionscykeln är perfekt. Jag behöver aldrig oroa mig för punktering och hur sakta jag än kör så kan jag ändå hålla balansen. Det blir nästan som att cykla med stödhjul.


Idag är det fredagen den trettonde, men det är definitivt ingen otursdag. Idag fyller nämligen Rasmus 16 år.

23 kommentarer:

 1. Grattis till Rasmus! Ska han bjuda på kalas nu i helgen?
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag vi är ditbjudna i morgon eftermiddag.

   Radera
 2. Hoppas allt är bra med ditt hjärta puls med mera, själv så har jag alltid haft lågt blodtryck men jag brukar få höra hels tiden hur bra det är.. Rasmus 16 år är han så stor redan tiden går väldigt fort tycker jag, hoppas du får en fin helg nu kram Nicki..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också alltid haft lågt blodtryck förr, men nu har det ändrat sig.

   Radera
 3. Att ha högt blodtryck är inte bra. Det vet nog de flrsta. Men jag har förstått att det inte är bra med alltför lågt blodtryck heller. Så jag tycker det är toppen att du får gå på kontroller med jämna mellanrum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade lågt blodtryck förr, men inte nu längre. Låg puls har man alltid hört förr att det skulle vara bra, men tydligen är det inte bra med allt för låg puls. Än så länge behöver jag i varje fall ingen pacemaker och det är jag tacksam över.

   Radera
 4. Förstås, grattis till Rasmus, hipp hipp hurraa!

  Det är bra att du är uppkopplad med jämna mellanrum. Det känns säkert tryggt och bra att "de" har koll på dig och din låga puls. Om inte annat så i förebyggande syfte. Klokt är också att du inte prövar pulsen din själv på det sättet som du beskrev att du gjorde förr. Man blir bara orolig och småsjuk av sånt. Jag vet att det finns många i min vänkrets som hela tiden testar sig själva vad gäller högt blodtryck och bara den saken ger dem högt blodtryck. Jag skulle göra som du, låta bli, för även jag är av den sorten som bara skulle oroa mig helt i onödan och må dåligt på kuppen.
  Ha en fin fredag Gunnel, som jag hoppas blir avkopplande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag kan ändå inte påverka min puls nåt nämnvärt, så då är det bättre att inte kontrollera den stup i kvarten.

   Radera
 5. Jag känner igen att det är du Tove, så det är inga problem. Jag är glad att jag kommit över den där manin att kolla pulsen så ofta, för det blir som en mani, som tar över mycket av ens liv. Det finns roligare saker att göra.

  SvaraRadera
 6. Vilken stiligt kille! Grattis Rasmus på 16-årsdagen.
  Du verkar vara väl omhändertagen av sjukvården. Mina hjärtbesvär är det ingen som bryr sig om. Jag får bara nya recept utskrivna och någon kolla av blodtryck eller EKG har jag inte gjort på hur många år som helst.
  Ha en skön fredag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter inte bra. Jag måste säga att jag är mycket nöjd med läkarkontakten jag har på hjärtavdelningen och känner att de tar det på allvar.

   Radera
 7. Grattis till en stilig 16-åring!

  Jag tycker det låter bra att du blir kontrollerad årligen för det måste kännas tryggt. När det gäller att kola pulsen är jag lite tveksam. Minns att vi diskuterade det en gång och min kusin som är hjärt- och kärlkirurg avrådde starkt från det eftersom det blir ett stressmoment så det rådet har jag följt.

  Kram och ha en fin fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt rätt....det blir ett stort stressmoment. Därför blev jag lite fundersam när jag fick rådet....som jag tack och lov struntat i.

   Radera
 8. Jag har också låg puls.
  WOW !!!sån snygg man han har blivit!!
  Ha en bra fredag !
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rasmus är väldigt lång. Jag får nästan nackspärr när jag står och pratar med honom.

   Radera
 9. Grattis till ditt stiliga barnbarn! åren går fort - nu är han nästan vuxen :)
  Skönt att du kollas årligen och att du inte har besvär av din låga puls.
  Ha en fin fredagskväll!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Åren går verkligen fort. Han ska börja ta körkort snart.

   Radera
 10. Ja, det är komplicerat. Jag har lågt puls men lite förhöjt blodtryck. Medicinerar.
  Hoppas det reder sig bra! Kram

  Kram

  SvaraRadera
 11. Grattis i efterhand till Rasmus. Tänk så tiden går. Stilig kille.
  En så´n apparat har jag haft på mig många gånger och det är bra att dom finns. Det som jag tyckte var besvärligt var att skriva på det medföljande pappret.
  Jag har en egen liten pulsmätare, den har två funktioner, den kollar jag med ibland, kanske inte varje dag, men ofta.
  Min pacemaker hjälper till att hålla igång hjärtat och det är bra.
  Hoppas att det visar bra värden då du lämnar tillbaka mätaren. Du kanske redan har fått svar?
  Sköt om dig och trevlig lördag.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det enda besvärliga var att komma ihåg och skriva vad man gjorde, annars var det inga problem. Jag hoppas få svar i veckan.

   Radera
 12. Ja ,jag har nog mig själv att skylla att kläderna blir små!!
  Kram!

  SvaraRadera